Bayi Giriş
Yerden Isıtma Sistemi ve Lamine Parke
19/09/2022

Havaların serinlemeye başladığı Eylül ayında ısıtma sistemleri önemli bir konu olarak gündeme gelmeye başladı. Son yıllarda daha yaygın kullanılmaya başlanan, radyatörlerin oluşturduğu kalabalık görüntüden bizleri kurtaran ve zeminde eşit şekilde ısının yayılmasını sağlayan yerden ısıtma sistemleri, lamine parkeler ile kullanılabilir mi? Bu hafta, döşemede yerden ısıtma sistemleri ile lamine parkelerin birlikte kullanılabilirliğini irdeleyeceğiz.



Lamine parke, zamansız bir döşeme sistemidir. Birçok farklı katmanı bünyesinde barındırdığı için diğer parkelere göre fiziksel açıdan birçok avantaja sahiptir. Farklı alanlarda ve farklı koşullarda kullanıma uygundur. Isıyı eşit oranda zemin yüzeyine iletir. Ayrıca, doğal malzemeden üretildiği için sağlıklı yaşam ortamları sunar. 


Dayanıklıdır

Alanında uzman kişilerin belirttiği üzere lamine parke, yerden ısıtma sistemleri ile kullanılabilecek en uygun döşeme sistemidir. Bu nedenle yerden ısıtma sistemleri gibi doğrudan ısıya maruz kalacak bir döşemede, lamine parkeler tercih edilmelidir. Genellikle üç katmandan oluşan lamine parkeler, ısı değişikliklerine karşı en dayanıklı parke türüdür. Farklı yöndeki ahşap katmanların bir araya gelmesi ile üretiliyor olması lamine parkeye üstün bir dayanım katar. Bu sayede şekil değişikliklerine ve darbelere karşı diğer parkelere kıyasla daha uzun süre kendini korur.


Geniş Kullanım Alanı Sunar

Lamine parkeler, masif parkelerin kullanılamayacağı pek çok alanda kullanılabilir; masif parkenin kullanılamadığı bodrum katlarında da kullanılabilecek fiziksel özelliğe sahiptir. 


Uzun Süren Sıcaklık Keyfi Sağlar

Yerden ısıtma sistemlerinin kullanıldığı mekânlarda, oda daha uzun süre uygun ısı değerini korur. Radyatörün kullanıldığı mekânlarda ise içerideki hava hızlıca ısınır fakat radyatör kapatıldığında ortamdaki hava kısa sürede soğumuş olur. Lamine parke altına döşenmiş yerden ısıtma sistemlerinin tercih edildiği iç mekânlarda ise sıcaklık seviyesi uzun süre aynı değerde kalır.


Tasarruf Sağlar

Yerden ısıtma sistemleri daha ekonomik bir tercihtir. Lamine parke, zemindeki ısıyı uzun süre bünyesinde hapseder ve konveksiyonel yolla ısı iletimi sağlayan iklimlendirme araçları gibi tüm gün boyunca yüksek derecelerde çalıştırılması gerekmez. Yapılan çalışmalar, yerden ısıtma sistemlerinin diğer ısıtma araçlarına göre yıllık %35 oranında enerji tasarrufu sağladığını göstermiştir.


İç mekânda m² tasarrufu Sağlar

Radyatörlerin iç mekânı ısıtabilmesi için yüzey alanlarının büyük olması gerekmektedir. Sadece kış aylarında kullanılabilen radyatörler, kullanım ömrü boyunca yaşam alanlarımızda fazladan yer kaplar. Yerden ısıtma sistemlerinin tercih edildiği ortamlarda iç mekânlar daha rahat dekore edilebilir. Ev içindeki mobilyalar ve eşyalar rahatça hareket ettirilebilir ve yerleri kolaylıkla değiştirilebilir. 


Yerden Isıtmalı Sistemlerde Lamine Parkede Uygulama Nasıl Yapılmalı?

Her şeyden önce parke kullanılacak bir zemindeki yerden ısıtma sistemi su bazlı olmalı, zeminde 27 C den daha fazla sıcaklığa neden olmamalıdır. Yerden ısıtmalı bir zeminde parke, ısıtma sistemi çalışıp durdukça daha fazla ısı farklarına maruz kalacağından daha fazla genleşip büzülecek, bu durum zaman içerisinde panellerin ek yerlerinde açılmalara neden olacaktır. Bu nedenle ısı değişimlerine çok hassas olan Kayın ve Akçaağaç lamine parkelerin alttan ısıtmalı mekanlara uygulanması tavsiye edilmemektedir. 

Dikkat edilmesi gereken hususların başında serpantinler ile ahşap şap tabakasının yüzeyi arasında en az 40 mm bir kalınlığın olması gerekliliğidir. Şap altına döşenen borular arasındaki mesafe en fazla 80 mm olmalıdır. 

Şap yüzeyinde oluşması muhtemel yüzey çatlamalarını asgariye indirmek için tavsiye edilen usul, yerden ısıtma sistemi içindeki suyu 50 derece civarında ısıtarak, şap rutubetini kontrollü bir şekilde istenen seviyeye indirmektir. Bu ısı serpantinleri çevreleyen koruyucu şap tabakasına 40⁰C aktarılır. Parkeye aktarılan ısı 27⁰C den fazla olursa parkede deformasyon riski başlayacaktır ve 27⁰C nin üstündeki her bir derecelik ısı artışı riskinde katlanarak artmasına sebep olacaktır.

Bu işlem bittikten sonra ısıtma kapatılıp, şap 2-3 gün dinlendirilmelidir. Parke döşeme işlemi bittikten sonra sistem bir kez daha çalıştırılmalı ve ısı günde 3-5 derece arttırılarak ulaşılması amaçlanan azami ısıya getirilmelidir.


Her kış ısıtma sisteminizi açtığınızda ısıyı bu şekilde kademeli olarak arttırın. Bu durum parkenin sistemin koşullarına daha kolay uyum sağlamasını sağlayacaktır. 


yer içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Doğal ahşaptan üretilen ve üstün dayanıma sahip olan lamine parkeler, yerden ısıtma sistemleri için en uygun döşeme sistemidir. Sizler de yerden ısıtmalı sisteme sahip döşemelerinize en uygun lamine parkeyi DENDRO Lamine Parke A.Ş. ‘den temin edebilirsiniz. Uygulama öncesi deneyimli ekibimizden bilgi alabilir; uygun renk, desen, ahşap ve uygulama garantisi sunduğumuz kaliteli hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.


Ahşap ve lamine parke ile ilgili diğer bilgilendirici yazılarımızı okumak ve sahip olduğumuz geniş ürün gamından lamine parke ürünlerimizi incelemek için www.dendro.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene