Bayi Giriş
Yer Döşemeleri Yanmazlık Testleri ve Yangına Tepki Sınıflandırması
14/08/2023

Döşeme malzemesi satın alırken öncelikle malzemenin estetik görünümüne dikkat ederiz. Fakat güvenli ve aynı zamanda göze hitap eden mekanlar için malzemelerin yangına karşı dayanımının da yüksek olduğunu kontrol etmemiz gerekir. Bunun için malzemenin yanmazlık testinden geçirildiğinden ve test sonucunda güvenilir bir sınıfa sahip olduğundan emin olmamız yeterli olacaktır. 



Bu hafta yanmazlık testinin ne olduğunu ve yangına tepki sınıflandırmasının ne ifade ettiğini açıklıyoruz.


Dendro Pure Line Serisi - Alabanda


Yer döşeme sistemleri birçok farklı malzeme seçeneğine sahiptir. Doğal ahşaptan üretilen parkeler, döşeme sistemleri içerisinde en sağlıklı ve estetik malzeme seçeneğidir. Günümüzde sayısız modelde lamine parke ürünü bulunmaktadır. Bu nedenle parke tercih ederken ürünün fiziksel özelliklerini de öğrenmek faydalı olacaktır. 


Lamine parkeler, aslında bir mühendislik ürünü olduğundan gerekli test ve kontrollerden geçirilerek üretilir. Test sonucunda malzemelerinin yangına karşı tepkileri ölçülmektedir. Yanmazlık testinden geçirilen ve gerekli standartları sağlayan ürünler, yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında dahi yavaş yanar ve az duman yayar. Bu da ahşaptan üretilen parke ürünlerinin yangına karşı direnç gösterdiği anlamına gelir. Böylelikle hem kullanıcı güveni hem de güvenliği sağlanabilmektedir. 


Yanmazlık Testi: Yer Döşemelerinde Güvenlik Standardı

Yanmazlık testleri, döşeme malzemelerinin yangına karşı direncini ölçer. Bu testler ile iç mekân güvenliği güvence altına alınır. Yapılan testler malzemesinin ne kadar süre aleve karşı dayandığını gösterir. Ayrıca ürünün yanma sırasında nasıl tepki verdiği hakkında bilgi sahibi olunur. Testler sonucunda malzemelerin yangına tepki sınıfı belirlenir. Standartlara uygun şekilde üretilen ürünler, yangına karşı gereken direnci göstermektedir.


Yangına Tepki Sınıflandırması: Yer Döşemelerinin Performansını Değerlendirmek

Döşeme malzemelerinin yanmaya karşı davranışını öğrenebilmek için yangına tepki sınıflandırılması kontrol edilmelidir. Bu derecelendirme sisteminde malzemeler A’dan F’ye kadar sınıflandırılmaktadır. Ülkemizde bu testler, Türk Standartlar Enstitüsü’nün (TSE) belirlediği standartlar çerçevesinde gerçekleşmektedir.



EN 13501

EN 13501 standardı, yapı malzemeleri ve yapı elemanlarının yangın sınıflandırmasıdır. Bu standart ile döşeme malzemelerinin ateşe karşı tepki performansı değerlendirilir. Yapılan testler sonucunda ürünlerimiz Cff-s1 sınıfı ile belgelenmiştir. Cff-s1 sınıfı, ürünlerimizin üst orta düzey performans gösterdiğini belirtmektedir. Bu değer, doğal parke ürünleri için oldukça iyi bir değer olup yangın karşısında üstün performans gösterdiği anlamına gelmektedir.


Sonuç olarak, yanmazlık testleri ve yangına tepki sınıflandırması bir ürünün kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan biridir. Siz de lamine parke satın alırken, tercih edeceğiniz ürünün yangın sınıflandırmasını kontrol etmeyi unutmayın. Yangına karşı dirençli ürün tercih ederek güvenli mekanlar yaratın.


Yangına Tepki Sınıflandırma sertifikamızı incelemek için linki ziyaret edebilirsiniz!


© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene