Bayi Giriş
Estetik ve Ritim: Ahşap Merdivenlerin Mekana Etkisi
05/04/2024
Ahşap, iç mekanlara doğallık ve sıcaklık katan, zamanın eskitemediği bir malzemedir. Özellikle merdivenler, bir mekânın dikkat çeken unsurlarından biridir ve doğru şekilde kullanıldığında, mekânın estetiğini ve atmosferini önemli ölçüde etkileyebilir. Merdiven, bir mekanın planlanmasında düzenleyici bir ilkedir ve mekanın ifadesini güçlendirir. Özellikle ahşap merdivenler, malzemenin doğal dokusu ve rengi ile mekânın atmosferini değiştirir ve rahatlatıcı bir ortam sağlar. Ahşap merdivenlerin sıcak tonları, mekânın diğer unsurlarıyla uyum sağlayarak, iç mekânın genel estetiğini güçlendirir. Ayrıca, ahşabın esnekliği, çeşitli tasarım seçenekleri sunar ve her tarza uygun bir görünüm elde etmeyi mümkün kılar.


Görsel dezeen.com sitesinden alındı. 

 

Dragon Flat/ Tsurata Architects

 

Londra'da yer alan bu dairede yüzen bir ahşap merdiven bulunuyor. Daire içerisinde merkezi bir konumda bulunan merdiven, ışığın aşağıdaki mutfak ve oturma odasına süzülmesini sağlarken, masif ahşap tuğlalar her iki tarafta sahanlık görevi görüyor. Bir bütün halinde seyreden bu tasarım,  ahşabın hem yapısal becerilerini sergiliyor hem de görsel olarak çarpıcı bir sirkülasyonun alternatifi sunuyor. Mekâna görsel bir ilgi ve çekicilik katan merdivenin mekânın iç mimarisine derinlik kazandırdığı görülüyor.

 

Ahşap merdivenler, iç mekânların akışını ve düzenini belirlemede önemli bir rol oynar. Buradaki örnekte de görüldüğü üzere, doğru şekilde yerleştirildiklerinde, mekânda bağlayıcı rol üstlenir ve sirkülasyonu atmosferik bir şekilde yönlendirir. Mekânın genel planlamasını tamamlayarak, estetik ve fonksiyonel bir denge oluşturur.



 Görsel dezeen.com sitesinden alındı. 


Hindistan’da Bir Ev/ Arquitectura en Movimiento

 

Hindistan'ın Mumbai kentindeki bir daire, Meksikalı mimarlık ofisi Arquitectura en Movimiento tarafından tasarlanan U şeklindeki zarif ve heykelsi bir merdivene ev sahipliği yapıyor. Mimarlar, müşterinin aslında merdivenin olduğu bölgede büyük bir heykel istediğini belirtiyor. Ardından, merdiven dairede fazla alan kapladığı için merdivenin bir heykel olarak tasarlanmasına karar veriliyor. Pencerelerden gelen ışığı, açık basamakları ile kısmi olarak süzen merdiven, yerel ustalar tarafından inşa edilmiş. Başlangıçta üç adet bağımsız basamak, geri kalan kısmında her biri öncekinden daha uzun ve daha dar olan bir dizi kavisli kirişe dönüşüyor. Ceviz malzeme, zemindeki mermer ve duvardaaki ahşap panelllerle kontrast oluşturması istendiği için seçiliyor. Tasarımcılar, açık yerleşim planı nedeniyle merdivenin dairenin tüm odalarından görülebilmesinden söz ediyor ve merdivenin göz alıcı heykelsi duruşu sayesinde, ev sakinlerinin galeriden bir heykel satın almasına gerek kalmadığını belirtiyor.

 


 Görsel swedishwood.com sitesinden alındı. 

Ahof'ta Bir Ahır/ Julia van Beuningen

 

Mimari tasarımcı Julia Van Beuningen, Hollanda’da yer alan Gelderland'daki bu ahırı bir tatil evine dönüştürür. Kat planının merkezine ise kontrplaktan yapılmış spiral bir merdiven konumlandırır. Ahşap merdiven, doğa düşünülerek tasarlanan mekanın içinde bir odak noktası oluşturuyor. Tasarımcı, merdivenin böyle bir ahırda oldukça farklı ve sıradışı bulduğunu, ya çok sevilecek ya da nefret edilecek kadar radikal bir algı uyandıracak bir yapısal öge olduğunu, fakat kesinlikle mekana bir ifade kattığını belirtiyor.

 


Görsel dezeen.com sitesinden alındı. 

 

Amot Atrium Tower/ Oded Halaf

 

Neo-Modernizm ve yerel stili harmanlayan mimar Oded Halaf, Tel Aviv, İsrail’de yer alan Amot Atrium Tower'ın lobisinde 14 metre yüksekliğinde bir enstalasyon ve merdiven yarattı. "Kasırga" olarak adlandırılan merdiven, gökdelenin geniş lobisinde sıcak ve organik bir his yaratmak amacıyla tasarlanmış. Merdivende olmak bir kattan diğerine geçmek değil, attığınız her adımda sürekli değişen bir deneyim yaşamak anlamına geliyor.

 

Merdivenin taşıyıcı strüktürü, Amerikan lale ağacından yapılmış bir iskelet ve glulam karışımı olarak ifade ediliyor. Dış kısım daha sonra yine lale ağacından 9.000 metre CNC frezelenmiş kavisli bileşenlerle kaplanıyor.  Renk çeşitliliği konusundaki zengin niteliği, Lale ağacının belirgin bir özelliği olarak vurgulanıyor. Hasat edilen ahşap, kaplamanın farklı kısımlarında kullanılmak üzere 12 farklı tona ayrılıyor.

 


Görsel swedishwood.com sitesinden alındı. 

 

Ahşap merdivenler, iç mekânlara sıcaklık, estetik ve dayanıklılık katmanın yanı sıra, mekânın akışını ve düzenini belirlemede önemli bir rol oynar. Doğru tasarım ve uygulama ile, ahşap merdivenler iç mekânların atmosferini dönüştüren ve yaşam alanlarına değer katan önemli unsurlardan biridir. 

 

Kaynaklar

https://www.swedishwood.com/publications/wood-magazine/2014-4/the_staircase_that_became_a_sculpture/
https://www.swedishwood.com/publications/wood-magazine/2017-1/New-staircase-takes-visitors-by-storm/
https://www.dezeen.com/2023/11/04/eight-sculptural-wooden-staircases-lookbooks/
 

 

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene