Bayi Giriş
Dünyanın En Renkli 13 Şehri
05/12/2022

İnsanlık tarihinin ilk yıllarında mağaralarda yaşıyan Homo Sapiensler, tarıma ve evcil hayvan yetiştiriciliğine başlayarak ilk yapıları da inşa etmeye başladılar. Tarihin ilk şehirleri de böylelikle, binlerce yıl öncesinde; toprağın verimli olduğu Mezopotamya’da gelişti. Fırat Nehri ve Dicle Nehrinin yanında Mısır’daki Nil Nehri, Çin’deki Huang Nehri veya Hindistan’daki İndus Nehri Vadisi kadim uygarlıklara ve şehirlere ev sahipliği yaptı. Binlerce yıllık tarih ve farklı kültürlerin yansımasını içeren birçok farklı şehir ortaya çıktı. Gelin hep birlikte dünyanın en renkli, birbirinden farklı 13 şehrine yakından bakalım!


  1. Burano, İtalya

Burano, dünyanın en güzel ülkelerinden biri olan İtalya’da yer almaktadır. Venedik şehrinin komşu adalarından biridir. Turistlerin ilgisini yoğun bir şekilde çeken ada, her yıl binlerce kişiyi ağırlamaktadır. Renkli cam işçiliği ürünleri ile de ünlü olan şehir, birbirinden farklı renge boyanmış evleri ile göz alıcı güzelliktedir. 



  1. Procida, İtalya

Procida, İtalya’nın tarihi ve renkli şehirlerinden biridir. Organik bir şekilde inşa edilmiş evler, pastel tonlara sahip olması ile dikkat çekmektedir. Renkli binalar, ev sahibi balıkçıların denizdeyken kendi evlerini diğer evlerden ayırt edebilmesi adına farklı renklere boyandığı rivayet edilmektedir. 



  1. Şafşavan, Fas

Kuzey Afrika ülkelerinden biri olan Fas, ‘’Mavi İnci’’ olarak da tanınan Şafşavan şehrine ev sahipliği yapmaktadır. Şehirde mavi renk baskın olarak kullanılmıştır. 15. yüzyılda, İspanyol Engizisyonundan kaçan Yahudilerin kültürel kalıntılarını bıraktığı şehir; mavi rengi ile Tanrı’yla ve cennetle yakınlığı temsil ediyor.



  1. Kopenhag, Danimarka

Kopenhag, Danimarka’nın başkenti ve Zelanda adasının en yoğun nüfuslu yerleşim yeridir. Yoğun rüzgarlara ev sahipliği yapan liman şehri, ünlü masal yazarı Hans Christensen Anderson’un da memleketidir. Şehrin ikonu olan renkli cepheye sahip evler, liman hattı boyunca sıralı şekilde uzanmaktadır. Zemin katlarında lüks cafe ve restoranları ile turistik bir bölgedir.



  1. Notting Hill, İngiltere

İngiltere her ne kadar yağmurlu ve kasvetli havasıyla bilinse de renkli mimariye sahip şehir Notting Hill’e de ev sahipliği yapmaktadır. Ünlü yapım ‘’Notting Hill’’ filmi ile adını duyuran şehir, pastel renkli cepheye sahip sıra evleri ile ünlüdür. 1800’lü yılların ortasında inşa edilen evler; deniz mavisi, sarı ve çivit mavisi tonlar ile öne çıkmaktadır.



  1. İzamal, Meksika

İzamal, Meksika’nın şehir merkezine uzak konumlanan küçük çaplı bir şehirdir. Şehir, Maya Uygarlığının önemli arkeolojik kalıntılarını içerir. Tarih süresince birçok kez işgale maruz kalan şehirde dini ritüeller için önemli yapılar yer almaktadır. İspanyol işgali öncesi Güneş Tanrısı Kinich Ahau için kutsal olmuş bu şehirde, günümüzde sarı renkli yapılar şehir kimliğini ön plana çıkarmaktadır.



  1. Guanajuato, Meksika

Guanajuato, UNESCO Dünya Mirası şehirlerinden biridir. Meksika'nın en hareketli şehri olarak tanımlanmaktadır. Şehir içinde kırmızı, yeşil veya sarı gibi birçok farklı renk kullanılmıştır. Şehrin öne çıkan yapısı, kırmızı çatı ve sarı cephesi ile Nuestra Seńora de Guanajuato Katedral Bazilikası’dır.



  1. Havana, Küba

Caz müziğinin başkenti Havana, modern ve klasik yaşamın bir arada bulunduğu turistik bir şehirdir. Kolonyal mimarinin izlerini taşıyan şehirde bugün eski model arabalar ve renkli cepheli evler ilgi odağıdır.



  1. Salvador, Brezilya

Salvador, UNESCO Dünya Mirasları’nın belirlediği şehirlerden biridir. Şehir, 1835’li yıllarda inşa edilmeye başlanmıştır. Sıcak insanları ile ünlü olan Brezilya’nın bu ünlü şehrinde farklı türden dans, müzik ve yemekler bir arada yer almaktadır. Modern dünyanın eski şehirlerinden biri olan şehir, Brezilya’nın Bahia eyaletinin başkentidir.



  1. Buenos Aires, Arjantin

Buenos Aires, Arjantin'in başkenti ve en büyük şehridir. Şehrin adı Türkçede ‘’Güzel Rüzgarlar’’ anlamına gelmektedir. Güney Amerika’da en çok ziyaret edilen şehirdir. Şehrin imza sokağı Alcorta Caddesi, ünlü Jakarda çiçeklerine ev sahipliği yapmaktadır.



  1. Newfoundland, Kanada

Newfoundland, Kanada’nın Doğu Kanada bölgesinde yer almaktadır. Olağanstü birçok doğal manzaraya ev sahipliği yapan şehirde birbirinden farklı renkli cepheye sahip evler dikkat çekmektedir. 



  1. Jaipur, Hindistan

Jaipur, mavi renkli evleri ile ünlü olmuş bir Hindistan şehridir. Zamanında Brahminler olarak isimlendirilen dini liderler, evlerinin diğer evlerden farklı göstermek ve üstünlük belirtisi olarak kullanmak için mavi renge boyamıştır. Günümüzde kast sisteminin etkilerinin azalmasıyla diğer evler de mavi rengi kullanmaya başlamıştır. 



  1. Cape Town, Güney Afrika

Cape Town, Güney Afrika’nın en çok ziyaret edilen şehridir. Rengarenk evlere ev sahipliği yapan şehirde gökkuşağı renkleri hakimdir. 1990’larda ırk ayrımcılığının son bulması ve müslüman halkın şehirde huzur bulması ile evler rengarenk boyanmaya başlanmıştır. Eğimli araziye sahip Bo-Kaap semti, bugün özgürlüğü temsil etmektedir. 


Bu hafta dünyanın en renkli 13 şehrine yakından baktık. Tasarıma dair diğer içeriklerimize ulaşmak, ahşap döşemede sahip olduğumuz geniş ürün gamımızı incelemek için www.dendro.com.tr adresini ziyaret edebilir, üstün hizmet kalitemizden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene