Bayi Giriş
Sert Ağaç ve Yumuşak Ağaç Nedir; Farkları Nelerdir?
10/04/2023

Her bir ağaç türü kendi içinde farklı özelliklere sahiptir. Yetiştiği alan ve yetişme süresi ağaçların dokusunu, görüntüsünü ve yapısını belirler. Bazı ağaçlar daha uzun sürede olgunlaşırken bazı ağaçlar daha kısa sürede büyümektedir. Bu temel fark, ağaçların sert veya yumuşak ağaç olarak adlandırılmasında en önemli faktördür. Bu haftaki yazımızda sert ağaç veya yumuşak ağacın özelliklerini, farklılıklarını ve kullanım alanlarını açıkladık.


Her bir ağaç türü kendi içinde farklı özelliklere sahiptir. Yetiştiği alan ve yetişme süresi ağaçların dokusunu, görüntüsünü ve yapısını belirler. Bazı ağaçlar daha uzun sürede olgunlaşırken bazı ağaçlar daha kısa sürede büyümektedir. Bu temel fark, ağaçların sert veya yumuşak ağaç olarak adlandırılmasında en önemli faktördür. Bu haftaki yazımızda sert ağaç veya yumuşak ağacın özelliklerini, farklılıklarını ve kullanım alanlarını açıkladık.



Sert Ağaçlar
Sert ağaçlar adından da anlaşıldığı gibi yoğun yapılıdır. Büyümeleri daha uzun sürede gerçekleşir ve genellikle yıllık yaprak döken ağaç türleridir. Sert ağaçlar, daha uzun sürede büyüdükleri için dış koşullara karşı daha dayanıklıdır. Bu özellik, günlük kullanım süresince oluşabilecek darbe ve aşınmalara karşı sert ağaçtan üretilen parkeleri diğer parkelere göre daha dirençli hale getirir. Dayanımı yüksek olduğu için sert ağaçtan üretilen parkeler yoğun insan trafiğinin olduğu koridor veya oturma odalarında tercih edilebilir.

Sert ağaç türlerine örnek olarak meşe, kayın, dişbudak ve karasakız verilebilir.


Yumuşak Ağaçlar
Yumuşak ağaçlar, sert ağaçlara göre daha kısa sürede büyüdükleri için doğadan daha kısa sürede temin edilir ve daha geniş alanda kullanılabilir. Kullanım alanları arasında başlıca; peyzaj, iç ve dış mekan kaplamaları, mobilya, parke ve pencere doğramaları yer alır. Daha esnek ve hafif yapılı olduğu için daha kolay işlenebilir.

Yumuşak ağaç türlerine örnek olarak kestane, beyaz çam, ladin ve sedir verilebilir.

Dayanıklılık Farkı
Söz konusu parke döşemeler olduğunda ahşabın türü, cinsi, dokusu ve dayanıklılığı önemli hale gelir. Sert ağaçlar yumuşak ağaçlara göre daha yoğun dokudadır. Bu nedenle aşınma ve yıpranmaya karşı daha dayanıklıdır. Fakat bu farklılık, parke tercihinde bulunurken sadece sert ağaç türlerine yönelmeniz gerektiği anlamına gelmez.

Lamine parkeler çok katmanlı özel yüzey kaplama malzemeleridir. Yapımında birçok ahşap plaka kullanılır. Isı ve basınç işleminden geçirilerek üretildiği için mukavemeti yüksek ürünlerdir.

Genellikle üç katmandan üretilen parkelerin en üst katmanında yüksek dayanımlı plakalar yer alır. Alt katmanlarda ise yumuşak ahşaplar tercih edilmektedir. Lamine parkeler, sert ahşap ve yumuşak ahşap birlikte kullanılarak, laminasyon yöntemiyle üretildiği için üstün dayanıma sahip ürünler olarak ortaya çıkmaktadır. Böylelikle, lamine parkeler birçok alanda rahatlıkla kullanılabilir hale gelir ve rahatlıkla tercih edilebilir.

Maliyet Farkı
Sert ağaç ile yumuşak ağaç arasındaki diğer önemli farklardan biri de maliyettir. Sert ağaçlar daha uzun sürede yetişen değerli ağaç türleridir. Bu nedenle, piyasada bulunması zorlaşır ve üretilen ürünler daha değerli hale gelir.

AKM Binası, Kütüphane İç Mekan Görseli, Tabanlıoğlu Architects, © Gürkan Akay

Estetik Farklılık
Parkeler ev dekorasyonunun önemli bir parçasıdır. Parke tercihi yaparken parkenin sahip olduğu renk ve doku çok önemlidir. Bu nedenle lamine parkelerin en üst katmanında değerli ağaç türleri kullanılmaktadır. En üst katmanda yer alan ahşap plakalar için özel desenler tercih edilir. Yüksek teknoloji ile üretilen lamine parkelerin üst yüzeyine cila, boya veya eskitme yapılabilmektedir. Böylelikle bir ağaç türünden birçok farklı desende parke üretilebilmektedir.

Parkeler birçok farklı ağaç türünden, birçok farklı üretim yöntemiyle üretilen yüzey kaplama malzemeleridir. %100 doğal yapı malzemesi olduğu için çevre dostudur ve sağlıklıdır. Üretim sırasında sert ve yumuşak ahşabın her ikisi de kullanılır. Her zevke hitap eden geniş ürün gamımızdan aradığınız modeli rahatlıkla bulabilirsiniz. Ürünlerimizi listelediğimiz sayfamızda yer alan bilgi künyesinden; ağaç türü, yüzey tipi, kilit sistemi ve kalınlık bilgileri gibi değerli verileri inceleyebilirsiniz.

Ürünlerimiz, sertifikalarımız, ürün görselleştirme aracımız, blog sayfamız ve referans projelerimizi incelemek için ziyaret edin.

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene