Bayi Giriş
Dünyanın En Büyük Ahşap Şehri: Stockholm Wood City Projesi
21/08/2023

Dünyanın en büyük yapıları veya en görkemli şehirleri herkes tarafından büyük ilgi görüyor. Fakat bu ihtişamın küresel iklim krizinin bir parçası olduğunu da unutmamak gerekiyor. Peki bu ilham verici yapılar, daha çevreci yaklaşımlarla inşa edilerek aynı ilgiyi toplayamazlar mı? Bu sorunun cevabını İsveç’te, 2025 yılında yapımına başlanacak olan Stockholm Wood City projesi veriyor.



Tamamen ahşaptan inşa edilecek olan proje, sürdürülebilirlik anlayışı ile kendi çapındaki diğer projelerden ayrışıyor. İnşaatı tamamlandığında, dünya üzerindeki en büyük ahşap şehir olacak olan projenin detaylarına yakından bakıyoruz.



Dünya çapında ünlü mimarlık ofisi Henning Larsen tarafından tasarlanan Stockholm Wood City projesi, mimari tasarımı ve çevre dostu özellikleriyle dikkat çekiyor. Tamamı ahşaptan inşa edilecek olan kompleks, çelik ve betonun hüküm sürdüğü şehirlere alternatif bir seçenek sunuyor. Ahşap yapılar, sıcaklık ve samimiyet vaat ediyor. Yapımına 2025 yılında başlanacak olan projenin, 2027 yılında tamamlanması planlanıyor. Stockholm'un güneyinde yer alacak olan proje, 2.000 konut ve 7.000 iş yeri kapasitesi sunacak. Projedeki iş yerleri, bölgedeki iş yeri ihtiyacını giderecek ve çalışanların ulaşım için harcadığı enerji ve zamanı minimize ederek tasarruf sağlayacak.



Proje, toplam 250.000 metrekare alanı kaplayacak ve İsveç'in çevre anlayışını yansıtacak. Dünyadaki çoğu inşaatın beton kullanılarak gerçekleştirildiği ve betonun dünya genelindeki karbondioksit emisyonunun %40'ını oluşturduğu düşünüldüğünde, ahşabın önemi ve faydaları daha net bir şekilde anlaşılabilir.




Ayrıca ağaç, ortamdaki karbondioksiti emdiği için gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmamızı sağlıyor. Yapılan araştırmalar ahşap yapıların daha sağlıklı iç mekan hava kalitesine sahip olduğunu gösteriyor. Ek olarak, ahşap yapılar insan üzerindeki stres seviyesini minimize ediyor.


Stockholm Wood City projesi, sadece ahşap binaların şehir manzaralarına getirdiği doğal güzellikle değil, aynı zamanda doğanın şehirdeki varlığıyla da bize büyülü bir deneyim sunacak. Ahşap binalar, soğuk ve kalabalık şehir yaşamının yerine sıcak bir yaşam deneyimi sunacak. Doğayla uyumlu bir mahalle inşa ederek gelecek nesillere daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya bırakmanın örneği olacak.


İlham veren haberlerimizi incelemek için blog sayfamızı takip edin!


*Görseller www.parametric-architecture.com adresinden alıntılanmıştır.

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene