Bayi Giriş
Sağlıklı İç Mekânlar için Tasarım Stratejileri
17/07/2023

Yapılan araştırmalar her insanın yaşamının büyük çoğunluğunu kapalı mekânlarda geçirdiğini göstermektedir. Gelişen teknolojiler ve yaşam tarzımızdaki değişimler ile bu sürenin uzaması muhtemeldir. Bu nedenle sağlıklı ortamlar her geçen gün daha önemli hale gelmektedir.

Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı mekânlarda zaman geçirmemiz gerekir. Bunun için iç mekân tasarımındaki etkileyici dekorasyonlar kadar kullandığımız malzemelerin cinsi de oldukça önemlidir. Doğal ve sağlıklı malzemeler ile dekore edilmiş alanlar hem göze hem de sağlığımıza hitap edecektir. Bu doğrultuda mimarlar ve iç mimarlar, iç mekân tasarımında sağlıklı, çevre dostu ve doğal malzemelere öncelik vermelidir. 


Sağlıklı iç mekân tasarımları için stratejik konu başlıklarını derledik!



Doğal ve Dayanıklı Taşıyıcı Sistemler 

Taşıyıcı sistemler bir binanın en önemli bölümüdür. Tercih edilen taşıyıcı sistem ile bir binanın hem statik hem de sağlık açısından güvenli olması sağlanabilir. Ahşap, sağlıklı bir iç mekân için en iyi taşıyıcı sistemdir. Dayanıklı ve çevre dostu olan ahşap aynı zamanda estetik bir görünüme sahiptir ve yangın dayanımı betondan daha yüksektir. 


Ahşap doğal liflere sahiptir. Bu nedenle nefes alan bir malzemedir. İç mekândaki kirli havanının doğal yollarla filtrelenmesine yardımcı olur. Ayrıca ahşap yapılar kullanım ömrünü tamamlayınca farklı alanlarda tekrar kullanılabilir.


DENDRO Atelier (Patterns) Serisi - Galateia


Lamine Parke ile Sağlıklı Döşemeler

Zeminde lamine parkeleri tercih etmek hem estetik hem de sağlık açısından en doğru tercih olacaktır. Doğal ahşaptan üretilen lamine parkeler, özel dokusu ile iç mekâna sıcak bir görünüm kazandırırken aynı zamanda sağlık getirir. 


E1 sertifikasına sahip parkeler iç mekân hava kalitesini için en sağlıklı ürünlerdir. Bu nedenle dünyada çoğu ülke kreşlerde E1 sertifikalı parkeleri zorunlu kılmaktadır. DENDRO olarak ürünlerimiz Avrupa standartlarında, E1 sertifikalı olarak üretiyoruz. Ürünlerimizde insan sağlığına zarar verebilecek herhangi bir maddeye yer vermiyoruz. E1 sertifikalı lamine parke ürünlerimiz ile iç mekân hava kalitesini yükseltiyor ve sağlıklı mekânlar yaratıyoruz.



Nefes Alabilen Duvar Çözümlerini Tercih Edin!

Bir binada yer alan bölücü duvarlar iç mekân hava kalitesi için oldukça önemlidir. Duvarın kendisinde ve yüzeyinde kullanılan malzemeler, doğal ve nefes alabilen malzemeler olmalıdır. Sağlıklı malzemeleri tercih etmek, iç mekânda sağlıklı ortamlar yaratacaktır. Bunun için bölücü duvarların inşaatında VOC (Kimyasal Uçucu Organik Bileşikler) yaymayan malzemeler tercih edilebilir. Ahşap paneller ve doğal taşları duvar inşaatında kullanılabilecek iyi malzemelerdir. Doğal taşların doğadan temini, inşaat alanına nakliyatı ve inşaat sırasındaki işçilik gereksinimi taş duvarların inşaatını daha meşakkatli yapabilir. Daha pratik çözüm isteyenler için ahşap duvarlar kurtarıcı olacaktır.


Ayrıca VOC değeri düşük olan yenilikçi alçıpanlar da iç mekanda tercih edilebilir. Duvar inşaatı tamamlandıktan sonra yüzeye VOC seviyesi düşük olan, su bazlı boyalar sürülmelidir.


Görsel www.archdaily.com adresinden alıntılanmıştır. / Çevre dostu yalıtım malzemesi Thermoroot


Doğal ve Çevre Dostu Bina Yalıtım Malzemelerini Tercih Edin

Dünyanın karbon ayak izini en çok etkileyen faktörlerden biri kentleşmedir. Her gün evlerimizi konforlu sıcaklığa getirmek için ısıtma veya soğutma araçlarını çalıştırırız ve bunun sonucunda çevreye zararlı gazlar yayarız. Bina iklimlendirme sistemleri için daha az enerji tüketmek hem cebimiz hem de çevre sağlığı için faydalı olacaktır. Daha az enerji tüketmek için doğru yalıtım malzemelerini tercih etmek önemlidir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan taş yünü yerine düşük VOC değerine sahip yalıtım malzemeleri tercih edilebilir. Yalıtım malzemesi olarak mantar, pamuk, koyun yünü veya selülozdan üretilen yeşil yalıtım malzemelerini kullanmak sağlıklı tercihler olacaktır. Bu sayede hem enerji verimliliğini arttırabilir hem de sağlıklı iç mekânlara sahip olabilirsiniz.


Her insan sağlıklı bir mekânda yaşama hakkına sahiptir. Tercih edeceğimiz doğru yapı malzemeleri ile çevre dostu, estetik değeri yüksek olan sağlıklı yaşam alanlarına sahip olabilirsiniz.


Doğal ve sağlıklı döşeme sistem çözümleri sunan ürünlerimizi incelemek için şimdi linki ziyaret edin!

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene