Bayi Giriş
Mimaride Ahşabın Yeri
21/03/2022

İnsanoğlunun kullandığı ilk yapı malzemelerinden biri olan ahşap, dünyanın her yerinde, insanlığın gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Nitelikli yapısıyla ahşap, hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaktadır. Ahşabın sahip olduğu doğal yapı ve yenilenebilir bir malzemeden oluşması üretimi sırasında çevreye en az zarar veren yapı kaynağı olmasını sağlamaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle ahşap yerine kullanılabilecek birçok alternatif ortaya çıkmasına rağmen ahşap; hem görünümü hem de sağlıklı olması nedeniyle yapı malzemesi olarak ilk sıralarda tercih edilmeye devam etmektedir. 



Organik bir malzeme olmasıyla değer kazanan ahşap; termal, akustik, elektrik, mekanik, estetik gibi alanlarda kullanıma uygundur. Ahşap yapıların uzun ömürlü olması için, ahşabı işleyen, kullanan ve tasarlayan gibi birçok kullanıcının ahşap özelliklerini tam olarak tanıması gerekmektedir.



Ahşap bir projede sadece yapısal anlamda kullanılmakla kalmayıp, projenin gerek strüktürel gerekse iç mekân tasarımında kullanılarak hayatımızın bir parçası olmuştur.

Ağacın işlenmesinde gösterilen özen ile doğal ahşap bize ulaşırken ekildiği ormanda da süreklilik devam eder. Her ahşabın kendi türündeki temel özellikleri farklılık gösterir. Renk, koku, doku/tane ve damarlanmaların farklılığı o ahşabın kimliğini oluştururken, bize estetik seçenekler sunar.



Ahşabın mükemmel bir ses yalıtımı vardır. Aynı şekilde ahşap, malzemeye sadece hoş bir dokunuş vermekle kalmayıp enerji tüketimini de azaltan bir ısı yalıtkanı görevi görür.



AHŞAP FAYDALARI

Termal Özellikler

Birçok yapı malzemesi iklim koşullarına göre boyut ve hacim olarak değişir. Artan sıcaklıkta genleşirken hacimsel genişlemeye uğrar. Çelik gibi mimaride sıkça kullanılan yapı malzemeleri artan ısı ile genleşebilir. Ahşap ise ısıya karşı doğrudan genleşmez. Tam tersine ısı aldıkça kuruyarak güçlenir. 



Akustik Özellikler

Ses yalıtımı yönünden, ahşap hafif bir malzeme olduğu için, ses emilimi için idealdir. Akustik konfor sağlayarak ses dalgalarını durdurur, yankı ve gürültüyü engeller. Gösteri merkezleri ve konser salonlarında bu özelliğiyle sıklıkla tercih edilir.

Ses hızı katı malzemelerde özellikle de odunlarda gazlardan ve sıvılardan daha hızlıdır. Sürtünmeye bağlı olarak ses enerjisi kaybı da hafif yapısından kaynaklı oldukça düşüktür. Müzik aletlerinde malzeme olarak sıklıkla kullanılmaktadır.



Elektriksel Özellikler

İyi bir yalıtkan malzeme olan kurumuş bir ahşabın elektrik akımına direnci oldukça yüksektir. Elektriksel direnci neme bağlı olarak değişkenlik gösterdiğinden yalıtım amaçlı kullanılacaksa fırınlarda kurutulmaktadır. Diğer malzemelere göre sağlığa zararlı olan statik elektriklenme ahşapta görülmez.  



Estetik Özellikler

Estetik olarak oldukça güzel sonuçlar veren ahşap, bir yandan da dekoratif bir malzemedir. Her ahşabın üretildiği ağacın kendine has rengi, dokusu, damarlanmaları, tasarımı ve kokusu vardır. Tasarım tercihine göre farklı renkte ahşap malzeme bulmak mümkündür veya mevcut renkteki ahşabı daha koyu vernikle farklı renklere boyanabilir, doğallığı bozulmadan dokusundan oynamalar yapılabilmektedir.



Çalışma Özellikleri:

Ahşabın bakımı ve onarımı oldukça kolaydır. Ürünü tanıyarak doğru tespitler ve özel dokunuşlarla yenilenebilirken, maliyeti de diğer malzemelere göre oldukça ucuz ve kolaydır.

 

Yapılarda Kullanım Alanları 

Ahşap, yapı malzemesi olarak birçok alanda kullanılmaktadır. Zeminde yer döşemesi olarak, çatılarda üst örtü, cephede kaplama, mobilya tasarımında, doğramalarda ve daha pek çok alanda kullanılır. Ahşap ayrıca yapı dışı yaşam alanlarında da sıkça görülür. Bahçecilik anlayışında veranda ve pergola sistemleri, havuz kenarı kaplamaları ile her alanda doğal bir görünüm sağlanır.

Bir evi zeminden çatıya sadece ahşap malzeme kullanılarak inşa etmek mümkünken diğer yapı malzemelerinin hiçbiri bu olanağı sağlamaz. 

Ahşap parkeler yer döşemelerinde en çok tercih edilen zemin kaplamasıdır. Geniş renk ve doku yelpazesine sahip olan ahşap parkeler her tarza uygun alternatifleri ile yapıların vazgeçilmez ögesidir.

Dendro olarak; lamine parke sektöründe, kalite standartlarına uygun ürünleri en doğal hali ile yaşam alanlarına sağlayacağı yüksek konforu tüketicilere uygun fiyat ile sunarak, çevreye, ekolojik dengelere duyarlı ve etik kurallara uygun, ileri teknoloji üretim yapan, uluslararası düzeyde tanınan ve tercih edilen lider lamine parke üreticisi olmaktan gurur duyuyoruz.


Dendro ürünlerine ulaşmak için tıklayınız.


Kaynakça:

https://www.archdaily.com

https://www.dezeen.com

https://divisare.com

https://www.anticcolonial.com

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene