Bayi Giriş
Rustik Tasarım: Nedir & Nasıl Elde Edilir?
31/01/2022

Dekorasyona meraklıysanız; "rustik" kelimesini birçok kez duymuşsunuzdur. Geniş bir tanım aralığına sahip olan rustik, hem şık bir çiftlik evinin hem de ormanda bir kulübenin tasarım anlayışını imgelerken kullanılabilir. Peki bir tasarımı “rustik” yapan özellikler nelerdir?

Rustik tasarımın amacı mümkün olduğunca doğal, organik olmaktır. Sağlamlık ve doğal güzelliğin öne çıkması olarak tanımlanır. Tasarımda; ahşap, taş, hasır ve diğer organik ürünlerin kullanımı vurgulanarak rahatlatıcı bir atmosfer yaratılır.

İddiasız olanın sakinliği ve samimiyetinden doğan rustik anlayışın arkasındaki felsefe nispeten basittir: “Konforlu, sıcak ve samimi bir organik estetiği benimsemek.”

Aşağıdaki tasarım ilkeleri rustik tasarım felsefesinin temellerini oluşturur;


Dendro Lamine Parke Planks-Country / Aspendos


Organik Malzemeler

Doğal ve ham malzemelerin kullanımı, rustik tasarımın belirleyici özelliklerinden biridir. Bu sebeple, rustik tasarım çoğunlukla pürüzsüz ve tek düze yüzeylere sahip değildir. Doğal malzemelerden elde edilen çeşitli şekiller, dokular ve renkler, eşsiz parçaların ortaya çıkmasını sağlar.

Ahşap, zemin seçiminden mobilya tercihine, rustik evlerde kullanılan birincil öğedir. Belirgin renk değişimi, sahip olduğu yumrular ve kahverengi çizgiler ile karakterize olan rustik tasnif, özellikle Dendro Parke ürün ailesinin Country serisinde ön plandadır. Farklı ebatları ile ahşaba antika etkisini veren ve otantik meşe dokusunu vurgulayan budaklar içeren, geniş yüzeyli lamine parke seçenekleri ile hayal ettiğiniz rustik tasarıma sahip yaşam alanını tasarlarken Country serisi birbirinden farklı modelleri ile yanınızda.



Doğal Renk Paleti

Doğallık, rustik tasarım anlayışının temelini oluşturduğundan; dekorasyonda geniş yüzeyler için ham ve nötr renkleri ile toprak tonları olan kahverengi ve bej tonları tercih edilir. Bununla beraber, rahat ve davetkar bir atmosfer yaratan yeşil, mavi ve gri tonları da rustik tasarımın renk paletinde yer alır. 




Mobilya ve Dekorasyon Ürünleri

Rustik mobilyalar genellikle yeniden kullanım duygusunu güçlendirmek adına geri ya da ileri dönüştürülmüş malzemeler kullanılarak üretilir. Konfor ön planda tutulduğundan geniş ve rahat, tercihen el yapımı, tasarım açısından sade mobilyalara sıklıkla rastlanır.

Tasarımın tamamlayıcısı olarak, canvas gibi doğal ve sağlam kumaşlar, duvarlara asılan dokuma halılar veya deri süslemeler gibi tekstillerin bir arada kullanılması ile sağlanan kompleks, şık ve zahmetsiz estetik tercih edilir. Doğal olanı vurgulayan, ormandan toplanmış dallardan veya dalgaların karaya attığı odunlardan yapılmış aksesuarlar, şömineler veya odun sobaları da rustik tasarımın karakterize unsurlarındandır.



Desenler

Çoğu yüzey ve nesne sade tutulduğundan, desenler sıklıkla “odak nokta” olmaktadır. Yastık kılıflarından yer kilimlerine kadar birçok alanda karşımıza çıkan patchwork, ekose gibi desenler, diğer unsurlarla uyumlu bir şekilde kullanılır.

Sıcak ve konforlu yaşam alanı tasarımlarında en iyi tercihlerden biri olan rustik tasarım, doğa ile yeniden bağlantı kurmanın ve onun yatıştırıcı güçlerinden yararlanmanın harika bir yolunu sunar.

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene