Dünyanın dört bir yanındaki en yenilikçi mimari üretimlerin yanı sıra, binalar, peyzaj tasarımları ve iç mekanlar kategorilerinde yılın en iyilerini kutlayan uluslararası etkinliğin 2023 yılı teması “Katalizör” (Catalyst) idi. Bu tema doğrultusunda seçilen projeler, yapılı çevreyle etkileşim kurabildikleri, bu etkileşimi iyi yönetebildikleri, hızlandırabildikleri ve ilham verdikleri için ödüllendirildi. Söz konusu projeler, mimarlık ve tasarımın vizyonel dönüşüm parametrelerine yönelik olumlu katkılarına ve bu yönde değişimin katalizörü olabilme rolleri üzerinden değerlendirildi.
WAF 2023 uluslararası jürisi 43 ülkeden 140'ın üzerinde sektör uzmanından oluşuyor. Önemli isimlerden bazıları arasında, Lily Jencks, Nigel Coates, Rafiq Azam, Albert Williamson-Taylor, Tracy Meller, Jason Bruges, Annette Fisher, Roland Schnizer ve Issa Diabaté sayılabilir. Kazanan 44 proje, jüri tarafından dünyanın dört bir yanından 333 mimarlık firması tarafından sunulan ve kısa listeye kalan 495 proje arasından seçildi. Jüri ayrıca 20 mansiyon ödülü de verdi. Hatay’daki Suriyeli mülteciler için Tayvan hükümeti tarafından Reyhanlı’da hayata geçirilen Studio Cho tasarımı “Taiwan - Reyhanli Centre for World Citizens” projesi de “Tamamlanan Yapılar - Sivil Toplum” kategorisinde ödül alan projeler arasında yer aldı.
Kazananların açıklanması ve ödül töreninin yanı sıra WAF 2023, 76 konuşmacının yer aldığı bir dizi konferans ve yuvarlak masa toplantısını da içeriyor. "Katalizör" temasını yansıtan bu oturumlar, çevreyi ve insanların yaşamlarını olumlu yönde etkileyebilecek önemli değişiklikleri katalize edilmesinde mimarinin rolünü odağına alıyor.
2023 Dünya Mimarlık Festivali’nde (WAF) kazanan kategori birincilerini
sizler için derledik!
Ningbo Şehri, Jiangbei Bölgesi'nde yer alan ve 30 sınıflı bir yatılı lise olan bu proje, kampüs tasarımı üzerine cesur bir keşif olarak tanımlanıyor. Projenin "verimlilik öncelikli" eğitim modelinde bile zamanın ciddi bir şekilde "boşa harcanabileceği" bir kampüs yaratmayı hedeflediği vurgulanıyor. Bu nedenle, bu projede okul, kampüs ve parkın bileşik bir varlığına dönüştürülüyor. Öğretimden sorumlu "okulun" mümkün olduğunca en verimli ve kompakt durumu sunmasına, böylece "parkın" öğrencilerin ciddi şekilde "zaman kaybedebileceği" bir yer yaratmasına izin veriliyor. Yatılı okul kampüsü, ormanın her bir köşesine asılan ve kıvrımlı yollarla birleştirilen sınıflarıyla ‘yüzen bir orman’ meydana getiriyor.
Projenin temel önerisi, özellikle gelişmekte olan dünyadaki şehirler için uyarlanabilir ve iklim değişikliğine olumlu etki edecek bir sistem olarak, eski su kulelerini yeniden kullanabilmek üzerinden şekilleniyor. Su Kuleleri, çevredeki mahalleye ulaştırılmak üzere suyu basınçlandırmak için suyu alan ve yükselten ilk nesil altyapıları yansıtıyor. Kulenin merkezinde yerel kaynaklardan karbondioksit emen büyük bir alg biyoreaktör tankı bulunuyor.
Avustralya’da bulunan SJB imzalı 19 Waterloo Street projesi, geri dönüştürülmüş ve kırık tuğlalardan oluşan Jacques Tati tarzı cephesi ve açıklıkları düzenleyen geometrisi yoluyla sokakla eğlenceli bir şekilde etkileşime giriyor.
Dört ana kategorinin sonuncusu olan Yılın Peyzaj Tasarımı ödülünü Tayland’da bulunan Brownfield’in Kentsel Ekolojik Sığınağa Dönüştürülmesi Projesi kazandı. Bu proje, eski bir tütün fabrikasının bulunduğu alanı, yağmur suyunun yıkıcı gücünü durduran ve azaltan, kirli suyu filtreleyen, az bakım gerektiren rejeneratif bir sisteme dönüştürüyor ve esnek, canlı bir ekosistem kuruyor.
Görsel worldbuildingsdirectory.com sitesinden alındı.
https://www.theplan.it/eng/whats_on/waf-2023-winners
https://www.worldbuildingsdirectory.com/entries/huizhen-high-school/
https://www.worldbuildingsdirectory.com/entries/the-probiotic-tower-cairo/
https://www.worldbuildingsdirectory.com/entries/19-waterloo-street-2/