Bayi Giriş
Dünya Mimarlık Festivali 2023 Kazananları Açıklandı!
28/12/2023

Bu yıl 29 Kasım – 1 Aralık tarihleri arasında Singapur’da Marina Bay Sands’te düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali (WAF) bünyesinde 2023’ün kazanan projeleri açıklandı! Mimarlar ve tasarımcılar için düzenlenen en büyük küresel canlı ödül etkinliği olan bu festival, küresel tanınırlık anlamında önem arz ediyor. Festivalin seneye 6-8 Kasım 2024 tarihleri arasında yine Singapur'da gerçekleştirilmesi planlanıyor. 


Görsel worldbuildingsdirectory.com sitesinden alındı.

Dünyanın dört bir yanındaki en yenilikçi mimari üretimlerin yanı sıra, binalar, peyzaj tasarımları ve iç mekanlar kategorilerinde yılın en iyilerini kutlayan uluslararası etkinliğin 2023 yılı teması “Katalizör” (Catalyst) idi. Bu tema doğrultusunda seçilen projeler, yapılı çevreyle etkileşim kurabildikleri, bu etkileşimi iyi yönetebildikleri, hızlandırabildikleri ve ilham verdikleri için ödüllendirildi. Söz konusu projeler, mimarlık ve tasarımın vizyonel dönüşüm parametrelerine yönelik olumlu katkılarına ve bu yönde değişimin katalizörü olabilme rolleri üzerinden değerlendirildi.

WAF 2023 uluslararası jürisi 43 ülkeden 140'ın üzerinde sektör uzmanından oluşuyor. Önemli isimlerden bazıları arasında, Lily Jencks, Nigel Coates, Rafiq Azam, Albert Williamson-Taylor, Tracy Meller, Jason Bruges, Annette Fisher, Roland Schnizer ve Issa Diabaté sayılabilir. Kazanan 44 proje, jüri tarafından dünyanın dört bir yanından 333 mimarlık firması tarafından sunulan ve kısa listeye kalan 495 proje arasından seçildi. Jüri ayrıca 20 mansiyon ödülü de verdi. Hatay’daki Suriyeli mülteciler için Tayvan hükümeti tarafından Reyhanlı’da hayata geçirilen Studio Cho tasarımı “Taiwan - Reyhanli Centre for World Citizens” projesi de “Tamamlanan Yapılar - Sivil Toplum” kategorisinde ödül alan projeler arasında yer aldı.

Kazananların açıklanması ve ödül töreninin yanı sıra WAF 2023, 76 konuşmacının yer aldığı bir dizi konferans ve yuvarlak masa toplantısını da içeriyor. "Katalizör" temasını yansıtan bu oturumlar, çevreyi ve insanların yaşamlarını olumlu yönde etkileyebilecek önemli değişiklikleri katalize edilmesinde mimarinin rolünü odağına alıyor.

2023 Dünya Mimarlık Festivali’nde (WAF) kazanan kategori birincilerini sizler için derledik!

 

Yılın Dünya Binası Kazananı: Huizhen High School – Approach Design Studio/Zhejiang  University of Technology Engineering Design Group


Görsel worldbuildingsdirectory.com sitesinden alındı.

Ningbo Şehri, Jiangbei Bölgesi'nde yer alan ve 30 sınıflı bir yatılı lise olan bu proje, kampüs tasarımı üzerine cesur bir keşif olarak tanımlanıyor. Projenin "verimlilik öncelikli" eğitim modelinde bile zamanın ciddi bir şekilde "boşa harcanabileceği" bir kampüs yaratmayı hedeflediği vurgulanıyor. Bu nedenle, bu projede okul, kampüs ve parkın bileşik bir varlığına dönüştürülüyor. Öğretimden sorumlu "okulun" mümkün olduğunca en verimli ve kompakt durumu sunmasına, böylece "parkın" öğrencilerin ciddi şekilde "zaman kaybedebileceği" bir yer yaratmasına izin veriliyor. Yatılı okul kampüsü, ormanın her bir köşesine asılan ve kıvrımlı yollarla birleştirilen sınıflarıyla ‘yüzen bir orman’ meydana getiriyor.

Yılın Gelecek Projesi Kazananı: The Probiotic Tower – Design and More International

 

Görsel worldbuildingsdirectory.com sitesinden alındı.

 Projenin temel önerisi, özellikle gelişmekte olan dünyadaki şehirler için uyarlanabilir ve iklim değişikliğine olumlu etki edecek bir sistem olarak, eski su kulelerini yeniden kullanabilmek üzerinden şekilleniyor. Su Kuleleri, çevredeki mahalleye ulaştırılmak üzere suyu basınçlandırmak için suyu alan ve yükselten ilk nesil altyapıları yansıtıyor. Kulenin merkezinde yerel kaynaklardan karbondioksit emen büyük bir alg biyoreaktör tankı bulunuyor.

Yılın İç Mekanı Kazananı: 19 Waterloo Street – SJB


Görsel worldbuildingsdirectory.com sitesinden alındı.

 Avustralya’da bulunan SJB imzalı 19 Waterloo Street projesi, geri dönüştürülmüş ve kırık tuğlalardan oluşan Jacques Tati tarzı cephesi ve açıklıkları düzenleyen geometrisi yoluyla sokakla eğlenceli bir şekilde etkileşime giriyor.

Yılın Peyzaj Projesi Kazananı: Benjakitti Forest Park: Transforming a Brownfield into an Urban Ecological Sanctuary – TURENSCAPE & Arsomsilp Community & Environmental Architect

 Dört ana kategorinin sonuncusu olan Yılın Peyzaj Tasarımı ödülünü Tayland’da bulunan Brownfield’in Kentsel Ekolojik Sığınağa Dönüştürülmesi Projesi kazandı. Bu proje, eski bir tütün fabrikasının bulunduğu alanı, yağmur suyunun yıkıcı gücünü durduran ve azaltan, kirli suyu filtreleyen, az bakım gerektiren rejeneratif bir sisteme dönüştürüyor ve esnek, canlı bir ekosistem kuruyor.


Görsel worldbuildingsdirectory.com sitesinden alındı.

Sivil Toplum ve Topluluk: Taiwan – Reyhanli Centre for World Citizens, Chen-Yu Chiu ve Türkiye’deki Studio Cho ekibi

 

Yaratıcı Yeniden Kullanım: Kaomai Museums and Tea Barn, PAVA Architects

 

Kültür: Ravenscar House, Patterson Associates Architects

 

Sergi: Turrell Pavilion, Studio MK27

 

Sağlık: Victorian Heart Hospital, Architectus & Wardle

 

Yüksek Öğrenim & Araştırma: Boola Katitjin, Lyons & Silver Thomas Hanley & Officer Woods & The Fulcrum Agency & Aspect Studios

 

Otel: Lanserhof Sylt, ingenhoven associates

 

Ev ve Villa: Veil House, 5468796 Mimarlık

 

Konut: 547 West 47th Street – The West Residential, concrete Amsterdam

 

Karma Kullanım: Battersea Power Station Phase 2, WilkinsonEyre

 

Ofis: Surat Diamon Bourse, Morphogenesis

 

Üretim, Enerji ve Lojistik: Avlu CCR LAB, Sanjay Puri Architects

 

Din: Santa Maria Goretti Church, Maria Cucinella Architects

 

Güçlendirme: Vast Gallery & Artist Residency, Persian Garden Studio

 

Okul: Huizhen High School, Approach Design Studio/Zhejiang University of Technology Engineering Design Group

 

Spor: Quzhou Stadium, MAD Architects

 

Alışveriş: Shangai Suhe MixC World, Kokaistudios

 

Ulaşım: Elizabeth Line, Grimshaw

 

 

 

Kaynaklar

https://www.theplan.it/eng/whats_on/waf-2023-winners

https://www.worldbuildingsdirectory.com/entries/huizhen-high-school/

https://www.worldbuildingsdirectory.com/entries/the-probiotic-tower-cairo/

https://www.worldbuildingsdirectory.com/entries/benjakitti-forest-park-transforming-a-brownfield-into-an-urban-ecological-sanctuary/

https://www.worldbuildingsdirectory.com/entries/19-waterloo-street-2/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene