Dünyada, sürdürülebilir malzemeye ve sürdürülebilir çözümlere duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi için kullanıma en uygun malzeme ise ahşaptır. Ahşabın geniş kullanım alanı sunmasının yanı sıra yüksek dayanıma sahip olması yapı malzemesi olarak çok uzun zamandır tercih edilmesini sağlamıştır. Gelişen teknolojiler ile ahşap yüksek yapılarda yer almaya başlamıştır. Bu hafta, Norveç’teki 85,4 metre yükseklikteki Mjøstårnet binasından sonra yapımı tamamlanan ve dünyanın en yüksek ahşap binası olan Ascent’i inceleyeceğiz.
Görsel woodworkingnetwork.com adresinden alıntılanmıştır.
Görsel archpaper.com adresinden alıntılanmıştır.
Proje, çok sayıda yüksek yapıya ev sahipliği yapan Amerika Birleşik Devletleri'nde, Wisconsin eyaletinde yer almaktadır. Temmuz ayında açılışı yapılan bina 86,6 metre yükseklikte olup 25 katlıdır. Karma bir kullanıma sahip olan bina hibrit şekilde inşa edilmiştir. Binanın temelinde, asansör ve merdiven boşluklarında beton, geri kalan alanlarında ise mühendislik ürünü olan çapraz lamine ahşap (CLT) kullanılmıştır.
Görsel timberlab.com adresinden alıntılanmıştır.
Yapı lüks daireleri ile konaklamaya hizmet vermek dışında; bünyesinde mağaza, spor salonu ve bir de havuz barındırmaktadır. Ascent, Yüksek Binalar ve Kentsel Habitat Konseyi (CTBUH) tarafından dünyanın en yüksek ahşap binası olarak tescillenmiştir. Tam anlamıyla ahşap ile inşa edilemeyen yapıda, kullanılan ahşap malzeme oranının daha yüksek olması ve konseyin literatürüne uygunluğu binanın tescil almaya hak kazanmasını sağlamıştır.
Görsel dezeen.com adresinden alıntılanmıştır.
Dünyanın en yüksek ahşap binasının tasarımı Korb + Associates Architects’e (KA) aittir. Yapımına Ağustos 2020’de başlanan yapı, iki yıllık bir sürede tamamlanmıştır. Çelik ve beton gibi yerinde uygulama yapılmamış, prefabrikasyon ile katların üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu sayede bina, çelik ve beton ile gerçekleştirilen projelere kıyasla daha kısa sürede inşaat sürecini tamamlamıştır. Prefabrikasyonun sağladığı hızlı üretim ve yerinde montaj imkânı bu sürece katkı sunmuştur. Her katın inşaatı ortalama beş veya altı günlük bir sürede bitirilmiştir. Diğer taşıyıcı sistemlerin uygulandığı projeler ile karşılaştırıldığında, inşaat süreci ortalama %25 daha kısa sürede tamamlanmıştır. Kısa sürede hayata geçirilen projenin inşaat trafiğinin kısa olması inşaat sürecinden kaynaklı emisyonları da azaltmıştır.
Görsel timberlab.com adresinden alıntılanmıştır.
Söz konusu ahşap konstrüksiyon olunca kişilerde yangın dayanımı konusunda endişeler oluşmaktadır. Binanın yapımında yer alan ahşaplar gerekli kontrol ve testlerden geçirilerek kullanılmıştır. Yapılan kontrollerin sonucunda, ahşap kolon ve döşemeler 3 saatlik yangın dayanımı testinden geçer not almıştır.
Ahşabın doğa dostu ve karbon ayak izi düşük bir yapı malzemesi olması tercih edilmesi için geçerli sebeplerdir. Dünyanın her geçen gün farklı bir yeniliğe uyandığı düşünüldüğünde, 19.yüzyılın sonlarında, geçmişte yüksek katlı binalarda çeliğin kullanılması nasıl bir devrim yarattıysa ahşabın yüksek katlı binalarda kullanılması ve yaygınlaşması da söz konusu olabilir.
DENDRO olarak inşaat sektöründe ahşabın daha çok yer alması gerektiği gerçeğine inanıyor ve lamine parke üretimi ile hizmetimize devam ediyoruz. Ahşap odaklı gelişmeleri, yararlı bilgileri derlediğimiz diğer yazılarımızı incelemek ve geniş ürün gamına sahip olduğumuz lamine parke çeşitlerini incelemek için www.dendro.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Görseller thinkwood.com adresinden alıntılanmıştır.
Kaynakça:
dezeen.com