Bayi Giriş
Ahşap Döşeme Aksesuarları Kılavuzu
04/07/2022

Konutlarda ve ofis yapılarında tercih edilen ahşap döşemelerin, istenilen kalitede bir görünüme sahip olabilmesi için doğru döşeme aksesuarları ile uygulama yapılması gerekmektedir. Kusursuz bir döşeme görüntüsü elde etmek için, montaj ve bakımda kullanılması gereken birkaç önemli döşeme aksesuarı vardır. Parke üretimi ve uygulaması alanında lider bir firma olan DENDRO, sizler için ahşap döşeme aksesuar kılavuzunu hazırladı.



Doğal ahşabın kullanıldığı parke döşemelerde, doğru aksesuarı seçmek ve kullanmak parkenin uzun ömürlü olabilmesi için önemlidir. Montaj sonrasında herhangi bir sorunla karşılaşmamak veya minimize etmek için kaliteli ahşap döşeme aksesuarları kullanılmalıdır. Hatayı minimize eden araçlar, ileride kullanım sonrası ve bakım rutinlerinde de yardımcı olacaktır. Döşeme aksesuarları başlıca; montaj yüzeyine serilen şilte, duvar ve zeminin birleşim noktasında yer alan süpürgelik, odalar arası kapı pervazlarında ve farklı döşeme geçişlerinde kullanılan profiller, yapıştırma işlemi ile uygulanan parkeler için tutkal, montaj esnasında kullanılan el aletleri ve doğru bir bakım için temizlik aletleri olarak sıralanabilir. 



Montaj Aletleri

Kaliteli bir işçilik için nerede, nasıl bir alet kullanılması gerektiğini iyi bilmek gerekir. Parke döşeme işlemi için gerekli en önemli araç montaj aletleridir. Montaj aletleri kapsamında yer alan parke takozu ve parke çekici, parkelerin birbirine geçmesinde kullanılmaktadır. 

Parke uygulamalarında tutkalın önemi büyüktür. Mutlaka işe uygun ve sertifikalı ürün kullanılmalıdır. Yapıştırmalı sistemde, tutkalı zemine yaymak için ise tutkal malası kullanılır. 

Duvar kenarına gelecek son parke plakasını, döşenmiş diğer plakalara kilitlemek için ise Z çektirme demiri kullanılmaktadır.



Şilteler

Zeminde yüzer montaj parke tercihi yapıldığında veya parkenin yapısı bu işlemi gerektirmesi durumunda, doğru şiltenin seçilmesi önemli bir noktadır. Yapıştırma yapılmadan montajı sağlanan parkelerde, stabil bir taban için şilte çeşitlerinden uygun olanı tercih etmek gerekir. Ayrıca şilteler, alt zemini hizalayarak küçük düzensizlikleri giderir ve ses yalıtımına katkı sağlar. Yürüyüş sebebiyle meydana gelebilecek gıcırdama gürültülerini azaltır. Genel kullanımda tercih edilen şilteler ise 2mm’lik ürünlerdir.



Süpürgelikler

Süpürgelikler parke zemin yüzey montajı bittikten sonra, duvar ile birleşim noktasına uygulanan ahşap döşeme aksesuarıdır. Görüntü kirliliğini örtmek, kullanım sırasında oluşabilecek tozun ve kirin kolayca temizlenmesini sağlanabilmek için önemli bir döşeme profilidir. Lamine parke uygulamalarında ahşap ile uyumlu renkte, ahşap kökenli süpürgelikler tercih edilir ve odanın tamamında ahşap deneyimi sunar. Ayrıca zeminden duvara geçişte gözü yormayan bir görüntü oluşturur. 


metin içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldumetin içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Profiller

Ahşap veya alüminyum profiller, farklı yükseklikte oda kotuna sahip alanların geçişinde önemli olan bir parke aksesuarıdır. İki zemin yüzeyinin birinden diğerine geçişte dengeleyici bir ara araçtır. Zeminde, uyumlu renklerle geçişi sağlar ve basit bir kesitle zeminde göz yormadan bütünlük oluşturur. Ayrıca, zemin genleşme boşluğunu dekoratif şekilde kapatmak için de idealdir.



Rozetler 

Radyatör borularının etrafındaki boşluğu kapatmak için kullanılan halkalardır. Temiz bir görünüm sağlar ve bu boşluklarda kir birikmesinin önüne geçer. 



Temizlik Ürünleri

Daha önceki yazımız ‘’Bakım 101: Parke Zemininizin Bakımı Nasıl Yapılır?’’ da ayrıntılı olarak nasıl bakım yapılması gerektiğine değinmiştik. Verilen bilgilerin gerçekleşebilmesi için zemin yüzeyine zarar vermeyen temizlik ve bakım aksesuarları kullanılmalıdır. Doğru aletle ve düzenli periyotlarla doğru teknik kullanımı, parke yüzeylerinin uzun yıllar orijinal görünümünü korumasını sağlayacaktır. 


Ahşabın sahip olduğu etkileyici tasarımsal ve teknik bilgileri inceleyen, bu bilgileri çeşitli yönlerden ele alan ve ahşabı merak edenlere değerli bilgiler sunmaya devam eden DENDRO’nun ürünleri ve diğer yazılarını incelemek için www.dendro.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene