Bayi Giriş
EPD Nedir?
25/07/2022

Herkes tarafından bilinen bir gerçek olan, günümüzün en büyük çevresel tehdidi küresel iklim krizidir. Zorlu iklim koşulları altında bizlerin payına düşen görev, daha bilinçli bireyler olmaktır. Bu doğrultuda, etrafımızda yer alan ürünlerin çevreye olan etkileri hakkında bilgi sahibi olmamız bilinçli kullanıcılar olmak adına faydalı bir adım olacaktır. EPD ise kullandığımız bu ürünlerin çevresel performansı hakkında bizlere şeffaf bilgiler sunar.



Türkçeye ‘’Çevresel Ürün Beyanı’’ olarak çevrilen ve ürünlerin çevresel performans değerlendirme bilgilerini içeren bir belge olan EPD, ‘’Environmental Product Declaration’’nın kısaltmasıdır. EPD özellikle yapı sektöründeki ürünlerin çevresel performansını nicel olarak belgeleyen değerler sunar. Bu değerler ürünlerin hammaddeden, kullanım ömrünü tamamlama aşamasına kadarki sürecin takibi yapılarak elde edilmektedir. İnşaat sektörünün sahip olduğu yüksek karbon ayak izi oranı düşünüldüğünde, EPD en iyi sürdürülebilir ürün seçeneğini tercih etmekte işleri kolaylaştıran bir değerlendirme aracıdır.



EPD Belgesi Nasıl Oluşturulur?

EPD genellikle beş yıl geçerliliğe sahip bir belgedir. Ölçümlerde ISO 14040/14044, ISO 14025, EN 15804 ya da ISO 21930 standartlarına bağlı olarak yapılmaktadır. Parke üretimi üzerinden açıklamak istersek; ölçümlere ilk olarak ürünün ham maddesi olan ahşabın üretiminden başlanmaktadır. Sonrasında parkenin imalat sürecinden; kaynak tüketimi ve işlem artıklarının verileri toplanmaktadır. Bundan sonraki aşamada ise ürünün yaşam döngüsü hakkında değerlendirme yapılmaktadır. Arka plan raporu olarak ifade edilen LCA, ürünün yaşam döngüsü bilgilerinin teyit edilmesini sağlar. Bunu yaparken aşağıdaki kriterler değerlendirmeye almaktadır:


  • Küresel ısınma 

  • Ozon tabakası incelmesi

  • Asit yağmuru

  • Alg oluşumu

  • Duman oluşumu

  • Enerji kullanımı

  • Emisyonlar (Toz, Nox, CO2, SO2, TOC)

  • Atıklar

  • Su tüketimi


Bu ölçümlerin yapıldığı üçüncü bir taraftan onay alındıktan sonra, EPD belgesi kamuya açık olacak şekilde yayımlanmaktadır.



EPD Değerini Neden Dikkate Almalıyız?

Ürünlerin kullanımı sırasında veya mimari projelerde tercih aşamasında EPD’leri gözetmek kişiye bağlıdır; fakat çevresel koşulların farkında olmak sorumluluğumuzdur. Bu doğrultuda projelerde yer vereceğiniz ürünlerin EPD değeri, projenin tasarım aşamasının şekillenmesine yardımcı olabilecek bilgiler içermektedir. Örnek olarak; evinizin parke döşemesinde tercih yaparken, EPD bilgilerini dikkate alarak tercih yapabilirsiniz. Seçenekleriniz arasında yer alan ürünlerden EPD belgesine sahip ürünün çevresel değerlerini inceleyerek, parke hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Çevreye daha duyarlı bir seçim yaparak, evinizde daha sürdürülebilir bir parkeye yer verebilirsiniz.



EPD geleceğe değer veren sürdürülebilir bir mimari proje için önemlidir. EPD belgesi Avrupa Birliği standartlarına uyum sağlayan ürünlerin çevresel performans değerlerini gösterir ve kanıtlar. Amerika bazlı LEED, Almanya bazlı DGNB, Avustralya bazlı GBCA ve İngiltere bazlı BREEAM yeşil bina sertifikaları tarafından tanınmaktadır ve sürdürülebilir yapıların sertifikasyon alabilmesi için de faydalı bir araçtır.


Yasal olarak bir ürünün alınmasında, AB ve AEA ülkelerinde, ürünlerin karbon ayak izini değerlendirmek için EPD kullanılmaktadır. Bu durum EPD’nin ayrıca, ticari anlamda da ayrıcalık sunduğunu göstermektedir. EPD belgesine sahip bir ürün, pazarda farklılığını göstererek öne çıkacaktır.


Ahşap ile ilgili bilgilendirici konulara devam ettiğimiz yazımızda, doğal malzeme ile üretimi sağlanan parkeler için önemli bir değerlendirme aracı olan ‘’EPD’’ye yer verdik. Parkede sahip olduğumuz geniş ürün seçeneklerini incelemek, ahşap ile ilgili güncel ve bilgilendirici yazılarımızı okumak için www.dendro.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.


Kaynakça:

cimsa.com.tr

oneclicklca.com


© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene