Bayi Giriş
Ahşap Yapılarda Yanmaya Karşı Dayanım Nasıl Sağlanır?
03/07/2023

Doğal ve sıcak bir görünüme sahip olan ahşap, kullanılmaya başlandığı andan günümüze kadar popülerliğini korumuştur. Ahşap; kolay işlenebilir bir malzeme olması, basınca karşı mükemmel performans göstermesi, korozyona karşı gösterdiği yüksek direnç gibi özellikler sayesinde insan sağlığı için en güvenli yapı malzemeleri arasında önde gelir. Sayamadığımız diğer birçok avantajın yanında, ahşabın iki tane de dezavantajı vardır. Ahşabın yanma özelliği ilk akla gelen dezavantajlarından biri olsa da, basit birkaç işlem ile önlem alınabilir. Tüm diğer yapı malzemeleri gibi düzenli olarak bakım gerektirir. 



Yapı Malzemesi Olarak Ahşabın Avantajları 

Ahşap; hafif, dayanıklı ve kolay işlenebilir bir yapı malzemesidir. Doğaldır, çevre dostudur ve sürdürülebilirdir. Ayrıca, diğer yapı malzemelerine göre daha iyi ısı yalıtımı ve ses yalıtımı sağlar. Tüm bu özellikleri bir arada sağladığı için ahşap en avantajlı yapı malzemelerinden biri olarak ön plana çıkar.


Ahşap Nasıl Yanar?

Yanma olayının gerçekleşmesi için ahşap, ortamdaki oksijene ihtiyaç duyar. Isınan ahşap alt tabakasını koruyabilmek için koruyucu bir dış tabaka oluşturur. Ortaya çıkan yeni katman, oksijenin ahşaba erişimini engeller ve yanma reaksiyonunu olabildiğince yavaşlatır. Böylelikle, malzeme geliştirdiği doğal mekanizması sayesinde yanmaya karşı kendini koruyabilir hale gelir. Bu özelliği sayesinde aslında ahşap yapılar, diğer yapı malzemeleri gibi yangın anında hızlıca yıkılmazlar ve beton ya da çelik yapılara göre daha uzun süre ayakta kalırlar.


Yangın Geciktiriciler Nasıl Çalışır?

Yangın geciktiriciler, ahşabın yanma hızını azaltan kimyasallardır. Ahşap yapıların yangına dayanımını artırır ve yangının yayılma hızını kontrol altına alırlar. Geciktirici kimyasalların uygulandığı ahşap yüzeylerde, yanma süreci daha geç başladığı için, insan ve hayvanların can güvenliğini daha kolay kontrol altına alabilir.



Ahşabın Yangına Karşı Dayanıklılığı

Ahşap, doğal olarak yanıcı olsa da doğru önlemler alındığında yangına karşı dayanıklılığı oldukça yüksek bir malzemedir. Ahşabı yangına karşı korumak için genellikle iki yöntem izlenir. Bunlardan biri emprenye, diğeri ise yüzey aktif kaplama işlemleridir. Emprenye işlemi, genellikle sulu çözelti halinde uygulanır. Ayrıca, yangın dayanımını arttırmak için yapılarda yanma hızını kontrol altına alan; yangın geciktirici kaplamalar, yangın bariyerleri, yangın algılama ve söndürme sistemleri gibi ek önlemlere de yer verilmelidir.


Yapı güvenliğini artıracak diğer önlemler:

  • Ahşap yapıların tasarımında yangın güvenliği göz önünde bulundurulmalıdır. Yangın kaçış yolları, yangın engelleyici bölümler ve yangın tesisatı gibi önlemler proje tasarımına entegre edilmelidir ve eksiksiz şekilde uygulanmalıdır.

  • Ahşap yapının etrafında yanmaz malzemeler kullanarak yangın bariyeri oluşturulabilir. 

  • Yangın algılama ve söndürme sistemleri ahşap yapılarda önemli bir rol oynar. Yangın algılama sistemleri, erken uyarı sağladığı için hızlı müdahale imkanı sunar. Söndürme sistemleri ise yangının yayılmasını önler ve hasarın azaltılmasına yardımcı olur.

  • Ahşap yapılarda yangın güvenliği sağlamak için yangın eğitimi verebilir ve kullanıcılar bilinçlendirilebilir. 


Ahşap yapıların yangına karşı dayanımı, doğru önlemlerin alınması ve uygun güvenlik tedbirlerinin uygulanması ile sağlanabilir. Gerekli tedbirler alındığında ahşap yapılar en güvenli, en dayanıklı ve en sağlıklı seçeneklerden biri olacaktır. Bizler de ürünlerimizi Yapı Malzemeleri Yönetmeliği’ne uygun olarak üretmeye titizlikle dikkat ederek, ürünlerimizi yangın dayanım testinden geçiriyoruz. Lamine parke ve masif parke ürünlerinizde yanmaya karşı önlemimizi alıyoruz! 


Yangına Tepki Raporunu görüntülemek için dökümanlarımızı kontrol edebilirsiniz.

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene