Bayi Giriş
Estetik ve Direnç: Lamine Parkelerde Kalınlık
30/11/2023

Parke, ahşap esaslı bir zemin malzemesidir ve çeşitli renk ve doku seçenekleri barındırdığı için günümüzde oldukça sık tercih edilir. Üretim süreci ve kullanılan materyaller arasındaki farklar sebebiyle üç farklı parke tipi mevcuttur. Masif parke, laminant parke ve lamine parke olarak isimlendirilen bu parkeler arasında kullanım ömrü, malzeme sağlığı ve bütçesel niteliği gibi parametreler tercih esnasında göz önünde bulundurulmalıdır. Bu yazıda, parkeler hakkında genel bir bilgilendirme yaptıktan sonra lamine parkeye odaklanacağız ve lamine parkede kalınlık konusunun tercih unsuru olarak önemine değinerek genel bakış sağlamaya çalışacağız.

Masif Parkeler


Ele alacağımız ilk parke çeşidi olan masif parke, sert ve dayanıklı yapılı ağaçlar kullanılarak, tek parçanın yüksek ısıyla işlenmesi ile üretilir. Materyal yapısına direkt müdahale edilmediği için doğal niteliklerini ve görünümünü korur. Kalınlığı 16-22 mm arası değişen masif parkenin üzerinde bulunan ve parkelerin birbirine geçmesini sağlayan zıvana adlı kısım, montaj aşamasında kolaylık sağlar. Masif parke uygulama aşamaları; zemine uygulanan astar, sonrasında parke montajı ve belirli bir süre sonra sistre adı verilen zımparalama işlemi ile ardından istek doğrultusunda yapılan cila olarak sıralanabilir. Doğal olmasından ötürü gözenekli bir yapıya sahip olan masif parke, neme karşı hassastır. Tek parça ahşaptan üretilmesi ve işlenme sürecindeki zorluklar nedeniyle maliyeti diğer parkelere oranla fazladır.


Laminant Parkeler


Laminant parke levhaları, ağaç yan ürünlerinin ve talaş gibi malzemelerin yüksek basınca maruz bırakılarak özel yapıştırıcı malzemeler ile sıkıştırılması ile oluşturulur. Bu levha üzerinde istenen renk ve modelin basıldığı kağıda reçine emdirme işlemi uygulanır. Çizilme ve darbelere karşı dayanıklılık için ise selülozik film tabaka ile kaplanır. Parkenin alt kısmında ise rutubete karşı koruma sağlamak için uygulanan melamin kaplama bulunur. Geçmeli sistemi sayesinde uygulaması kolay olan laminant parke yerleşimi için yüzer sistemden faydalanılır. Bazı ürünleri yapıştırma sistem ile de uygulanabilir. Maliyeti diğer parke çeşitlerine nazaran daha uygun olan laminant parke, boya ve cila gerektirmez ve neme karşı dayanımı fazladır. Öte yandan, doğal bir malzeme olmadığı için hava geçirgenlik özelliği yoktur ve sağlık açısından dezavantajlı durumlar barındırabilir.

 

Lamine Parkeler

Lamine parkeler ise, iki veya üç kat ahşap malzemenin yüksek ısı ve basınca maruz bırakılarak sıkıştırılmasıyla üretilir. Alt katmanlarda daha kolay bulunabilen, daha düşük nitelikteki bir ağaç çeşidi veya kontrplak kullanılırken; üst katmanlarda parkenin ana materyali olan ağacın kendisi yer alır. Üst katmanda kullanılan doğal ahşap nedeniyle masif parke ile benzer gözenekli bir yapısı vardır ve nefes alma özelliği bulundurur.



Montaj yapılacak zeminin nem aralığına dikkat edilir ve zemin şilte ile kaplanır. Ardından zıvana adlı kısımlar sayesinden birbirine geçirilerek montajlanarak parkenin uygulaması yapılır. Genellikle yüzer sistem olarak adlandırılan bu sistem kullanılır fakat yapıştırıcı ile uygulanan lamine parkeler de mevcuttur. Söz gelimi, iki katmanlı olarak üretilen lamine parkeler, üç katmanlı olanlara nazaran daha esnek bir yapıdadır ve bu nedenle zemini çok düzgün olmayan alanlarda yapıştırılarak kullanımı tavsiye edilir. Cilalı olarak kullanıma sunulan lamine parkeler, montaj sırasında herhangi bir düzeltme veya ek cilalama işlemi gerektirmezler.

Lamine parkelerin masif parkeye benzer gözenekli yapısı nedeniyle nem sebepli oluşabilecek olası deformasyonlar ise sistre işlemiyle giderilebilir. Onarım gerektiren durumlar, kısa sürede az maliyetle çözüme ulaşabilir. Lamine parkeler, masif parkeye göre işleme ve üretim kolaylığına sahip oluşu sebebiyle maliyet anlamında daha uygundur. Diğer taraftan doğal yapısı itibariyle laminant parkeye nazaran daha sağlıklı bir alternatiftir.

 

Lamine Parkelerde Kalınlık: Dayanıklılık ve Şıklık

Lamine parke yer döşemesinde en çok kullanılan malzemelerden biridir. Uzun ömürlü kullanımı, dayanıklı yapısı, şık ve zamansız görünümü, doğal oluşu gibi nitelikler, lamine parkenin çok tercih edilmesinde etkilidir. Lamine parke seçiminde, kullanılan levhaların kalınlığı, göz önünde bulundurulması gereken konulardan biridir.

Parkenin kalınlığı, dayanıklılık anlamında önem arz eden bir niteliktir. Zeminin güncel durumu, halihazırda ısı yalıtımının olup olmaması, mekânın ne amaçla kullanıldığı ve kullanım sıklığına göre farklı lamine parke kalınlıkları tercih edilir. Parke kalınlığı belirlenirken parkenin özellikleri kadar kullanılacağı alanlar ile zeminin mevcut durumu ve ısı yalıtım ihtiyaçları da göz önünde bulundurulması gereken öncül kriterlerdir.

 

Dendro Pureline-Country Koleksiyonları ürün teknik detayı.

 

Lamine parkelerde toplam kalınlık 12-20 mm olarak kabul edilir. En üst katmandaki kalınlık ise 3-6 mm olmalıdır. Üst katman kalınlığı ürün kalitesini doğrudan etkiler. Daha ince ve ucuz lamine parkeleri tercih etmek, kalitesiz ve kısa bir kullanım deneyimi ile sonuçlanabilir. Çünkü ince üst katmanı zaman ile aşınarak yok olan lamine parkeler uzun vadede işlevsiz hale gelecektir. Parke ne kadar kalın olursa, profil dayanıklılığı o denli güçlü olacaktır ve daha yüksek darbe direncine, aşınma direncine sahip olacaktır. Bu özellikler, zeminin günlük kullanıma, ağır mobilya ve yüksek sirkülasyon barındıran alanlara karşı korunumu açısından önemlidir. Bu nedenle uzun ömürlü lamine parke seçiminde üst katmandaki ağacın kalınlığına dikkat etmek kritiktir.

 

Dendro Planks-Country Koleksiyonu – Priene D78

 

Lamine parkelerde estetik görünüm konusunda üstte bulunan tabaka önemli rol oynar. Daha kalın bir üst tabaka, zemin üzerinden daha karmaşık desenlerin ve etkili ahşap dokularının oluşturulabilmesine olanak tanır. Bu durum, zeminin doğal ahşap hissini daha etkili yansıtmasını sağlar ve daha estetik bir görünüme imza atar.

 

Dendro Pureline-Country Koleksiyonu – Sestos D14

 

Kalınlık faktörü, aynı zamanda ses yalıtımı üzerinde de etki sahibidir. Daha kalın lamine parkeler, altındaki sesleri absorbe eder ve mekânın daha sessiz olmasını sağlar. Ayrıca adım seslerini de azaltarak konforlu bir kullanım sunar. Öte yandan, alt zeminde küçük kusurlar varsa, daha kalın bir lamine bu durumun üstünü örter, düzeltir ve yüzeyde düzgün bir görünüm sunar.

Sonuç itibariyle, lamine parke seçiminde kalınlık gibi pek çok açıdan önem arz eder ve uzun vadeli performans açısından kritiktir. Daha kalın lamine parke opsiyonları daha maliyetli olabilir ancak kullanım ömrü ve estetik avantajlar göz önünde bulundurulduğunda, özellikle mutfak veya oturma odası gibi yoğun sirkülasyon alanlarında, zemininizi uzun yıllar boyunca güzel ve dayanıklı tutmanıza yardımcı olacaktır.

 

Kaynaklar

https://www.wordofmouthfloors.com/blogs/flooring/the-ultimate-guide-for-laminate-flooring

https://cesmimarlik.com/parke-cesitleri-nelerdir-laminant-parke-ve-lamine-parke-nedir/

 

 

 

 

 

 

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene