Bayi Giriş
Dünya Mimarlık Günü Kutlu Olsun!
02/10/2023

Dünya Mimarlık Günü, dünyanın dört bir yanındaki mimarları, tasarımcıları ve toplumu bir araya getiren özel bir gün. Mimarlık camiasının yakından takip ettiği tema, UIA (Uluslararası Mimarlar Birliği) tarafından‘’Architecture for Resilient Communities (Dayanıklı Topluluklar İçin Mimarlık)’’ olarak belirledi. Bu hafta temayı yakından inceleyerek Dünya Mimarlık Günü'nü kutluyoruz!



Dünya Mimarlık Günü Nedir?

Dünya Mimarlık Günü, her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi gününde, dünya genelinde kutlanmaktadır. Bu özel gün ile mimarların, tasarımcıların ve toplumun bir araya gelmektedir. 1948 yılında kurulan UIA’nın (Uluslararası Mimarlar Birliği) her yıl belirlediği yeni tema ile o yılki kritik ve çözüm bekleyen konu başlıkları üzerinde durulmaktadır. Bu sayede mimarlığın toplum yaşamı, çevre ve estetiği üzerinde nasıl bir sorumluluğa sahip olduğu konusunda farkındalık oluşturur. Dünya Mimarlık Günü, sadece mimarların yaratıcılığını ve toplumun ihtiyaçlarına çözüm sunan mekanlar tasarlama gücünü değil aynı zamanda gelecek nesiller için daha sürdürülebilir ve yaşanabilir dünyalar inşa etme sorumluluğunu hatırlatır.

UIA 2023 Yılı Genel Kurul Üyeleri / Görsel uia-architects.org adresinden alıntılanmıştır.


2023 Yılı Teması

2023 yılı teması, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Habitat Günü paralelinde belirlendi. Bu yılki tema, şehirlerin ve toplulukların yaşam kalitesini artırmak için mimari çalışmaların önemini vurgulamayı hedefliyor. Son yıllarda gerçekleşen kontrolsüz kentleşme, salgın hastalıklar, halk ayaklanmaları ve beraberinde gelen sosyal sorunlar acil çözüm bulmayı bekliyor. Mimarlığın sadece fiziksel yapıları inşa etmekle kalmadığı aynı zamanda insanların yaşam kalitesini iyileştirdiği düşünülünce bu yılki temanın önemi bir kez daha ön plana çıkıyor. "Dayanıklı Topluluklar için Mimarlık" teması, şehirlerin sadece estetik değil, aynı zamanda sosyal ve çevreyi gözetmesi gerekliliğine vurgu yapıyor.



Dayanıklı Topluluklar için Mimarlık

Dayanıklı Topluluklar için Mimarlık temasının mimarları toplulukların ihtiyaçlarına uygun, güvenli, sağlıklı ve erişilebilir mekanlar tasarlamayı teşvik etmesi planlanıyor. Dünya Mimarlık Günü’nde UIA, mimarlık mesleğinin sadece estetik değil, aynı zamanda insanların yaşamını şekillendiren bir güç olduğunu hatırlatacak. UIA üye ülkelerinin bu yılki tema çerçevesinde dayanıklı toplumlar için daha iyi tasarıma olanak tanıyan politikaları keşfetmesi ve tartışması bekleniyor.

Mimarların, toplumun ihtiyaçlarını anlaması, kültürel mirasa saygı göstermesi ve geleceği inşa ederken doğayı ve biyoçeşitliliği gözetmesi 2023 Dünya Mimarlık Günü teması amaçları arasında.

 

Kaynakça:

uia-architects.org 

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene