Bayi Giriş
İlginç Ahşap Yapılar
01/05/2023

Ahşap yapılar, inşaatlarda yüzyıllardır kullanılmaktadır ve günümüzde de popüler bir tercih olmaya devam etmektedir. Evlerden köprülere kadar kullanılan ahşap malzemesi, diğer malzemelere kıyasla nispeten ucuzdur. Ayrıca kullanıldığı yapıya sağlamlık, güzellik ve sağlık getirir. İşte, ilham verecek ahşap yapılardan birkaçı!

© designboom


Ahşap yapılar, inşaatlarda yüzyıllardır kullanılmaktadır ve günümüzde de popüler bir tercih olmaya devam etmektedir. Evlerden köprülere kadar kullanılan ahşap malzemesi, diğer malzemelere kıyasla nispeten ucuzdur. Ayrıca kullanıldığı yapıya sağlamlık, güzellik ve sağlık getirir. İşte, ilham verecek ahşap yapılardan birkaçı!


Görsel J. MAYER H. and Partner’in www.jmayerh.de resmi internet sitesinden alıntılanmıştır.

Metropol Parasol
Metropol Parasol, İspanya'nın Sevilla şehrinde bulunan bir yapıdır. Alman mimar Jürgen Mayer tarafından tasarlanan yapı, dünyanın en büyük ve en ilginç ahşap yapılarından biridir. 2011 yılında açılan yapı dört devasa mantar şeklindeki ahşap plakaların birlikteliğinden oluşur ve 150 x 70 metre boyutlarındaki bir meydanın üzerini kaplar. Yapının iskeleti, birbirine bağlı altı katlı ahşap plakalar kullanılarak yapılmıştır. Bu plakalar birbirine doğru eğimli olarak yerleştirilmiştir. Yapının üst katlarındaki yürüyüş yolları, ziyaretçilere şehir manzaralarının keyfini çıkarabilecekleri bir açık hava platformu sunmaktadır.

© designboom

Fuji Dünya Mirası Merkezi
Japon mimar Shigeru Ban’ın tasarladığı Fuji Dünya Mirası Merkezi, kullanılan ahşap malzeme ve Fuji Dağı’nın anımsatan geometrisi ile dikkat çeken bir yapıdır. Proje, düzenlenen bir yarışma sonrası hayata geçirilmiştir.

Japonya için önemli bir kimlik simgesi olan Fuji Dağı’nın eteklerinde konumlanan yapı, ünlü dağa gönderme yapmaktadır. Mimar, Fuji Dağı’nın güzelliği ile yarışamayacağının farkında olarak yapının odak noktasını oluşturan ahşaptan dağı ters çevirerek binaya entegre etmiştir.

Görsel archdaily.com adresinden alıntılanmıştır.

Son Ahşap Ev
Japonya'da yer alan ve tamamen ahşaptan inşa edilmiş olan "Son Ahşap Ev" Sou Fujimoto Architects tarafından tasarlanmıştır. Bu ev, modern mimari anlayışı ve geleneksel Japon evleri arasında bir sentez oluşturarak dikkat çekmektedir. Evin tasarımında, ahşabın doğal dokusu ve işçiliğine vurgu yapılmıştır.

Modern bir evde pencere, duvar, kolon, mobilya gibi unsurların her biri farklı malzemeler ile üretilmektedir. Mimar bu evdeki tasarımında bir ev tamamen ahşaptan nasıl oluşturulabilir sorusuna cevap vermektedir. Son Ahşap Ev, Japon evlerinde sıkça görülen açık plan düzenine sahiptir. Yatak odası, banyo ve mutfak gibi alanlar, açık bir şekilde birbirine bağlıdır ve birimler duvarlarla ayrılmazlar. Bunn yerine, yapıyı oluşturan ahşap kalaslar; salon, yatak odası, banyo ve mutfak alanlarını oluşturmaktadır. Son Ahşap Ev, sadece modern mimarisiyle değil, aynı zamanda doğal ve sürdürülebilir malzemelerin kullanımına örnek teşkil eden bir yapı olmasıyla dikkat çekmektedir.


Görsel woodworkingnetwork.com adresinden alıntılanmıştır.

Ascent
Dünyanın en yüksek katlı ahşap binası olan Ascent, Amerika Birleşik Devletleri’nde inşa edilmiştir. Yapı 86,6 metre yükseklikte olup 25 katlıdır. Korb + Associates Architects mimarlık ofisinin tasarladığı yapı, çok kısa bir sürede tamamlanmıştır. 2020 yılında yapımına başlanan bina, 2022 yılında kullanıma açılmıştır.

Ahşap yapılar tarih boyunca güzellikleri, sağlamlıkları ve yenilikçilikleri ile geçmişten günümüze kadar bizleri büyülemeye devam ediyor! İster tarihi yapılar ister modern binalar olsun; bu hayranlık uyandıran mimari tasarımlar ilk bakışta ne kadar iddialı görünürlerse görünsünler, ortak hedefler doğrultusunda birlikte çalışarak insanların neler yapabileceğini bize kanıtlar niteliktedir.

Lamine parke sektöründe öncü bir firma olan DENDRO olarak; geniş ürün gamı, çağdaş modeller, doğal doku ve tecrübe garantisi ile lamine parke üretimine devam ediyoruz. Bu hafta, ilginç ahşap yapıları inceledik.

Mimari tasarım ile uygulamalarda merak uyandıran ürünlerimize ve  içeriklerimize erişebilmek için linki ziyaret edebilirsiniz.

https://dendro.com.tr/

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene