Çoğu kişinin bir yapı market zinciri olarak bildiği Bauhaus, aslında bir sanat akımıdır. Bauhaus Sanat Akımı, 1919 yılında Almanya’da kurulan Bauhaus Okulu tarafından dünyaya yayılmıştır. DENDRO olarak sanat akımlarını açıkladığımız serimize devam ediyor ve bu hafta sanat ve zanaatın kesişim noktası olan ‘’Bauhaus’’u inceliyoruz.
Bauhaus, "ev ve işyeri için" anlamına gelen "bauen" ve "haus" kelimelerinden oluşmaktadır. Bauhaus Okulu ise 1919 yılında Alman Mimar Weimar Walter Gropius tarafından kurulmuş bir sanat ve zanaatın kesişimini hedefleyen modern ve deneysel okuldur. Uzun yıllar öğrencilerine hem sanatsal hem de teknik becerilerini geliştirecek anlayışta öğretiler sunmuştur.
Bauhaus Akımı
Bauhaus Sanat Akımı, modern tasarımın temel prensiplerini belirleyen bir akımdır. Özellikle fonksiyonellik ve estetik arasındaki dengeyi ön plana çıkarmayı hedefleyen çalışmaların üretilmesine ön ayak olmuştur. Bauhaus öğrencileri, doğal malzemeler kullanarak basit, temiz ve fonksiyonel tasarımlar yapacak şekilde eğitim almış; estetik ve fonksiyonellik arasındaki dengeyi sağlamak için sade bir form diline sahip çalışmalar üretmişlerdir.
Bauhaus Manifestosu
Bauhaus birçok deneysel çalışmaya da öncülük etmiştir. Eğitim manifestosunda da belirttiği gibi sanat ve zanaat bir bütün olarak düşünülmüştür. Bu doğrultuda ressam, heykeltıraş ve mimar gibi farklı disiplindeki öğrenci ve eğitmenler; bir arada bulunduğu bir eğitim ortamında çalışmalarını yürütmüştür. Sanat ve zanaatın arasındaki engeller ortadan kaldırılmıştır. Estetik kaygıdan ziyade, fonksiyon ve işlevselliğe yönelik çalışmalar üretilmiştir.
‘...Mimarlar, heykeltıraşlar, ressamlar, hep birlikte zanaatlere geri dönmeliyiz! Çünkü sanat bir “meslek” değildir. Sanatçı ile zanaatçı arasında önemli bir ayrım yoktur. Sanatçı, yüceltilmiş bir zanaatçıdır. İstencinin bilincini aşan o ender esinlenme anlarında, ilahi bir güç yaptıklarının sanata dönüşmesine neden olabilir. Öte yandan her sanatçının bir zanaatte becerisi olması zorunludur. Yaratıcı hayal gücünün temel kaynağı burada yatar. O halde, sanatçı ile zanaatçı arasında kibir engelleri yükselten sınıf ayrımının olmadığı yeni bir zanaatçı loncası kuralım! Mimarlık, heykel ve resmi tek bir bütün olarak kucaklayacak ve bir gün, bir milyon işçinin ellerinde yeni bir inancın kristal simgesi gibi göğe doğru uzanacak olan, geleceğin yeni yapısını hep birlikte arzulayalım, kavrayalım ve yaratalım.’ - Weimar Walter Gropius, Bauhaus Manifestosu, 1919.
Lamine parke ve marküteri parke üreticisi olarak, ahşabın potansiyelinden faydalanarak sanat akımlarının temel ilkelerinden ilham almanın gücüne inanıyoruz. Dendro olarak, doğal malzemenin gücünü kullanarak sade ve fonksiyonel zemin kaplama tasarımları oluşturuyoruz. ‘’Stil’’ Marküteri Parke ürünümüzde de görülebileceği gibi tasarımlarımızda modern çizgilere yer veriyoruz. Bauhaus akımından etkilenerek ortaya çıkan De Stijl gibi modern çizgilerin ilhamıyla ürün tasarımlarımızı oluşturuyor, aynı zamanda işlevselliğe de önem vererek yüzey dayanımı yüksek ürünler üretiyoruz.
DENDRO olarak tasarım dünyasının geçmişten günümüze etkilerini araştırıyor ve sizlerin de keyifle okuyabileceği yazılar derliyoruz. Diğer yazılarımızı okumak, DENDRO’nun sahip olduğu geniş parke ürün gamını incelemek, evlerinize kimlik kazandırmaya aday olan ve ilhamını doğadan alan ürünlerimiz hakkında bilgi sahibi olmak için www.dendro.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Kaynakça:
www.e-skop.com
bauhausmanifesto.com