Bayi Giriş
Doğanın Büyüleyici Atmosferini Yemek Odalarınıza Taşıyın!
06/11/2023

Bu blog yazısı için, ahşap panellerin kullanıldığı sekiz yemek odasını sizler için derledik. Organik bir hissiyat yayan sıcak ve doğal bir ortam yaratmak için ahşap kaplamaların kullanıldığı bu odalar, Güney Afrika’dan Avrupa’ya, iç mekanlarda belirli bir bölge oluşturmakla kalmıyor; aynı zamanda mekan kullanıcılarını sakin bir atmosferde bir araya getiren sosyal alanlar olarak işliyor. İster keresteden, ister çam ağacından veya kontrplak malzemeden yapılmış olsun; duvar ve tavanlardaki ahşap kaplamalar, huzurlu ve davetkar bir ortamın ayırıcı niteliği olarak öne çıkıyor. Bu yazıda sunacağımız seçki, yemek odalarına yönelik yeni fikirler ve görsel ilham vadediyor. Ahşabın iç mekanlarda farklı kullanım şekilleri hakkında daha fazla fikir edinmek isterseniz, “Ahşap Dokunuşu” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Fotoğraf Winnie Au/ elledecor.com’dan alındı.


Mercer Adası’nda Bir Ev, Jessica Nelson Design

Mercer Adası’nda bulunan bu evde, zeminden tavana uzanan ahşap çıtalar hemen dikkat çekiyor. Burada ahşapla oluşturulan yarı geçirgen duvar ve onu tamamlayan ahşap bank, orta-yüzyıl modernizmini taşıyan yuvarlak masayı bütünlüyor. Tasarımcı, yemek odasında kullandığı ahşap materyali farklı renk ve malzemelerle kombine ederek doğal ve modern bir manzara yaratıyor.



Fotoğraf: Carina Skrobecki / jessicanelsondesign.com’dan alındı.


Carrol Gardens Evi, Starling Mimarlık ve Emily Lindberg Tasarım

Starling Mimarlık ve Emily Lindberg Tasarım’ın, bu aile evini oluşturmak için Brooklyn’deki bir kasaba evinde iki birimi birleştirdiği biliniyor. Kasaba evinde zemin, koridor, merdiven, giriş holü, mutfak ve yemek alanında kullanılan beyaz Belçika meşesi; nötr bir ton yaratıyor ve evin sakinliğini besliyor. Yemek odasındaki ahşap dolaplar ve dekoratif ızagara görünümü, zemin ve tavanla doğal bir harmoni yakalıyor. 


Fotoğraf: Eric Petschek/ dezeen.com’dan alındı.


Dragon Flat, Tsurata Mimarlık

Londra’nın Nothing Hill bölgesinde yer alan bu dairenin yemek odasını süsleyen kontrplak paneller üzerindeki oyma desenleri tasarlamak için yapay zekadan yararlanıldı. Tsuruta Architects, bir bilgisayar kontrollü kesme makinesi (CNC) kullanmak suretiyle Thames Nehri’nin bir desenini duvara uyguladı. Günümüz teknolojik imkanlarının ahşapla buluştuğu bu özgün tasarım örneğinde, ayrıca, mimarlık ofisi iki katlı apartman dairesini revize ederek, panelli duvarlarında oymalı bir tasarım bulunan bir gömme dolap yerleştirdi.


Fotoğraf: Tim Croker/ dezeen.com’dan alındı.


Filomena, Arthur's

Yüksek tavanlı bir eviniz varsa, tavanda ahşap kullanımının özellikle yemek odaları için atmosferi ne derecede değiştirdiğini bu ihtişamlı örnek üzerinden görmek mümkün. Filomena, Batı Massachusetts'teki Berkshire dağlarının eteklerinde yer alan eski bir papaz evi. Yenileme projesini üstlenen tasarımcı, evin İtalyan mimarisinden yola çıkarak, tarihi yapıya 20. yüzyılın ortalarına hakim modernist yaklaşımdan esinlenen renk ve detaylar katıldığını söylüyor. Koyu renk duvarların ahşapla kurduğu diyalogun ve seçilen aksesuarların tamamlayıcı etkisinin çok iyi sonuç verdiği görülüyor. Ahşabın bu ortamdaki rolü ise, hala adını en üste yazdırıyor.



Fotoğraf: Dane Tashima/ thespruce.com’dan alındı.


El Peuma'da Bir Ev, Christian Izquierdo Lehmann

Cristian Izquierdo Lehmann imzasını taşıyan bu ev, mutfak, yemek ve sosyalleşmek amaçlı kullanılan kubbeli bir tavan içeren açık plan bir mekan şeklinde tasarlanmış. Plan, mutfak ve yemek odasını merkezine alıyor. Minimalist dekorun, dramatik bir etki uyandıran tavana uyumlu bir üslup varlık buluyor ve yemek alanındaki kırmızı tabureler ile duvarı kaplayan kitaplık, mekana canlılık katıyor. Laminatlı çam kaplama olan bu ev tasarımı, Şili’de, El Peuma’da konumlanıyor ve etrafını saran yeşil dış mekanın keyfini çıkarmak için büyük pencereler ile beton zemin barındırıyor.


Fotoğraf: Roland Harbe/ dezeen.com’dan alındı.

Brooklyn’de Bir Ev, Tangible Space

Brooklyn’de bulunan bu evin yemek alanı, hem minimal hem çarpıcı bir ahşap kullanımı sunuyor. Dairesel bir oyuğa yerleşen oturma alanı, yemek alanına bir karakter kazandırıyor. Mobilyaların heykelsi tavırları, renkleri, dokuları arasındaki uyumlu ilişki, bir diyalog oluşturuyor ve bütüncül, modern, samimi bir resim ortaya koyuyor.


Fotoğraf Winnie Au/ elledecor.com’dan alındı.

Çiftlik Evi, AGH Interiors

19. yüzyıldan kalma bu çiftlik evi, AGH Interiors adlı ofis tarafından modernize ediliyor. Rustik tavan kirişleri ve parke zeminler gibi evin kendine has otantik nitelikleri, modern bir tasarım çizgisi ile bir araya getiriliyor. Bu kuşaklar arası birlikteliğin yarattığı sıcak atmosfer, kendini ahşabın zamansız niteliğine borçlu. Her duruma, stile, zamana ayak uydurabilen ve türlü şekillere bürünebilen ahşap, bu örnekte sevdiklerinizle paylaşmak isteyeceğiniz keyifli ve davetkar bir yemek ortamına dönüşüyor.


Fotoğraf: Nick Glemenakis Gray/ thespruce.com’dan alındı.


Kaynaklar:

https://www.dezeen.com/2023/07/02/wood-panelled-dining-rooms-lookbooks/
https://www.elledecor.com/design-decorate/house-interiors/a41128915/office-of-tangible-space-brooklyn-apartment/
https://www.thespruce.com/dining-room-decor-ideas-5323953
https://www.arthursdesign.space/projects/filomena-3c3ft-4trsa
https://www.jessicanelsondesign.com/portfolio/mercer-island-mid-century


© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene