Ceviz, parke üretiminde meşeden sonra en çok tercih edilen bir diğer ağaç türüdür. Bilimsel (Botanik, Latince) adı “Juglans", İngilizce ticari adı "Walnut" olan bu ağaç türü, sahip olduğu renk seçenekleri ve zengin görünümüyle yer aldığı zemine güçlü bir karakter katar. Yaşam alanlarına sunduğu şıklık ve mimari estetik nedeniyle parke tercihlerinde ilk sıralarda yer alır.
Amerika kıtasından gelen ceviz (Juglans nigra), Avrupa cevizine (Juglans regia) göre daha homojen ve koyudur. Avrupa Cevizi daha ağır olup, Amerikan cevize oranla daha kırmızı bir renge sahiptir. DENDRO da ceviz parke üretiminde Amerikan cevizi kullanmaktadır.
Cevizin öz odunu açık kahverengiden koyu kahverengine uzanan bir renk skalasına sahiptir. Diri odun rengi soluk sarı, kremsi ve beyazdır. Damarlanma şekli genel itibariyle düzdür. Sahip olduğu türleri ise;
Amerikan Cevizi
İngiliz Cevizi
Yerli Avrupa Cevizi
Bastogne Ceviz
Ak Ceviz
Claro Ceviz olarak sıralanabilir.
Amerikan Cevizi, 39 N/mm2 brinell sertliğe sahip olup bazı ahşap türlerine göre daha yumuşaktır ve bu özelliği işlemede kolaylık sağlar. Yoğunluğu ise %12 nemde 610 kg/m3 olarak belirtilmiştir.
Bir ağacı sert veya yumuşak ağaç olarak adlandırırken; geniş yapraklı ağaç mı, yoksa iğne yapraklı ağaç mı olduğuna bakılarak sınıflandırma yapılır. Geniş yapraklı ağaçlar sert ağaç olarak nitelendirilirken, iğne yapraklı ağaçlar ise yumuşak ağaç olarak nitelendirilir. Bu nedenle ceviz ‘’sert ağaç’’ grubundandır. Sert ağaç grubunda yer alan benzer diğer ağaçlar; meşe, kiraz, akçaağaç, kayın vb.
Meraklısına; Janka sertlik testi
Bu test ahşabın üstten baskıya karşı mukavemet derecesini tayin etmek içindir. Sertlik derecesini belirlemede; yaklaşık 11 mm çapında çelik bilyenin yarı seviyesine kadar testin yapılacağı parke yüzeyine dik yönde gömülmesi durumunda oluşan yük miktarı (Janka metodu) veya çapı 10 mm olan çelik bilyenin ortalama 50 kg yük ile ahşapta oluşturduğu çukurun çapı üzerinden ulaşılan yük miktarı (Brinell metodu) şeklinde iki metot mevcuttur. Sertlik değeri, kuvvet veya pound-kuvvet (lbf), kgf/cm2 , kgf/mm2veya N/mm2 cinsinden verilebilir.
Ceviz parkeler, doğal ve kendine has yapısı ile tarz bir iç tasarım oluşturmaya yardımcı olur. Fakat diğer parke çeşitlerinin sahip olduğu gibi avantajlı ve dezavantajlı yönleri bünyesinde bulundurur. Bunlardan birkaçı şu şekildedir;
Avantajları:
Dayanıklılık : Nem ve ısıdan kolay etkilenmez, şekil bozulmaları yaşamaz ve çürümeye karşı dayanıklıdır.
Uzun kullanım ömrü : Ceviz, doğru bakım ve temizlik ile 50 yıla kadar kullanım ömrü sunar.
Çevre dostu : En doğal malzemelerden biri olan ağaçtan üretim, parkelerin geri dönüştürülmesinde %100 garanti verir.
Doku: Sahip olduğu eşsiz doku görüntüsü ve pürüzsüz dokusu ile parke yüzeyinde mimari estetiğe sahip kaliteli bir görünüm elde edilir.
Dezavantajları
Sınırlı kaynak: Tarih boyunca yüksek talep gören bir ağaç türü olan ceviz, 100 yıla kadar süren olgunlaşma süresi nedeniyle sınırlı sayıda kullanım imkânı sunar.
Bozulma: Tüm doğal ürünlerde olduğu gibi cevizin kullanımında da farklı materyallerle (demir yüzey gibi) temas söz konusu olduğunda yüzeylerinde lekelenmeler oluşabilir. Ceviz de diğer parkelerden farklı olarak zamanla renkte koyulaşma değil açılma görülebilir.
Deformasyon: Diğer parke türlerine göre nispeten yumuşak dokuda olması, parkenin dış etmenlere daha açık yapıda olduğu anlamına gelir. Bu nedenle darbe ihtimalinin yüksek olduğu yerlerde tercih edilmemesi önerilir.
Tüm avantaj ve dezavantajları göz önüne alındığında, ceviz ağacı kaliteli ve özgün yapısıyla diğer parkelere göre daha maliyetli bir seçenek olabilir. İlk yatırım maliyeti olarak düşünebileceğimiz bu maliyet farkı ileride sahip olacağınız; yüksek kaliteli, şık görünümlü ve sağlıklı yüzeylere değer bir farktır.
DENDRO olarak geniş ürün gamımız ve üstün hizmet kalitemiz ile sizleri farklı hammaddelerden üretilen lamine parkeler ile buluşturmaya devam ediyoruz. Cevizi mercek altına aldığımız bu yazımızdan hareketle cevizden üretilen ve yaşam alanlarınıza şıklık katacak modellerimizden birkaçı olan ‘’Walnut American Natural, Walnut American, Sümela, Safranbolu, Göreme ve Düden’’i sizlerle paylaşıyoruz.
Daha fazlası için: www.dendro.com.tr
Kaynakça:
www.designingbuildings.co.uk
www.vermontwoodsstudios.com