Bayi Giriş
Küçük Ev, Büyük Konfor: “Tiny House” Tasarım İpuçları
26/04/2024

Küçük evler olarak dilimize çevrilen “tiny house”, son yıllarda popüler hale gelmiş bir konsept. Küçük bir evin iç mekanı, ister şehirden uzak bir sığınak ister daha basit ve uygun fiyatlı bir yaşam aracı olsun, her şekilde bir özgürlük sunuyor. Fakat küçük bir evin iç mekan tasarımı, alanı nitelikli değerlendirebilmek ve yaşam için gerekli ihtiyaçları karşılayabilmek noktasında bilinçli bir göz gerektiriyor. Bu konseptin popülaritesi arttıkça, bu yöndeki gereklilik de kritik olmaya başlıyor.

Küçülmek ve küçük bir evde yaşamanın basit yaşam tarzını keşfetmek son yıllarda popüler hale geldi. Küçük evler, yaklaşık 37 metre kare ya da daha az bir alana sahip olmakla birlikte normal büyüklükteki bir evin tüm önemli ihtiyaçlarını barındırabiliyorlar. Ancak bunun için akıllıca bir tasarım gerekiyor. Böylece çok daha küçük alanlara etkili bir şekilde her ihtiyacı sığdırmak mümkün hale geliyor. Tipik bir evden çok daha küçük olsa da, bu evlerin içi, bir tam veya kraliçe boy yatak, bir banyo, bir mutfak ve bir oturma odası dahil olmak üzere alışılageldik evlerin konforunu büyük ölçüde sağlayabiliyor. Bu yazıda, konforlu bir küçük ev inşa etme sürecinde yardımcı olacak etkili ipuçları paylaşacağız.


Açık Plan Tasarım  

Daha açık bir kat planı oluşturmak, küçük bir ev kat planı tasarlamak için yararlı bir ipucudur çünkü duvarlarla bölünen bir mekanda, halihazırda küçük olan bir alan daha da sınırlanacaktır. Küçük evinizdeki gereksiz bölmeleri ortadan kaldırarak bir çalışma alanı, yemek alanı ve yatak odasını bir arada elde edebilirsiniz. Ana kalıcı duvarlar, küçük evinizi çevreleyen duvarlar ve banyo için ihtiyacınız olan bir veya iki duvar olması, genellikle yeterlidir. Daha fazla duvara ihtiyacınız olduğuna karar verirseniz, belki ikinci bir yatak odası eklemek için, o zaman sürgülü, mobil veya katlanabilir duvarlar gibi taşınabilir duvarlar kullanma fikrini değerlendirebilirsiniz. Bu seçenek, ihtiyaç halinde duvarları kolayca kaldırmanıza ve alanı tekrar açmanıza olanak tanır. Perdeler de mekan bölücü olarak daha uygun fiyatlı alternatif bir seçenek olarak ele alınabilir. 



Pencere sayısı ve içeri giren doğal ışık miktarı, herhangi küçük bir evin konforunu doğrudan etkiler. Mutfak, uyku alanları ve salona minimum birer tane pencere yerleştirmek gerekir. Çatı pencereleri, iç mekanda doğal ışığı artırmanın bir diğer etkili yoludur. Özellikle geceleri, gökyüzünü izleyebilme imkanı yaratır ve keyifli bir ortam yaratır. Pencereler iyi konumlandırıldığı takdirde, günün her saati iç mekana ışık girmesi sağlanabilir. Açık plan kurgusu, ışığın iç mekandaki yayılımını artırdığı için bu konuda da avantaj yaratır.


Katlanabilen Mobilyalar

Küçük bir ev tasarımında göz önünde bulundurulması gereken ve dar alanları değerlendirirken her zaman temel fikir olacak bir ipucu, mümkün olduğunca katlanabilir mobilya seçenekleri kullanmaktır. Masalar, banklar, yemek masaları ve sandalyeler genellikle çok fazla yer kaplar: Ancak bir duvara doğru katlanabildiklerinde, zeminde kapladıkları alan artık kazanılmış olur. Bir yemek masası ve sandalye takımı, küçük bir evde mutfağınızın yanındaki yürüyüş yolunun tamamını kaplayabilir ve mutfak alanında rahatça hareket edebilmeniz için çok az alan bırakabilir. Bununla birlikte, yemek masasını kullanmadığınız zamanlarda duvara doğru katlayabilirseniz, alanı açmış ve bir hareket alanı sağlamış olursunuz. Birkaç menteşe ve bir kilitleme mekanizması, katlanabilir seçeneklerinizi yerinde tutacak ve ihtiyaç duyduğunuzda kolayca erişilebilir hale getirecektir.



Görsel decomatters.com sitesinden alındı.


Dikey Düşünmek

Küçük evlerde, duvarları da boş bir yüzey olarak görmek ve değerlendirme biçimleri üzerine düşünmek işe yarayan bir yaklaşımdır. Mutfak, küçük alanınızdan en iyi şekilde yararlanmaya başlamak için harika bir mekandır. Duvara ne kadar çok eşya asabilir veya depolayabilirseniz, mutfak tezgahınızda o kadar az dağınıklıkla başa çıkmanız gerekecektir. Mutfak eşyaları, kaseler, bardaklar vb. oldukça fazla yer kaplayabilir, bu nedenle depolama alanı yaratmak için boş duvarlarda açık raflar oluşturmayı veya mutfak eşyaları ve bıçak gibi şeyleri duvarınızda dikey olarak depolamayı düşünebilirsiniz. Aynı zamanda, dikey tasarım yaklaşımı, daha uzun bir ev ve daha temiz, düzenli bir alan yanılsaması yaratır. Daha hacimli eşyaları tutmak için mutfağınıza bir tencere tutacağı asmak da gereksiz çekmece eklemelerini ortadan kaldırmaya yardımcı olacak ve zeminde yer açılacaktır. Tüm bu asılı küçük ev depolama fikirleri, evinizin diğer alanlarına da kolayca dahil edebileceğiniz basit ama etkili fikirlerdir. Oturma, dinlenme, çalışma alanlarında, duvarlardaki boş alanlara ekleyeceğiniz rafları depolama alanının yanı sıra kitaplık ve sergi alanı olarak da düzenlemek mümkündür. Bu bakış açısıyla yaklaşıldığında küçük bir alanda çok fazla alan yaratılabildiği ortaya çıkacaktır. Ayrıca, kitaplarla, eşyalarla ve biblolarla dolu duvarlar, ev ortamına yaşanmışlık katacağı için sıcak bir ev ortamını beraberinde getirir. 



Görsel thetinylife.com sitesinden alındı.


Merdivenler

Çatı yataklı küçük ev planları, bu konsept için son derece yaygın bir tasarım tekniğidir. Yatak odanız, küçük ev kapsamında düşünüldüğünde, gerçekten ayakta durmanız gerekmeyen bir alandır, bu nedenle bir çatı katı çözümü uygundur. Çünkü bu durumda tüm üst katı kaplamak gerekmeyecektir. Çatı katındaki yatağınıza rahatça ulaşmak için merdivenler veya katlanabilir basamaklar iki ayrı alternatiftir. Merdivenler en üst seviyeye kolaylıkla çıkmanızı sağlar ve her basamağın altında depolama alanı sunar. Öte yandan katlanır basamaklar, çok daha küçük evlere sahip olan ve zemin alanından tasarruf etmek isteyenler için daha iyi bir seçenek olabilir. Bu noktada depolama avantajı ile yer tasarrufu arasında yapılacak seçim, evinizin ihtiyaçlarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. En uygun seçenek için incelikli bir değerlendirme yapmak gerekir. 



Görsel supertinyhomes.com sitesinden alındı.


Renk Paleti ve Dekorasyon

Bu tarz evlerin iç mekanlarında açık renklerin tercih edilmesi boşuna değildir. Işığı etkili bir şekilde yansıttıkları için beyaz, gri ve bej gibi nötr renkler odaları olduğundan daha büyük, aydınlık ve havadar gösterir. Oluşturulacak uygun bir renk paleti, evinizin içini size ait kılar, bu yüzden aidiyet hissetmek adına önemli bir parametredir. Eviniz çok küçükse, siyah ve beyaz iç mekanlar seçmek işleri minimalist tutmanın ve bütüncül bir uyum yaratmanın etkili bir yolu olabilir. Belirlenen renk ve desenleri mobilyalarda da devam ettirmek, mekanın dil bütünlüğünü pekiştirecektir. Parlak renkler ve desenli duvar kağıtları evi dar veya sıkışık gösterme riski barındırır ve dolayısıyla bu unsurları dikkatli kullanmak gerekir. 



Görsel indesignlive.com sitesinden alındı.

Bitkiler, küçük evlerin iç mekanlarında da ihtiyaç duyulan bir unsurdur. Tavandan yeşillikler sarkıtmak, bitkileri duvara monte etmek, renk katmak ve havayı taze tutmak için kullanılmayan alanlara sukulentler yerleştirmek, dar alanları yaşam dolu ve zengin göstermek için birebirdir. Küçük evin atmosferini daha sıcak bir hale getirir ve bir aidiyet yaratır. 


Kaynaklar:

https://www.arch2o.com/arch2o-com-tiny-house-interior-tips-and-tricks/
https://thermory.com/blog-and-news/17-ways-to-make-your-tiny-home-look-bigger/
https://decormatters.com/blog/5-tips-to-consider-when-designing-a-tiny-house

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene