Bayi Giriş
Janka Derecelendirmesi Nedir?
11/09/2023

Ahşap türlerinin dayanıklılığını ölçmek ve sınıflandırmak için kullanılan önemli bir ölçüm aracı olan Janka derecelendirmesi, bir ahşap türünün ne kadar sert veya yumuşak olduğunu belirlemek için kullanılır. Bu hafta Janka derecelendirmesinin ne olduğunu, nasıl uygulandığını ve ahşap malzemelerin dayanıklılığını değerlendirmekte nasıl kullanıldığını inceliyoruz. 



Ahşap zeminler, doğal ve sıcak bir mekan yaratır. Dayanıklı ve sağlıklı bir malzeme olması nedeniyle tercih edilen popüler döşeme sistemleridir. Ancak, ahşap döşemeler kendi içerisinde birçok ürün seçeneğine sahiptir. Bu da parke tercihi yaparken karar vermeyi zorlaştırabilir. Sayısız ürün içerisinden hangi ürünün daha dayanıklı olduğunu öğrenmek isteyenler için farklı testler mevcuttur. Malzeme dayanıklılığını anlamak ve farklı türleri karşılaştırmak için kullanılan en eski ölçümlerden biri ‘’Janka Derecelendirmesi’’dir. Ürün malzemesinin Janka Derecelendirmesini öğrenme tercih sırasında yol gösterici olabilir. 


                                               

Janka Testi / Görsel precisebits.com adresinden alıntılanmıştır.


Janka Derecelendirmesi Nedir?

Janka Derecesi, ahşap zeminlerin sertliğini ve dayanıklılığını ölçmek amacıyla kullanılır. Janka Derecelendirme testinde malzeme üzerine 0.444 inç çapındaki çelik bilye, standart bir hızla düşürülür. Bilyenin ahşap üzerinde ne kadar derinlik oluşturduğu ölçülerek Janka Derecesi elde edilmektedir. Bu derece, genellikle pound veya newton cinsindendir.

 


Janka Derecesi parke seçiminde ne kadar önemlidir?

Janka Derecesi malzeme dayanıklılığını ifade eder. Bir ahşap zeminin uzun ömürlü olup olmadığını ve günlük kullanıma dayanıklı olup olmadığını ifade etmektedir. Fakat Janka Derecelendirmesi eski tarihe dayanır. Günümüzde ahşap döşeme endüstrisi gelişmiştir. Yeni teknolojiler ile özellikle lamine parkelerde üstün dayanımlar elde edilmektedir. Bu nedenle günümüzde kullanıcı bilgilendirmesi açısından pek popüler olmayan bir derecelendirme sistemi denebilir. Derecelendirme daha çok ahşap sanayinde kullanılmaktadır.

 

Janka Derecelendirmesi geçmişte özellikle yoğun trafiğe sahip alanlarda kullanılacak parke seçiminde önemliydi. Yüksek Janka Derecesine sahip ahşaplar, darbelere ve aşınmaya daha iyi karşı koyabilir demektir. Bu da parkenin uzun ömürlü ve dayanıklı bir zemin olacağı anlamına geliyordu. Fkat günümüzde lamine parke üretiminde kullanılan ahşaplar standartlaşmıştır. Parke üretiminde yüksek dayanıma sahip meşe veya ceviz kullanılmaktadır. Bu iki ahşabın Janka Derecesi oldukça yüksektir.

 

                                          DENDRO Planks - Pure Line Serisi, Cadianda


Ağaç türleri ve Janka Dereceleri

AĞAÇ CİNSİ

ÖZGÜL AĞIRLIĞI gr/cm3

JANKA SERTLİK DERECESİ kN

Ceviz

0,65

2140

Meşe

0,86

2680

Akçaağaç

0,59

950

Iroko

0,75

1260

Ramin

0,70

1290

Kiraz

0,60

950

 

 

Sonuç olarak, Janka Derecesi ahşap zeminlerin dayanıklılığına dair önemli bir göstergedir. Günümüzde parke seçiminde tek başına bir kriter olmasa da diğer faktörlerle birlikte kullanıcı tercihi açısından belirleyici olabilir.

 

DENDRO ürünleri incelemek için sayfayı ziyaret etmeyi unutmayın!



Kaynakça: https://ash.com.au/blog/what-is-a-janka-rating/

 

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene