Geometrik Estetik ve Toplumsal Birliktelik: Ahşap Bir Köy Kütüphanesi | DENDRO Parke Sanayi A.Ş.
Bayi Giriş
Geometrik Estetik ve Toplumsal Birliktelik: Ahşap Bir Köy Kütüphanesi
14/06/2024
Ahşap mimari projeleriyle tanınan Helen & Hard tarafından tamamlanan proje, bir halk kütüphanesi, on daire ve yerel banka için ofis birimleri gibi çeşitlenen işlevleri bünyesinde barındırıyor. Çevredeki topluluk için bir toplanma alanı, bir oturma odası olmak üzere tasarlandırğı belirtiliyor. Projeye adını veren “Samling”, toplanma anlamına gelen bir Norveççe kelime olup bu işlevsel amaca referans veriyor. Kırsal ve ağaçlık çevreyi tamamlayan ahşap malzeme, projenin bağlamıyla yumuşak ve karakteristik bir ilişki kurmasını sağlıyor.

Görsel helenhard.no sitesinden alındı.

Norveç'in doğusundaki ormanın derinliklerinde yer alan Nord-Odal'ın Sand köyünde konumlanan proje, bir yarışma projesidir. Çok işlevli bir toplanma alanı için düzenlenen yarışmanın amacı, bölgeyi hem ekonomik hem de kültürel açıdan canlandırmaktır. Helen & Hard’ın kazanan proje önerisi, çeşitli işlevlere yönelik tasarlanan birimleri bir geometrik planlama ile şekillenen mekânsal bir kompozisyonda bir araya getiriyor. Samling projesi, yarışma jürisi tarafından hem içeride hem de dışarıda güçlü imza etkisine sahip en dikkat çekici öneri olarak tanımlanıyor. Haziran 2020'de kullanıma açılan ve yaklaşık 3.000 metrekareye yayılan projenin Nord-Odal belediyesi, yerel kütüphane ve Odal Sparebank gibi kuruluşlar arası bir ortak girişim olduğunu da vurgulamak gerekiyor. Samling, konumlandığı küçük bölgede yeni bir dönüm noktası ve bir faaliyet merkezi haline geliyor.
 
 
Görsel helenhard.no sitesinden alındı.

Tasarım yaklaşımının temelinde birliktelik ve katılım duygusu yatıyor. Mimarlar, yerleşim düzeni, inşaat ve malzemelerin kapsayıcı ve ilham verici bir mekânsal deneyim için bir araya getirildiği bütüncül bir tasarım kurgusunun altını çiziyor. Karakteristik yuvarlak şekliyle bina, ana caddenin başlangıcında belirgin bir şekilde kendini gösteriyor. Açık oval bir atriyumdan yayılan yapı, mekân hissini yapının ötesine ve çevresine doğru genişleterek güçlendiriyor. Masif ahşap iskelet, zengin yerel kereste tarihini yansıtıyor; cam cephe aracılığıyla komşu ormanlık alanlarla bağlantı kuruyor ve doğa ile mimari arasında devam eden bir diyalog ortaya koyuyor. Organik şekilli ahşap çerçevelerin, çeşitli kullanımlar için alanları ayıracak ve birleştirecek şekilde radyal olarak düzenlenmesi işlevsel bir esneklik sağlıyor.
 
Dış cephesi izole edici altı katmanlı camdan inşa edilen ortak alanlar ile dikey, özlü çam ahşap çıtalar kullanılarak organik bir şekilde örülen dalgalı daire cepheler, güçlü bir geometrik estetik yaratıyor. Keskin, yansıtıcı cam kaplama, dokuma ahşabın yumuşaklığıyla nitelikli bir kontrast oluşturuyor.
 
 
Görsel helenhard.no sitesinden alındı.

İç mekanda ise insanlara sosyalleşebilecekleri, kitap okuyabilecekleri, bankadaki işlerini halledebilecekleri ya da sadece manzaranın tadını çıkarabilecekleri bir alan sunuluyor. Binanın iç birimleri sessiz ve sakin bir atmosfere olanak tanırken dış mekanlar dış dünyaya açılıyor. Gün boyunca doğal ışığı sağlayan atrium, iç ve dış mekanlar arası ilişkiyi canlı tutuyor.
 
 
 Görsel helenhard.no sitesinden alındı.

Davetkar, camlı bir giriş, okuma, öğrenme, çalışma ve toplantı için çeşitli düzey ve alanlara sahip üç katlı, 650 metrekarelik kütüphaneye yönlendiriyor. Kütüphane binanın kalbini oluşturuyor. Merkezi bir alanda hem büyük hem de mütevazı; hem güçlü hem sıcak bir etki oluşturuyor. Cömert bir yüksekliğe ve farklı ahşaplardan yapılmış ahşap bir iç mekana sahip olan birim, aynı zamanda insan ölçeğini de koruyor. Ahşabın doğal, duyusal kalitesi ve cömert aydınlatma ile karakterize edilen kütüphane iç mekanı, sakinleştirici bir ortam sunuyor. Söz konusu mekanda bulunan ahşap lamel tavana bir dizi ladin glulam kemerli kiriş, duvarlar boyunca sütunlar ve bölme kitaplıkları olarak aşağıya doğru devamlılık sağlıyor.
 
 
Görseller helenhard.no sitesinden alındı.

Yerleşim düzeni, inşaat ve malzemelerin kapsayıcı ve ilham verici bir mekânsal deneyim için bir araya geldiği bu projede, ahşabın etkisini vurgulamak gerekiyor. Sera gazı emisyonlarını azaltmak amacıyla neredeyse tüm yapı elemanları için çevresel ve duyusal niteliklere sahip olan ahşap tercih ediliyor. Ahşap, projenin geneline yayılan birleşik bir estetik yaratıyor ve sürdürülebilir bir yaklaşım tanımlıyor. Ahşap kullanımı aynı zamanda Norveç'teki ahşap binaların kültürel mirasını ve yerel ahşap endüstrisini de yansıtıyor.
 
 

Kaynaklar

https://helenhard.no/work/samling/
https://www.archdaily.com/945294/samling-library-helen-and-hard
https://dofengineers.com/portfolio/samling/
https://www.iconeye.com/architecture/living-room-village-sand-samling-helen-hard-timber-library-norway
 
© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene