Bayi Giriş
Marküteri Parke Nedir?
13/06/2022

Parkeler sahip olduğu geniş ürün yelpazesi ile geçmişten günümüze tercih edilen, iç mekan dekorasyonunda mekanın özgün bir kimlik kazanmasında etkili olan bir yapı malzemesidir. Bu haftaki yazımızda parkeler arasında dikkatleri üzerine çeken marküteri parkeleri ve kullanıldığı alana kattığı ayrıcalıklara değineceğiz.


Versay Sarayı İç Mekan Görüntüsü


ahşap, boş içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

DENDRO Marküteri Parke, ‘’Truva’’ Ürün Görseli


‘’Marküteri’’ kelime olarak Fransızca kökenli olup, anlamı ‘’kakma’’ olan ‘’marqueter’’ kelimesinden gelmektedir. Ahşap sektöründe yeri ise, farklı renklerin kontrastı ile oluşturulan desenli ahşap yüzeyi tarif etmek için kullanılmaktadır. Deseni ortaya çıkartmak için kontrastı sağlayacak; farklı renkte ahşap cinsleri veya bir ahşabın farklı yöndeki damarlı yüzeyleri tercih edilerek desenli parke yüzeyi ortaya çıkarılmaktadır. 


DENDRO Marküteri Parke, ‘’Safranbolu’’ Ürün Görseli


Parke özelinde marküteri parkeler birçok farklı desende örneklere sahip bir döşeme çeşididir. Her bir ahşap mozaiği ortaya çıkarmak için küçük ahşap parçaların desen oluşturduğu kombinasyonlar kullanılmaktadır. Her bir ürün ise ahşabın doğal ve özgün yapısı sebebiyle özel ve tek olmasını sağlamaktadır. Marküteri parkeler bu nedenlerle uygulandığı alanda fabrikasyon algısı yaratmayacaktır.


Versay Sarayı Marküteri Parke Görseli


Tarihte Marküteri Parke

Marküteri Parke zeminlerin tarihi, zanaatkarların küçük ahşap blokları geometrik desenlerde, farklı renk ve boyutlarda farklı blokların şekilleri ile birleştirerek ayrıntılı tasarımlar yarattığı 16. yüzyıl Fransa’sına kadar uzanır.


Fransa’daki ve hatta dünyadaki büyük bir bölümün malikaneleri ve şatoları, taş ocağında kesilmiş mermer veya taşla döşenmişti. Ahşap kirişler üzerine kurulan bu tür maliyetli zeminler, ağırlıkları ve ıslak yıkama ihtiyacı nedeni ile alttaki ahşap karkası olumsuz etkilediğinden, sonu olmayan bir bakım zorluğu yaratmaktaydı. Bu sebep ile döşemede yapılacak yenilik, 16. Yüzyıl Fransa’sında yepyeni bir modaya yol açacaktı. Mozaik tarzı yeni bir ahşap döşeme tüm dünyada yankı yaratmak üzereydi.


1625’ten itibaren sanatsal Fransız parke ve kakma desenleri ortaya çıkmaya başladı. Bu zeminler kesilmiş küçük ahşap parçaların, birbirine zıt üç boyutlu tasarımlarla elle birleştirilmesinden oluşuyordu. Birleştirildikten sonra elle kazınır, kumla ovulur ve parlak hale gelinceye kadar parlatılırdı. Bu titiz el işçiliği, yalnızca en varlıklı müşteriler ve kraliyet ailesi için uygun fiyatlıydı.


Versailles Sarayı – Aynalar Salonu


1684 yılında, Louis XIV, Fransa’daki ünlü Versailles Sarayı’ndaki çoğu odanın eski mermer zeminlerini adını bu sarayla ünlenmesinden de alan ‘Versailles parke panellerle’ ile değiştirildi. Versailles Sarayı’ndaki en ünlü oda olan Aynalar Salonu, yaklaşık 75 metre uzunluğa sahip parke zemin ile dünyanın en ünlülerinden biridir ve o dönemde saraylarda inşa edilen süslü ahşap zeminlerin en güzel örneklerindendir. Versailles parkeler, kare form içine çapraz yerleştirilmiş desenden oluşmakta ve günümüzde hala bu isimle tanınmaktadır.


Versailles Parke Formu                          


Günümüzde Üretim ve Kullanım Alanları

Eski zamanlarda tamamı el işçiliği ile yapılan döşeme sanatı artık günümüzde teknolojinin getirdiği olanaklar ile fabrikamızda gerçekleştirilmektedir. Bu da beraberinde daha hızlı üretim ve fiyat avantajı sağlamaktadır. Hayal edilen tüm tasarımlar üretim standartlarından geçerek yaşam alanlarında gerçeğe dönüşmektedir.


Sonsuz desen ve renk seçeneğine sahip olan marküteri parkeler, eşsiz görünümünü uygulandığı mekana taşıyarak, zenginlik ve boyut katar. Lüks segmentte yer alan konut projeleri, oteller, iş merkezleri, makam odaları ve kamu projelerinde mimarlar ve iç mimarlar tarafından tercih edilir. 


Farklı Tasarım, Benzer Uygulama

Marküteri parkelerin uygulaması masif ve lamine parke ile aynı teknikle gerçekleştirilir. Farklı desende olmasını sağlayan marküteri tekniğinden gelen ad her ne kadar özel bir uygulama beklentisi oluştursa da diğer parke çeşitleri ile aynı teknikle döşeme yüzeyine uygulanmaktadır. Uygulama için düzgün ve temiz alt yüzeye özel yapıştırıcı tutkal sürülür, sonrasında her bir ahşap mozaik özenle yerleştirilir. Desen bütünlüğü ve kullanım sonrasında yüzey performansının üst düzeyde kalabilmesi için, ahşap mozaik parçaların aralarında boşluk kalmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Tüm bu aşamalar diğer parkeler ile aynı teknikte uygulamanın sağlandığını göstermektedir.


Özel tasarımı ile özel kullanıcına dekoratif bir yüzey oluşturacak parkelerin bakımı diğer parkeler ile benzerdir. Daha önce ‘’Bakım 101: Parke Zemininizin Bakımı Nasıl Yapılır? ’’ başlıklı yazımızda açıkladığımız temizlik adımlarını uygulamak yeterli olacaktır. Doğal malzemeden üretilen marküteri parkeler herhangi bir aşınma ve renk değişimi durumunda zımparalama yapılmasına imkân sunmaktadır. Zımparalamanın yeterli olmadığı durumlarda ahşap mozaik parçalar sökülüp deseni oluşturan her bir parça ahşabın kalıbı çıkarılarak tekrar üretilebilir ve döşeme yüzey bütünlüğü sağlanabilir. Tüm bu özellikler ile marküteri parkeler uygulama açısından kullanıcısına cazip fırsatlar sunmaktadır. 


DENDRO marküteri parke üretimini sağlayan ve alanında öncü olan, büyük projelerde tercih edilmiş bir lider parke firmasıdır. Geniş ürün gamına sahip olan DENDRO, sahip olduğu özgün tasarımlı marküteri parkelerin isim ve desenlerindeki ilhamını ülkemizin özel tarihi şehirlerinden (Bergama, Düden, Göreme, Ihlara, Kapadokya, Nemrut, Safranbolu, Sümela ve Truva) almaktadır. Doğal meşe ve cevizden ağacından üretilmekte olan marküteri parkeler, kullanılacağı alana modern ve özel tasarım hissiyatı katmayı garanti etmektedir. DENDRO’nun sahip olduğu özgün tasarımdaki marküteri parke ürünlerine, diğer parke çeşitlerine veya parke ile ilgili merak edeceğiniz farklı bilgilerin yer aldığı blog sayfamıza erişebilmek için www.dendro.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.


Kaynakça:

dendro.com.tr

wikipedia.com

mayfairgallery.com


© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene