Bayi Giriş
2022'de Dikkat Çeken Mimari Festivaller
17/01/2022

2021 yılında, artan pandemi sebebiyle birçok etkinlik ertelenip olağan bienal ve trienal döngüsü bozulduğundan, 2022 yılı bize sabırsızlıkla beklenecek bir dizi etkinlik vadediyor. 2022'de gerçekleşecek önemli mimari festivallerden bazılarını sizler için derledik!



Madrid Tasarım Festivali / 1 Şubat – 31 Mart 2022 / İspanya

Ziyaretçilerine kapsamlı bir sergi programı sunan Madrid Tasarım Festivali, ulusal ve uluslararası tasarımın önde gelen isimlerini ağırlamaktadır.

Jane Withers, Hella Jongerius, Anna Heringer, Patricia Urquiola ve Izaskun Chinchilla gibi isimlerin katılımıyla bu yıl tasarımda kadınların sesi ön plana çıkacak. Projeleri, felsefeleri ve sürdürülebilir bir gelecek için yeni ortamları nasıl yarattıkları konu edilecek. 

Tasarım ve aktif yaşlanma arasındaki ilişkinin konu alınacağı festivalde, tasarımın potansiyeli ve yaşlılar için daha dost şehirler inşa etmeye olan katkıları analiz edilecek.  



Stockholm Tasarım Haftası / 7 – 13 Şubat 2022 / İsveç

Stockholm Tasarım Haftası, şehir ve fuar arasındaki bağları güçlendirmek için bir dizi sergi, söyleşi ve tasarım merkezli etkinliklerin kurgulandığı, İskandinav tasarımını ön plana çıkaran bir festivaldir. Hafta süresince; şehir genelinde müzeler, galeriler ve showroomlar dahil olmak üzere çeşitli kültürel mekanlarda, etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Başladığı 2002 yılından bu yana İskandinav Tasarımı için “yılın en önemli haftası” olarak tanınan ve her yıl Şubat ayında düzenlenen Stockholm Tasarım Haftası; bu yıl 7 – 13 Şubat 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek.


bina, gök, açık hava, insanlar içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


BİENAL ARTE 2022 Venedik Bienali / 23 Nisan – 27 Kasım 2022 / İtalya

Venedik Bienali, İtalya'nın Venedik kentinde düzenlenen uluslararası bir sanat bienali sergisidir. Genellikle "Sanat Dünyasının Olimpiyatları" olarak tanımlanan Bienal'e katılım, çağdaş sanatçılar için prestijli bir etkinliktir.

2022 Venedik Bienali'nin bu seneki adı ‘’Düşlerin Sütü’’. Bu isim, 59. Uluslararası Sanat Sergisi Küratörü Cecilia Alemani'ye göre, “Sürrealist sanatçı, Leonora Carrington'ın bir kitabından ödünç alınmıştır. Herkes değişebilir, dönüşebilir, bir şey ve başka biri olabilir.”

59. Venedik Bienali, Venedik'in tarihi merkezlerinde sergisini sunabilecek Ulusal Katılımcılara yer verdiği gibi, kendi gösterilerini ve girişimlerini gerçekleştirebilecek uluslararası kuruluşlara bir dizi etkinlik imkânı tanıyor.



São Paulo Uluslararası Mimarlık Bienali / 21 Mayıs - 10 Temmuz 2022 / Brezilya

Brezilya’nın São Paulo şehrinde düzenlenen São Paulo Mimarlık Bienali, silinmiş anıların yeniden keşfedilmesini sağlayan, geçmiş ve halen devam eden olayların çağdaş mekâna ilişkin eleştirel yansımalarını göstermeyi amaçlıyor.

Maria Beatriz Nascimento'nun, geçiş kavramına dayanan Bienal programı: demokrasi, hafıza, bedenler, bilgi ve ekoloji gibi farklı konu başlıklarından oluşmaktadır. “Demokratik süreçleri harekete geçiren kentsel mekanlar nelerdir, kolektif bir hafıza oluşturmak için ne gerekiyor, ekoloji nasıl dengelenir” gibi soruların araştırma önerilerini oluşturduğu Bienal, 21 Mayıs- 10 Temmuz 2022 tarihleri arasında düzenlenecektir.



Hong Kong ve Shenzhen Bi-City Şehircilik-Mimarlık Bienali / Ağustos - Ekim 2022 / Çin 

Shenzhen ve Hong Kong Bi-City Bienali, iki şehirde aynı anda gerçekleşen geleneksel bir mimari etkinliktir. “Dayanıklılığı Yeniden Düşünün ve Yeniden İnşa Edin " teması ve Ocak ayı ortasında açıklanacak bir küratör ile 2022 yılının Ağustos-Eylül aylarında düzenlenecek bienal, UABB'nin 8. baskısının odak noktası olmayı hedefliyor.


bina, açık hava, gök, yol içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Tallinn Mimarlık Bienali 2022 / 7 Eylül – 31 Ekim 2022 / Estonya

Tallinn Mimarlık Bienali, Baltık'taki en büyük ve en önemli mimari festivaldir.

Tallinn'de bir mimari yarışmanın sonucu olan dış mekan kurulumu ile döngüsel ekonomi mantığının, tasarım alanları ile etkileşim yollarını araştıran büyük bir sergi gösterimi yapılacaktır.

Tallinn Mimarlık Bienali, tasarımcıları, mimarları, planlamacıları ve uygulayıcıları, mimarideki döngüsel işlemler konusunda bir duruş sergilemelerini sağlayarak yapının güçlendirilmesini amaçlar.

Ayrıca Bienal, Estonyalı ve yabancı mimarları, halk ile buluşturarak fikir alışverişinde bulunacak sinerjiyi yaratmayı da hedeflemektedir.



Oslo Mimarlık Trienali (OAT 2022) / 21 Eylül - Kasım 2022 / Norveç

Oslo Mimarlık Trienali 2022, dünyanın sosyal ve çevresel zorluklarla karşı karşıya olduğu bir zamanda, şehirlerimizi yeniden düşünmek için mahalleleri ele alıyor. ‘Mission Neighbourhood – (Re)forming Communities’ çalışma başlığıyla düzenlenecek Trienal, paylaştığımız yerleri nasıl oluşturduğumuzu, mahalle ölçeğinin şehirlere nasıl dönüştüğünü göstermeyi hedefliyor. 

Norveç’in Oslo kentinde düzenlenecek Trienal, 21 Eylül- Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleşecektir.



XII BIAU : İbero-Amerikan Mimarlık ve Şehircilik Bienali / Eylül 2022 / Meksika

İbero-Amerikan Mimarlık ve Şehircilik Bienali (BIAU), İspanya Ulaştırma, Hareketlilik, Kentsel Gündem Bakanlığı (Mitma) ve İspanya Yüksek Mimarlar Yüksek Kurulu (CSCAE) işbirliği ile Arquia Vakfı'nın desteklediği bir girişimdir. 

BIAU'nun amacı, katılım gösteren 22 ülke arasında, mimarlık üzerine tartışma, düşünce ve diyalog için bir platform ve ortam oluşturmaktır. 1991'den beri düzenlenmektedir ve amacı çeşitli mimarlık ve şehircilik panoramasını temsil edebilecek bir dizi yüksek kaliteli eseri tanımak, ödüllendirmek ve yaymaktır.


Etkinlik sıralaması etkinlik tarihine göre yapılmıştır.

Görseller etkinliklerin kendi sitelerinden alınmıştır.


Kaynakça: 

https://www.archdaily.com/

https://www.iberamia.org/iberamia/iberamia2022/ 

https://www.trienaldelisboa.com/

http://english.bienaldearquitetura.org.br/

http://oslotriennale.no/en/oat-2022/curatorialstatement

https://light-building.messefrankfurt.com/frankfurt/en.html

https://www.labiennale.org/en/art/2022

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene