Bayi Giriş
VOC Nedir?
03/01/2022

İnsanların kimyasallara maruz kaldığı üç farklı durum mevcuttur. Bunlar solunum, sindirim ve deri yoluyla olanlardır. Bu durumlar aynı derecede önemli olsa da her gün maruz kaldığımız kimyasallar çoğunlukla evlerde, ofislerde, okullarda dolayısıyla iç mekânlarda soluduğumuz havadan kaynaklanmaktadır ve dış ortama göre 2 ila 10 kat daha kirlidir. Bu uçucu kimyasallar genellikle ‘Kimyasal Uçucu Organik Bileşikler’ (VOC’ler) olarak adlandırılır.

VOC’ler, atmosferde alçak seviyelerde bulunan nitrojen oksit gibi diğer kirleticilerle reaksiyona girme özellikleri yüzünden genel olarak endişe kaynağı olmaktadırlar. Yer seviyesindeki yüksek ozon yoğunlukları insan sağlığına ve tarım alanlarına zarar verebilir. Ayrıca kauçuk gibi malzemeleri etkileyebilirler.

Uçucu Organik Bileşikler/Volatile Organic Compounds (VOC), çoğu renksiz ve kokusuz olan büyük bir sıvı ve gaz grubudur. Uçucu olduklarından dolayı, sıvılar oda sıcaklığında kolayca buharlaşır.


Yaşam Alanlarında VOC’ler

Yaşam alanlarımızda bulunan birçok farklı malzemeden 11,000’e yakın kimyasal ve bileşiğin ortama yayıldığı tahmin edilmektedir. Havaya önemli düzeyde VOC salınımı ev içindeki eşyalarımızdan geliyor. Sentetiklerden oluşan kaplamalar, yapıştırıcılar, sızdırmazlık malzemeleri, cilalar ve işlem görmüş her şey (mobilya, elektronik cihazlar, boya, şilte, halı, parke vb.) gaz çıkışına büyük katkıda bulunabilir. Ev temizleyicileri gibi daha küçük eşyalar bile bir rol oynar.


Tüm bu maddeler aynı mekanda bir arada bulunduğunda, gaz çıkışı seviyesi katlanarak artar. En yaygın VOC’lerden biri, organik bir bileşik olan formaldehittir. 



VOC’lerin Sağlımız Üzerindeki Etkisi

VOC’ler, hava kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir ve bu da sağlığımızı etkiler. Bu, özellikle astımı , migreni veya solunum sorunları olanlar ile yaşlılar, sakatlar ve çocuklar için geçerlidir. Seviyelere bağlı olarak, VOC’ler göz, burun ve boğaz tahrişinden mide bulantısına ve hatta daha ciddi hastalıklara ve kansere kadar birçok hastalığa sebep olabilir. 


Daha Sağlıklı Bir Seçenek

Yaşam alanlarınızda, düşük VOC ve VOC içermeyen yapı malzemeleri tercih ederek daha sağlıklı bir ortam oluşturabilirsiniz. Satın alacağınız ürünler üzerinde yeşil etiketler bulunsa bile, kullanabileceğiniz en iyi ve sağlıklı ürünü nasıl seçeceğinizi bilmek zor olabilir. Bu nedenle, emisyonları üçüncü bir taraf tarafından test edilmiş ürünleri tercih edebilirsiniz. Bu şekilde, düşük emisyonlu, çevre dostu ürünler alacağınızdan emin olursunuz.


Dendro, Avrupa Standartlarında ve E1 kalitesinde üretim yapmaktadır. E1 yeterlilik belgesi, o ürünün içerisinde insan sağlığına zarar verebilecek maddelerin yer almadığına dair bir kanıttır. Dünyanın önde gelen birçok ülkesi, özellikle kreşlerde E1 sertifikalı parke kullanılmasını yasal olarak zorunlu kılar. Bu uygulamadaki amaç, ‘Folmaldehit’ gibi yasaklı ve kanserojen kimyasalların kullanımını engelleyip insan sağlığını korumaktır.


 



Kaynakça: 

sciencedirect.com

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene