Bakım 101 : Lamine Parke Zemininizin Bakımı Nasıl Yapılır? | DENDRO Parke Sanayi A.Ş.
Bayi Giriş
Bakım 101 : Lamine Parke Zemininizin Bakımı Nasıl Yapılır?
30/05/2022

Lamine parkeler, uygulandığı her odaya çekicilik ve güzellik katmaktadır, ancak çoğu döşeme türü gibi, kaliteli görünümlerini korumak için düzenli olarak bakıma ihtiyaç duyarlar. Parke montajınızın tamamlandığı ilk andan itibaren dikkat edilmesi gerekenleri biliyor olmanız ve temizlik süreçlerine hâkim olmanız parkelerinizin uzun ömürlü kullanımını sağlamanıza yardımcı olur.

Lamine Parkenizi Korumanın Püf Noktaları Nelerdir?

·        İç Mekan Sıcaklığını ve Nemi Dengelemek

Parkelerinizin dayanımını ve çekiciliğini korumak için kullanıldıkları alanın bağıl nemini olabildiğince sabit tutmaya önem vermelisiniz. Önerilen nem %40-60 bağıl nemdir. Önerilen ortalama sıcaklık ise 15-23 °C’dir.

·        Parkenizi Mobilyalarınızdan Korumak

Mobilya koruyucu keçeler, yeni parkelerinizi korumanın basit ve ucuz bir yoludur. Evinizde sandalye, masa, kanepe, yatak vb. mobilyalarınızın ayaklarına uygulayacağınız keçeler ile ofisinizde ise çalışma alanlarınızdaki sandalye altlarında şeffaf koruyucular kullanarak çizilmeleri kolayca önleyebilirsiniz.

Parkelerinizin çizilmemesini sağlayacak diğer bir önlem ise; ağır mobilyalarınızı kaydırmak yerine kaldırarak yer değiştirilmesini sağlamanızdır.

·        Sıvı Temasını Önlemek

Sıvılar ahşabın en büyük düşmanıdır! Lamine parke %100 ahşaptan üretilmiş olduğu için; zemine temas eden sıvılar parkelerde lekelenme, kabarma ve benzeri problemlere yol açar. Herhangi bir kalıcı hasarı önlemek için zemine sıvı temas ettiğinde hemen bez veya kağıt havlu ile müdahale etmelisiniz.

·        Kilim ve Halılar Kullanmak

Ahşap, doğal rengine zaman içinde kavuşur. Parkenizin ilk kurulumundan sonra üzerine birkaç ay halı serilmemesi renk değişiminin dengeli olmasını sağlayacaktır. Serilmesi gereken durumlarda; halı altında kalan kısımda renk farkı oluşacağından, bu farkı dengelemeniz için halının konumunu düzenli olarak değiştirmelisiniz.

Kir, toz, kum ve çakıl doğal parkeniz üzerinde zımpara etkisi yaratır. Bu durumu en aza indirmeniz için; ev ve ofis girişlerinizde paspas bulundurmanız fayda sağlayacaktır.

Evinizde sık kullanılan alanlarda (koridorlar, mutfak lavabosu ve ocak zemin alanı gibi) kullanımdan dolayı daha fazla aşınma ve yıpranma yaşanır. Bu alanlardaki kilim veya halı kullanımı zeminlerinizi koruyarak çizilmeyi önleyecektir.

·        Tadilat Zamanlarınızda Önlem Almak

Zaman içerisinde evinizde/ofisinizde bazı tadilatlar veya yenilikler yapmak isteyebilirsiniz. Tavan veya duvarlarınızda yapacağınız işlemler sırasında, parkenizi zarar görmemesi için nem geçiren bir malzeme ile (örn. kağıt, karton) korumalısınız. Zemininizi kaplarken, parkeniz üzerinde yapışkan bantlar kullanmayın. Bazı yapıştırıcı türleri parkenize zarar verebilir.

·        Evcil Hayvanlar ile Parke Kullanımı

Patili ev arkadaşınızın tırnakları uzun olduğu takdirde parkelerinizi çizeceği ve yüzeyde yıpranmaya sebep olacağı için tırnaklarını kısa tutmaya özen göstermelisiniz.


 


Lamine Parkelerin Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Lamine parkeler bitiş yüzeylerine göre cilalı veya yağlı olmak üzere ikiye ayrılır. Temel olarak temizleme metotları aynı olsa da, kullanılan temizlik ürünleri farklılık gösterir. Üretici tarafından önerilen, parke tipinize uygun temizlik ürünü kullandığınızdan emin olun.

Lamine parkenizin ilk kurulumundan sonra veya tadilatlarınız ardından zemin kirliyse, az sabunlu suyla temizlemenizi öneririz. Ancak, ilk temizlikten sonra, günden güne yapılacak temizlikte kuru yöntemler tercih edilmelidir.

·        Kuru Temizlik

Tüm kumları ve diğer aşındırıcıları parke zeminlerinizden uzak tutmak, parkenizin çizilmesini ve zarar görmesini engellemenize yardımcı olacaktır. Zeminlerin günlük olarak vakum veya yumuşak süpürge gibi kuru temizleme yöntemleri kullanılarak temizlenmesi ile çeşitli aşındırıcılardan arındırılması parkenizin kullanım ömrünü uzatır.

·        Islak Temizlik

Ahşap parke zeminlerinizi belli aralıklarda önerilen temizlik malzemesi ile silebilirsiniz. Paspasınızı hazırladığınız temizleme solüsyonunun kovasına batırınız, tamamen sıkınız ve zemini ahşap hare yönünde paspaslayınız. Her zaman iki kova ile çalışınız. Bir kovanızda sabunlu su diğerinde ise kirli bez veya paspasın durulanması için gerekli temiz su bulunsun.

Püsküllü paspas başlıkları, arkalarında çok fazla su bıraktıklarından tavsiye edilmezler.



·        Yağlı Zeminler için; Yağ Kullanarak Bakım Yapma

Belirli bir kullanım süresinden sonra, yağlı zemin biraz aşınmış ve mat görünebilir. Bu durumda az miktarda bakım yağı ile bakımının yapılması gerekmektedir. Yağlamadan önce, zemini su ile karıştırılmış önerilen temizleyici ile temizleyin. Püskürtülerek uygulanan bakım yağını hızlıca uygulayın ve uygulama sonrası 4-5 saat parke zemininizi kullanmayın. Islak temizlik 24 saat sonra yapılabilir.

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene