Tasarım, İşlev, Estetik: Otellerde Zemin Malzemesi Seçimi | DENDRO Parke Sanayi A.Ş.
Bayi Giriş
Tasarım, İşlev, Estetik: Otellerde Zemin Malzemesi Seçimi
14/05/2024
Otellere yönelik mimari tasarım, konukların konforunu ve memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak amacıyla estetik, fonksiyonellik ve kullanılabilirlik gibi faktörleri dikkate alarak gerçekleştirilir. Paralel şekilde, zemin seçiminde konfor ve işlevsellik ön planda olmalıdır. Yer döşemeleri, mekânsal atmosfer kurulumunda kilit rol üstlenir. Dolayısıyla otellerde zemin malzemesi seçimi, nitelikli bir ihtiyaç planlaması ve bütüncül bir tasarım dili doğrultusunda seçimler yapmayı gerektirir.

 
Söz konusu oteller olduğunda yer döşemeleri pek çok açıdan kritiktir. Bir otele adım atıldığında, ilk olarak zemin döşemesi dikkat çeker. Misafirlerin rahatlıkla yürüyebileceği, temizliğinin kolayca yapılabileceği ve hijyen standartlarını karşılayabilecek zeminler tercih edilmelidir. Ayrıca, zemin malzemesinin ses yalıtımı özelliği de göz önünde bulundurulmalıdır, çünkü otelde konaklayan misafirlerin sessiz ve huzurlu bir ortamda konaklamaları önemlidir. Mekansal tasarım dili açısından, seçilen zeminin rengi, stili ve deseni bir bütün halinde olması da seçim konusunda bir diğer unsurdur. Ayrıca, döşeme düzenli ve yoğun sirkülasyon göz önünde bulundurularak seçilmeli, malzemenin dayanıklılığı öncelikli bir ihtiyaç olarak benimsenmelidir.
 
Sıcak Bir Atmosfer: Halı Döşemeler
 
Halı döşeme, oteller için geleneksel ve popüler bir zemin seçimidir. Genellikle görünümü, sıcaklığı ve dokusu ile sıcak bir atmosfer uyandırır. Ayrıca, sunduğu konfor, otel odalarında bu döşemeye sık rastlanmasının bir diğer sebebidir. 


Görsel proffessionals.tarkett.com sitesinden alındı.

Otel odalarında her zaman ses yalıtımı ihtiyacı vardır. Bir oteldeki akustik, iyi bir gece uykusunun anahtarıdır ve halı döşeme, bitişik odalar ve iç mekanlar arasında ses taşınmasını önlemeye yardımcı olmada önemli bir rol oynar. Akademik çalışmalar, otel odalarının yerleşiminde ergonomi prensiplerinin önemini vurgular ve konukların ihtiyaçlarına uygun alanlar yaratılmasını önerir. Otel yatak odası zemini için halı döşeme, konfor ve rahatlama duygularını teşvik ederken huzurlu bir ortamı desteklemek için idealdir. Son yıllarda, halıların tasarım yelpazesi ve ürün çeşitliliğinin giderek genişlediği söylenebilir. Uygulama aşamasında ise halıların döşenmesi, diğer zemin döşemelerine kıyasla daha az zaman gerektirir ve aynı zamanda daha ekonomiktir.
 
Otel lobisi ve ortak alanlar, konukların dinlenme, sosyalleşme ve bekleyiş süreçlerinde kullandıkları alanlardır. Bu alanlarda sıcak ve davetkar bir atmosfer yaratmak için ahşap zeminlerin yanı sıra, nitelikli halı döşeme alternatifleri de tercih edilmektedir. Zeminin akustik özellikleri, bu alanlar için de öncelikli niteliklerdendir.
 
Seçkin ve Samimi Bir Stil: Parke Zemin
 
Parkeler, doku, desen ve renk anlamında sunduğu geniş skala ile çok çeşitli tasarım diline uyum gösterebilme avantajına sahiptir. Ahşap malzeme, mekanın ambiyansına karakter ve çekicilik kazandıran, çarpıcı ve seçkin bir seçenek olup otellerde sıklıkla tercih edilir.  Resepsiyon alanları ve toplantı odaları için yaygın olarak kullanılan popüler bir döşeme seçeneği olan ahşap döşeme, hem lüks bir görünüm ve stil sunma potansiyeline hem de sıcak bir mekânsal atmosfer yaratabilme niteliğine sahiptir. Mekanın tasarım diline göre daha sakin desenler tercih edilebileceği gibi, çeşitli parke desen kullanımları sayesinde, zemini başrol konumuna getirmek de mümkündür. Dendro Atelier Koleksiyonu, kendine özgü desen ve detayları ile buna örnek gösterilebilir. Bu döşemeleri, parke döşemelerin klasik ve zamansız olma niteliklerinin yanı sıra; özgün bir mekan için belirleyici bir bileşen olarak ele alınabilir.
 

Dendro Atelier (Patterns) Collection – Cesta-D79
 
Kullanılan renklerin, malzemelerin ve dokuların konukların duygusal ve psikolojik deneyimleri etkilediği araştırmaların ortaya koyduğu bir gerçektir. Mimari detaylar, otelin marka kimliğini yansıtmak ve konuklara unutulmaz bir deneyim sunmak için özenle seçilir. Bir otel odasının duvarlarından mobilyalarına ve zeminine kadar her unsuru estetik bütünlüğe katkıda bulunur. Döşemenin mekanın dekorunu tamamlaması, göze hoş görünmesi ve tasarımın geri kalanıyla aynı lüks hissini vermesi gerekir. Ahşap zemin, ahşap mobilyalarla birlikte mekanda etkili bir dil bütünlüğü sağlama avantajına sahiptir. Bu alternatif, zeminin etkisini de artırır. Özellikle koridorlar ve resepsiyon alanları gibi göze çarpan yerlerde renklerin ve dokuların diyalog halinde olması, tesisin aurasına olumlu etkir. Parke döşeme, yarattığı zamansız tasarım ile lobiler ve büyük salonlar gibi kritik alanları da geliştirebilir.


Görsel lxhausys.com sitesinden alındı.
 
Otel mimarisinde estetik, konukların otelde geçirdikleri zamanı daha keyifli hale getiren önemli bir unsurdur. Otel restoranları ve yemek alanları, konukların keyifli vakit geçirdiği mekanlardır. Dolayısıyla bu alanlarda atmosfer yaratımı önceik kazanır. Burada zemin seçimi, estetik ve pratiklik açısından önemlidir. Parke döşemeler, leke, çizilme ve solmaya karşı dayanıklıdır. Bu sayede yoğun sirkülasyon ile günlük aşınma ve yıpranma konularında performansı yüksektir. Dolayısıyla uygun bir seçenek olarak kendini gösterir. Konuya ilişkin daha detaylı bilgi için, “Restoranlarda Parke Zemin Kullanımı” konulu blog yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
 
Rahat ve Ekonomik Bir Seçim: Kauçuk Zemin
 
Bu tür zeminlerin otel odalarında tercih edilmesine gerekçe olarak birçok neden sayılabilir. Kauçuk zemin kaplaması, ses geçirmeme özelliği, yarattığı tampon etkisi ve yalıtım olmak üzere üç ana özelliği ile bilinir. Misafirlerin sakin bir deneyim aradığı durumlar için, bu zemin elverişli olabilir.
 

 
Ayrıca, kauçuk zemin kaplaması, bakım kolaylığı, zahmetsiz temizlik gibi avantajlar barındırmasının yanı sıra, yoğun trafik alanlarında bile yıllarca dayanır. Sunduğu görünüm seçkin ve lüks bir mekânsal atmosferi karşılamasa da samimi bir ortam yaratan ekonomik bir seçenektir. Suya karşı dayanıklı bir seçim oluşu, kauçuk zeminleri oteller için uygun bir zemin alternatifi haline getirir. Kauçuk zemin, ses yalıtımı ve kaymazlık niteliği ön planda olduğu için genellikle otellerin spa ve fitness alanlarında tercih edilir.
 
Estetik ve Pratik: Seramik Karo
 
Seramik karolar, dayanıklılık ve estetik açıdan otel odalarının zeminleri için iyi bir seçim olarak ele alınabilir. Bu zeminler hem su geçirmez olduğu hem de emici olmadığından bakımı kolaydır. Seramik karolar, uygulama aşamasında da kolaylık sağlar, leke oluşumu ile ilgili bir sorun ortaya çıkmaz. Dolayısıyla en hijyenik seçeneklerden biridir ve dayanıklılığı yüksektir. Öte yandan, montajının ekonomik olmadığı söylenebilir.
 


Seramik karolar yıllardır otel işletmeleri için popüler bir seçimdir. Temizlik konusunda herhangi bir özel ürün kullanımı gerektirmez. Piyasadaki günlük temizlik ürünleri yeterlidir. Hijyenin oteller için belirleyici bir faktör olması sebebiyle, bu nitelik zemin seçimi anlamında önemlidir. Bu anlamda, hijyenik ve pratik niteliği ile, otellerin spa ve fitness alanlarında sıklıkla tercih edilir.
 
Sunduğu çeşitli renk, desen ve doku alternatifi ise tasarım ve mekanın atmosferi konusunda esneklik sunar. Döşemenin bir karosu kırılırsa, kırılan karoyu kolayca yenisiyle değiştirebilme imkanı, uzun vadeli kullanımda avantaj yaratır. Otelin tasarım çizgisiyle uyumlu, nitelikli seçilmiş seramik karolar, otel mekanlarını canlandırma potansiyeline sahiptir.
 
 
 
Otellere yönelik mimari tasarım, konukların konforunu ve memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak için estetik, fonksiyonellik, sürdürülebilirlik ve teknoloji gibi faktörleri dikkate alır. İyi ve uyumlu bir zemin kaplaması, bu tasarım izleklerinin önemli bir bileşenidir. Oteliniz için doğru zemin döşemesini seçmek, mekânsal atmosferi ve tasarımı yönlendirir ve dayanıklılık üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
 
Kaynaklar
 
https://flooringsolutions.ph/blog/tips-on-choosing-the-best-hotel-flooring/
https://www.minutemanfloors.com/ideal-flooring-in-your-hotel-rooms/
https://selbycontractflooring.co.uk/blog/what-is-the-best-flooring-for-hotels-and-their-rooms/
https://www.hoteliga.com/en/blog/choosing-the-best-flooring-for-hotel-rooms

 

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene