Bayi Giriş
Parke Seçiminde Bilinmesi Gerekenler
23/05/2022

Yaşam alanınız, bütçeniz ve yaşam tarzınız için en iyi parke döşemeyi nasıl bulabilirsiniz? Karar verme sürecinde parke zemin çeşitlerinin sahip oldukları birbirinden farklı özellikler ve birçok doku ve renk arasından seçim yapmak bunaltıcı gelebilir. Bu soruları cevaplamanın en kolay yolu, parke satın alma kararını etkileyen en temel unsurlar hakkında ne hissettiğinizi anlamaktır. İşte bazı yararlı ipuçları;

1.Lamine Parke ve Laminat Parke Arasında Seçim Yapın

Laminat parke, alt katmanında balans kağıdı, orta katmanında HDF yada MDF üzerine basılmış ahşap dekor görseli ve üst katmanında ise polikarbon koruyucu tabakanın hep birlikte preslenmesiyle oluşturulan zemin kaplamasıdır.  Orta katmanında kullanılan MDF - HDF ; sert veya yumuşak ahşap parçalarının life çevrildikten sonra, yüksek ısı ve basınç altında mum ve reçine tutkal ile oluşturulan levhalardır.

Lamine parke ise, hammaddesinin tamamı doğal ahşap olan 2 veya 3 değişik ahşap katmanın birbirine dik yönlerde yapıştırılmasıyla imal edilen, uzun ömürlü ve sağlıklı bir zemin kaplama ürünüdür.


2.Masif Parke ve Lamine Parke Ne İfade Eder?

Masif parke, ahşabın yapısına herhangi bir müdahalede bulunulmadan oluşturulan tek katmanlı yapıya sahip iken lamine parkeler %100 doğal değerli ahşap üst katmanı ve çapraz preslenmiş kontrplak veya çeşitli ahşap katmanlarından oluşan çok katmanlı bir yapıya sahiptir. Bu yapı, masif ahşabın kullanımının uygun olmadığı bodrum katlar (hava ve nemin sorunlara neden olabileceği), radyant ısıtma sistemleri veya beton zeminler gibi yerlerde dahi parke kullanımına izin verir.


3.Parke Kullanımı Hangi Mekanlara Uygundur?

Lamine parke; otellerde, mağazalarda, ofislerde, kamu binalarında, spor sahalarında ve özellikle konutlarda sıklıkla tercih edilmektedir. Konutlarda, oturma ve yemek odaları, yatak odaları, koridorlar ve girişler olmak üzere evin çoğu alanı için ideal bir seçimdir. Mutfaklarda da parke kullanımı, sağladığı estetik görüntü sebebiyle tercih edilir. Bununla birlikte, mutfakta yere dökülen gıda ve sıvıları parkelerinizin kullanım ömrünü uzatmak için hızlıca ortadan kaldırarak ıslak bırakmamaya özen göstermelisiniz.


4.Lamine Parkenin Dayanıklılığını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Çocuk sahibiyseniz ve/veya evcil hayvan sahibiyseniz, yüksek dayanıklılığa sahip parke seçimi sizin için ideal olacaktır. Döşemenizin olası çizilmelere ve suya ne kadar dayanıklı olduğunu etkileyebilecek bazı faktörler;

Ahşap Türleri – Farklı ağaç türlerinden üretimi yapılabilen lamine parkelerde her yıl yaprak dökmeleri ve geniş yapraklı olmaları ile tanınan sert ağaç türlerinin kullanımı dayanıklılığı etkileyen en önemli unsurlardandır.

Örneğin; Meşe ağacı, çok çeşitli varyasyonlara sahip göz alıcı bir damara sahipken, suya ve neme olan dayanıklılığı ile bilenen Iroko ağacı genellikle birbirine geçmeli yapıda damarlara sahiptir.

Koruyucu Kaplama – Her parke koruyucu bir kaplamaya sahiptir. Zeminlerin çizilmelere ve lekelere direncini etkileyebilecek farklı koruma seviyeleri vardır.

Parlaklık Seviyesi ve Zemin Dokusu – Mat bir yüzeye ve/veya dokuya sahip ahşap ürünler, pürüzsüz ve parlak zeminlere kıyasla kullanım kaynaklı aşınmayı daha iyi gizler. Cilalı ve yağlı zeminler de doğru kullanım ve uygulamadan hemen sonra başlanan bakım ile temiz ve taze kalacak, ilk günkü görünümlerini koruyacaklardır.


5.Kendi Tarzınızı Keşfedin!

Son olarak sıra, zeminin görünümü, dokular ve renkler aracılığıyla kendi zevkinizi yansıtabileceğiniz, çoğu satın alma kararını etkileyen ana faktörlerden biri olan tasarımda!


Renk:

Bir parke zeminin rengi, ahşap türlerinin doğal tonlarının yanı sıra uygulanan boya ve cilalardan gelir. Bazı ahşap türlerinin, tek bir plakada dahi fark edilen, ahşaba benzersiz karakterini veren doğal renk varyasyonları vardır. Bazıları ise daha stabil bir görünüm için daha az varyasyona sahiptir.



Genişlik:

Plaka genişliği, tasarımda önemli bir rol oynar. Dar plakalar, küçük bir odayı daha geniş gösterebilirken, geniş plakalar açıklık hissi verir. Yaratıcılığınızı serbest bırakıp farklı genişlikteki plakaları birlikte kullanarak zemininizde oyun oynamak da bir başka alternatif!



Yüzey İşlem ve Doku:

Ahşabın kesim yöntemi ile farklılaşan dokular,

Zemin görünümünü etkileyen mat cilalı, cilalı veya yağlı zemin tipi,

Düz model döşemenin yanı sıra Chevrone, Herringbone gibi döşeme tipleri,

Select, Trend, Dark, Rustic tasnif seçenekleri ile Dendro ailesi olarak beğeninize sunduğumuz geniş ürün yelpazemizden kendi zevkinize uygun olanı bulup evinizin tasarımına kendi imzanızı atabilirsiniz. Lamine parke seçeneklerimizi detaylıca incelemek ve tercihinizi yapmak için e-kataloğumuza göz atabilirsiniz! 

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene