Ahşap Dokunuşu: İç Mekânlarda Sıcaklık ve Estetiğin Anahtarı | DENDRO Parke Sanayi A.Ş.
Bayi Giriş
Ahşap Dokunuşu: İç Mekânlarda Sıcaklık ve Estetiğin Anahtarı
16/10/2023

İç mekân dekorasyonunda neden ahşaba yer vermeliyiz? Ahşap detayları ve dekoratif ögeleri iç mekânlara dahil etmenin yöntemleri nelerdir? Bu yazıda, iç mekânda ahşap kullanımına değiniyoruz ve salondaki kullanım biçimlerine odaklanıyoruz.


Görsel, https://www.home-designing.com/4-homes-with-design-focused-on-beautiful-wood-elements adresinden alındı.


Ahşap kullanımının neredeyse her iç mekânda uyandırdığı tesir, sıcak bir atmosferdir. Sakinleştirici ve yatıştırıcı bir alan yaratımını pekiştiren ahşap, mekân kullanıcılarının ruh halini ve üretkenliğini olumlu etkiler. Bu durum, malzemenin sıcak renk tonları, sunduğu dokunsal deneyim, kendine özgü doğal desenleri ile doğrudan bağlantılıdır. Aynı zamanda, ahşabın dayanıklı bir malzeme oluşu, evrenselliği ve zamansız stili, onu bir iç mekânın vazgeçilmez bir bileşeni haline getirir. 

Çeşitli ağaç türleri dolayısıyla zengin bir görsel çeşitlilik sunan ve kolay erişilebilen bir malzeme olarak ahşap, farklı dekorasyon imkanlarına olanak tanır. Evlerde çok vakit geçirilen salonlar üzerinden bu durumu örnekleyebiliriz. İşte salonlarda ahşap kullanımına yönelik fikirler!


Ahşap Zeminler

Zemin kullanımı, ahşabı iç mekâna dahil etmenin en yaygın ve evrensel yoludur. Doğal görünüm, dayanıklılık ve yeniden düzenlenebilirlik, ahşap zeminlerin avantajları olarak sayılabilir. Beton dökümünün soğukluğunu etkili biçimde izole etmesinin yanı sıra, ahşap, farklı stillere yönelik çeşitli dekorasyon seçenekleri barındırır. Endüstriyel veya kırsal tarzda salonlar için damarlı meşe zeminler önerilebilir. Pure Line koleksiyonundan Assos-D41 veya Etenna-D31 kodlu ürünler, söz gelimi, bu stile uyumlu bir tamamlayıcı olabilir. Minimalist ve İskandinav bir tasarım çizgisi için ise Planks - Country koleksiyonundan Magnesia-D62 kodlu ürün, renk tonu ve dokusuyla oldukça uygun olacaktır. Fransız ve saray stiliyle döşenmek istenen mekânlarda ise, örneğin Chevron & Herringbone koleksiyonundan Nysa-D28 gibi modeller düşünülebilir. 


Assos-D41, Etenna-D31 ve Magnesia-D62 kodlu ürünler


Duvarda ve Tavanda Ahşap Kullanımı

Duvarda ahşap kullanımı, birkaç sezondur iç mekân tasarımında kendini tekrar eden bir eğilim olarak göze çarpıyor. Ses yalıtımı, sıcaklık hissi gibi niteliklerin yanı sıra, belirli bölgelerde alan tanımı yapmak için, örneğin yemek alanını vurgulamak için olanak sağlıyor. Renklerin, düzenlemelerin, detayların çeşitliliği, pek çok farklı stile uyarlanabiliyor. Hem zeminde hem duvarda aynı tür ahşap kullanımı, görsel algıda mekânın uyumunu pekiştirmek adına tercih edilebiliyor.  


Görsel https://blog.balticwood.pl/drewno-w-salonie-kilka-ciekawych-pomyslow-do-domu-i-mieszkania/ adresinden alınmıştır.


Döşemede veya kirişte ahşap kullanımı, iç mekânda samimi bir atmosfer yaratabilir. Tıpkı duvar kullanımında olduğu gibi, belirli bölgeleri mekân içinde ayırmaya, vurgulamaya imkan tanır. Ancak bu kullanımda renklere dikkat etmek gerekir. Tavanda koyu renk ahşap, mekân yüksekliğinin olduğundan az algılanmasına neden olabilir. Bu sebeple, tavanda ahşap kullanımına yüksek ve aydınlık mekânlarda veya mekânın yalnızca belirli bölümlerinde, bir amaç doğrultusunda başvurmak gerekir. 

Ahşap Mobilyalar ve Aksesuarlar

Ahşap mobilyalar, iç mekân stillerinin tamamlayıcısıdır. Söz gelimi, endüstriyel görünümlü, belirgin dokulu, düzensiz kenarlı ahşap bir kahve masası, rustik ve boho tarzında döşenmiş bir iç mekânı çağrıştırır. Bu tür düzenlemelerde, ayna çerçevesi veya bitki altlığı olarak kullanılabilecek geri dönüşüm tahtalarından da bahsedilebilir. Son zamanlarda popüler olan Paris esintili mekânlar için Pierre Jeanneret tarafından tasarlanan ahşap bir sandalye veya orta yüzyıl modern dönemden ceviz bir şifonyer öneriyoruz. İskandinav tarzı, daha modern bir stil çizgisi için ise sade ve açık renkli oturma alanları ile tamamlayıcı bir sehpa harikalar yaratabilir. Bu noktada, Kuzey Avrupa tasarımında klasikleşmiş ögeleri, örneğin Hans Wegner’ın imzasını taşıyan kayın ağacı sandalye CH24’ü veya Kristiansen’in tasarladığı tik ağacı koltuğu, göz önünde bulundurmak ilham verici olabilir. 


(solda) Chandigarh by Pierre Jeanneret - https://www.piasa.fr/fr/news/pierre-jeanneret-l-ombre-du-corbusier adresinden alındı
(sağda) CH24 by Hans Wegner - https://www.arkitera.com/haber/ikonik-sandalye-tasarimlari-serisi-3/ adresinden alındı


Salon, evin genel aurasını yansıtan, mekânın kimliği hakkında ipuçları veren kilit bir alandır. Salonu daha sıcak, samimi, rahatlatıcı, konforlu bir yer haline getirmek için aksesuar kullanımı etkin bir yöntemdir. Ahşap bir duvar saati veya dergilikler, mumluklar, biblolar, saksılar tercih edilebilir. Ayrıca modern, soyut ahşap heykellerin, büyük bir resmi çevreleyen ahşap çerçevelerin varlığı, salonunuza sofistike bir hava katmak için nefis bir yol olduğunun da altını çizmek gerekir.  


Kaynaklar:

https://blog.balticwood.pl/drewno-w-salonie-kilka-ciekawych-pomyslow-do-domu-i-mieszkania/

https://www.arkitera.com/haber/ikonik-sandalye-tasarimlari-serisi-3/

https://www.home-designing.com/4-homes-with-design-focused-on-beautiful-wood-elements

https://www.piasa.fr/fr/news/pierre-jeanneret-l-ombre-du-corbusier

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene