Bayi Giriş
Önemli Bilgi: E1 Sertifikası Nedir? Parkenizi Alırken Dikkat Edin!
05/09/2022

Ev, ofis veya spor salonu zeminlerini kaplayan parke döşemelerin sağlık seviyesini teyit edebileceğinizi biliyor muydunuz? Lamine parkelerin doğal ahşap kerestelerden üretildiğini çoğumuz biliyoruz; fakat parke döşemeleri satın almadan önce, E1 sertifikasına bakarak sağlık güvenliği seviyesinden emin olabileceğinizi belki de daha önce duymamıştınız. Bu hafta, lamine parkeler için önemli bir sertifika olan E1 sertifikasını ve kullanıcı adına neden önemli olduğunu açıklayan yazımızla karşınızdayız.



Mühendislik ürünü olarak üretimi sağlanan lamine parkeler bir dizi işlemden geçmektedir. Lamine parkeler, masif parkelerden farklı olarak bir çok katmana sahiptir ve bu katmanlı yapı reçine ile sabitlenir. Reçineler güçlü yapıştırma özelliği sebebiyle kullanılan kimyasal maddelerdir ve de kompozit ahşapların üretiminde kullanılır. Güçlü sabitleyici özelliği nedeniyle kullanılan reçineler, uygulama sonrası bulunduğu ortama gaz fazda formaldehit salgılar. Reçine haricinde; boya, bulaşık deterjanı, gübre ve tutkalda da bulunan formaldehit solunum yolu sağlığınız için tehlike oluşturabilir. Bu nedenle alanında uzman, yetkili kişilerin oluşturmuş olduğu standartlar aracılığıyla satın aldığınız parkenin E1 sertifikasına sahip olup olmamasına bakabilir ve sağlığınız için tehdit oluşturmayacağından emin olabilirsiniz.



Formaldehit nedir?

Formaldehit pek çok endüstriyel üründe yer alan kimyasal bir maddedir. Kompozit ahşap ürünlerde kullanılan reçinede yer alır. Reçinenin uygulaması sonrası formaldehit gaz halde salgılanır ve bu gaz; soluk borusu, bronşlar ve akciğer sağlığınız için tehlikeli oluşturabilir. Bu nedenle formaldehitten salgılanan gaz, belirli standartlar ile kontrol edilerek, insan sağlığını tehdit etmeyecek minimum seviyede tutulmaktadır.


Çoğunlukla ahşap ürünlerin üretiminde kullanılan reçinenin salgıladığı serbest formadaki formaldehitin oranını standardize eden düzenlemeler, Avrupa Panel Endüstrisi tarafından 2000 yılında ortaya konulmuştur. E1 sertifikasına bakarak, ahşap parkelerinizin imalat koşullarının kullanıcı ve çevre sağlığını gözeterek üretildiğinden emin olabilir ve de parkelerinizi gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. 



E1 Sertifikası Nasıl Alınır?

Sağlık açısından pek çok tehlikeye sahip formaldehit, belirli sertifikalar aracılığıyla kontrolü yapılabilmektedir. Ülke bazında değişik versiyonları bulunan sertifikalardan Avrupa bazlı olanı E1 sertifikasıdır. Parkenin E1 sertifikasına sahip olabilmesi için üreticilerin numune ürünlerini bağımsız laboratuvarlarda test ettirmeleri gerekmektedir. Bağımsız laboratuvarlar numune parkeleri bir odada bekletir ve parkelerin bulundukları ortama yaydığı formaldehit miktarını milyonda bir bazında (ppm) olacak şekilde ölçer. Odaya salgılanan formaldehit miktarına bağlı olarak parkeler E1 veya E2 sınıfıyla sertifikalandırılır. E1 sertifikasına sahip olabilmek için kabul edilebilir emisyon seviyesi ise 0.1 ppm olarak belirtilmiştir.


Bilinçli bir tüketici olarak satın aldığınız parkelerin E1 sertifikalı olduğuna dikkat etmenizi öneririz. Lamine parkeleri sadece doğal görüntüsüne bakarak tercih etmek yerine üretimi hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz E1 sertifikasını kontrol edebilir, sağlığınızı güvence altına alabilirsiniz. Çevreye karşı daha duyarlı şekilde üretimi yapılmış parke ürünleri satın alarak çevre bilincinizi daha üst seviyeye taşıyabilirsiniz.



DENDRO olarak lamine parke ürünlerimize çevre bilinci anlayışını entegre ediyor ve E1 sertifikasına sahip olmayan hiçbir hammaddenin (tutkal, reçine, cila vb.) fabrikamıza girmesine ve üretimde kullanılmasına izin vermeyecek şekilde, standartları fazlasıyla karşılayan koşullarda ürünlerimizin imalatını gerçekleştiriyoruz. Daha sağlıklı mekânlar yaratmak adına, ürünlerimizi E1 standardı ile güvence altına alıyoruz. E1 standardına sahip lamine parke ürünlerimizi incelemek ve lamine parke ile ilgili faydalı bilgiler sunan diğer yazılarımıza erişebilmek için www.dendro.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene