Bayi Giriş
Geniş veya Dar Ahşap Döşeme
18/07/2022

Evimizi, ofisimizi yenilerken veya yeni bir mimari projenin tasarım aşamasındayken, doğru parke döşeme tercihi oldukça önemlidir. Mekana kimlik katan parke döşemelerin tercihinde renk ve desene dikkat edilmesi gerektiği kadar, parke boyutlarına da önem verilmesi gerekir. Standart boyutlu parkelere alternatif diğer geniş ve dar ahşap döşemelerin seçiminde etkili olan durumlara, gelin hep birlikte yakından bakalım.



Zeminler binaların iç mekan tasarımında en önemli tasarım araçlarından biridir. Odanın döşeme yüzeyini kaplayacak ve uzun yıllar kullanım sunacak olan ahşap parkelerin tercihinde önemli olan; oda boyutu, ışık alma oranı ve maliyet kriterleridir. Bu başlıklara dikkat edilmesi halinde, parke tercihinde verimli ve tatmin edici bir sonuç alınacaktır.



Oda Boyutu

Oda büyüklüğü ve şekli; geniş veya dar boyuttaki parke tercihinde, önemli bir yol göstericidir. Farklı boyuttaki odalarda aynı parkenin kullanılması her odada farklı bir görsel etki yaratacaktır. Genel olarak oda boyutu ne kadar küçükse, parke genişliğinin de o oranda dar olması tercih edilir. Küçük bir odada geniş parke seçimi, rahatsız edici ve hatalı bir tercih yapıldığını hissettirmeye sebep olabilir.


Parkeler, optik yanılsama için etkili bir döşeme kaplamasıdır. Dar ve fazla uzun olan bir odanın, daha geniş ve göze normal derinlikte görünmesini sağlamak için geniş ahşap döşeme tercih edilebilir. Ayrıca parkenin döşeme doğrultusunu, odanın dar eksen doğrultusuna paralel olacak şekilde ve geniş parke ile döşeyerek, odanın olduğundan daha geniş algılanması sağlanabilir. Farklı bir örnek olarak ise kare boyutlu bir odaya derinlik katmak isteniyorsa, derinlik katmak istenilen doğrultuya paralel döşenecek dar genişlikli parke döşeme o odanın olduğundan daha derin algılanmasına yardımcı olacaktır.  Ayrıca parke döşemenin döşeme doğrultusunun yapıldığı karşı duvar, daha derin algılanacaktır.


Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da büyük bir odada kullanılan dar parkelerdir. Yanlış bir seçim olabilecek bu tercih, yüzeyde meydana gelen birleşim detaylarının fazlalığı nedeniyle karışık bir görünüme sebep olabilir. Bu nedenle oda boyutu ile orantılı boyutta bir parke tercihi, iç mimari tasarımda daha uyumlu bir sonuç elde etmeyi sağlayacaktır. Otantik, geleneksel bir tarz yakalamak isterseniz de aksine büyük hacimde küçük ebatlı plakalar kullanabilirsiniz.




Işık Miktarı 

Parkeler renk ve dokusuyla oda boyutunun farklı algılanmasına yardımcı olur. Ahşabın doğal ve çeşitli renk seçenekleri, odanın boyutunda istenilen etkiyi elde etmeye yardımcı olacaktır. Daha küçük ve karanlık mekanlarda açık renkli ahşap parkelerin tercihi, odanın olduğundan daha büyük algılanmasını sağlayacaktır. Daha koyu renkli ve damarlı yapıdaki parke tercihi yardımıyla daha sıcak bir mekan yaratılabilecektir. 



Maliyet 

Günümüzde değişen iklim koşulları nedeniyle ağaçların önemi, son zamanlarda daha iyi anlaşılmıştır. Parkeler; değerli olan ağaçlardan, onlardan elde edilen kalaslardan üretilmektedir. Standart parke döşemelerle kıyas yapıldığında, geniş parke döşemeler daha büyük kalaslar kullanılarak üretilmektedir. Daha büyük ve geniş kalasların elde edilmesi, normal boyuttaki standart bir parkeye göre daha zordur. Üretimi gerçekleştirebilmek için daha değerli olan yaşlı ağaçlar kullanılmaktadır. Bu nedenle geniş parkeler, ortalama bir parkeye göre daha maliyetlidir. Bütçenin önemli olduğu projelerde, geniş parke tercihine dikkat edilmesi gerekir. 



Ebatlar

Talep doğrultusunda üretilecek ara ölçülerin dışında standart üretimimizde yer verdiğimiz lamine parke plank ölçülerimiz; 120mm – 150mm –195mm – 205mm – 230mm – 270mm’dir.


Parkelerin uzun süre kullanılacak olması ve sık değişiklik yapılamaması nedeniyle doğru tercih oldukça önemlidir. Uygulamanın yapılacağı mekanda daha doğru bir parke tercihi için, konu hakkında deneyimli kişilerden bilgi almak gerekir. Doğru renk, desen, ahşap ve uygulama tercihinde; parke uygulamasında uzun yıllardır lider marka olan DENDRO. hizmetimizden yararlanabilirsiniz. Ahşap ile ilgili diğer bilgilendirici yazılarına devam eden DENDRO’nun yazılarını okumak ve geniş ürün gamını incelemek için www.dendro.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene