Bayi Giriş
Parke Döşeme Şekilleri ile Kendine Özgü Mekanlar
28/02/2022

Parke döşemeler, renk ve desen konusunda sonsuz çeşitliliğe sahiptir.  Döşemenin uygulanacağı mekânın özelliklerine ve gereksinimlerine göre parkede renk ve desen seçimi yapılmalıdır. Odanın hacmi, şekli, gün ışığını alış şekli ve oranı, alandaki mobilyaların renkleri ve diğer dekorasyon unsurları ile uyumlu olması gibi kriterlerin bütünlük kurmasına da dikkat edilmelidir. Parke desen seçiminde dikkat etmeniz gereken özelliklere göz atalım!

yer, iç mekan, oda, bina içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Yaratılmak İstenen Etki

Odaya giren gün ışığının, mekânın ihtiyacı olan ve yaratılmak istenen etkiyi desteklemesi için döşemeler üzerinde eşit dağılım göstermesi gerekir. Parke döşemelerin yönü ve deseni de buna bağlı olarak değişmektedir.

Örneğin, kare formlu bir alanda parke döşemesinin yönü gün ışığını dik alacak şekilde yerleştirilmesi uygun olacaktır. Dikdörtgen forma sahip bir hacimde ise parke plakalarının uzun kenara paralel döşenmesi gerekir. Aynı şekilde, mekanımızın olduğundan daha geniş görünmesini sağlamaya çalışıyorsak, parkeler geniş alan yönüne doğru döşenmelidir. Tüm bunlar görsel estetiğe ve mekânın bütünlüğüne katkıda bulunan ayrıntılardır. 


Yaygın Parke Döşeme Şekilleri

Parke döşemeler çeşitlilik konusunda geniş bir ürün gamına sahip olsa da parkenin ilk zamanlarından bu yana en bilinen ve sık tercih edilen bazı desen alternatifleri mevcuttur. Parke renk ve desenleri genellikle markalara göre değişiklik gösterse de en yaygın olanları kataloglarda tanındığı isimle yer almaya devam etmektedir.


  1. Serbest Döşeme

yer, iç mekan, duvar, oda içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Ülkemizde en çok tercih edilen döşeme stilidir. Lamine parke plakalarının serbest düzende, düz bir şekilde döşenmesidir. Montajı en kolay döşeme şeklidir. 


  1. Kesme Taş Döşeme

tavan, iç mekan, mobilya, çizgili içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Kesme taş modeli döşeme, iki simetrik parkenin arasına denk gelecek şekilde başka bir simetrik parke plakası eklenmesiyle meydana gelir. Çoğu mekâna uyum sağlayan görüntüsünün yanı sıra uygulanmasının pratik olması sebebiyle de yaygın olarak kullanılmaktadır. 


  1. Balıksırtı Döşeme (Herringbone)


Balıksırtı adı; ringa balığının kemik yapısından esinlenerek alınmış ve desen ilk olarak Roma İmparatorluğu'nda görülmüştür. Romalılar, dikdörtgen bloklar düzenleyerek sağlam yollar oluşturmak için bu deseni kullandılar. 16. yüzyılda balıksırtı deseni ahşap zeminlerde kullanıldı.


Trajan's Market, Roma'da Balıksırtı tasarımında tuğla zemin


Balıksırtı, döşeme aksında zikzak görüntüye sahip, eşit boyutlu, dikdörtgen parçalardan oluşan, standart parkelere oranla daha dar ve kısa yapılı bir parke desen alternatifidir. Balıksırtı ahşap plakaların her bir ucu 90 derecelik bir açıyla kesilmiştir. 


  1. Macar Döşeme (Chevron)

yer, iç mekan, koltuk, yaşama içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Macar parke stili, sıklıkla balıksırtı döşeme ile karıştırılır. Balıksırtı modelinde düz kenarlı dikdörtgen plakalar kullanırken, Macar parke modelinde plakalar açılı olarak kesilir. 45 veya 60 derecelik açı ile uygulanan Macar parkeler, döşeme aksında düz çizgi oluşturur ve ‘V’ şeklindeki zikzak desenine sahiptir. 


Macaristan nakış noktası

Macaristan Nakış Örneği


V şeklindeki desen ilk olarak Tunç Çağı'nda Girit Knossos'taki eski çanak çömlek parçaları üzerinde tasvir edilmiştir. Desen; Macaristan’da ‘point de Hongrie’ adı ile geçen nakış şeklinden dolayı macar parke adıyla ayrı bir döşeme şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Herringbone gibi, Chevron da 16. yüzyıl Avrupa'sında popüler bir ahşap döşeme türü olarak kullanılmaya başlandı.


  1. Marküteri Döşeme


Marküteri döşeme, aynı veya farklı renk ve ebatlarda ahşap parçalarının kesilip birbirlerine titizlikle birleştirilerek sonucunda geometrik desenler ve özel motifler oluşturulan karo parkelerdir.


ahşap, bina içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturulduahşap, bina, iç mekan, yer içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Dekoratif bir ürün olması sebebiyle, estetik kaygının ön planda olduğu lüks ve önemli mekanlar (oteller, balo salonları vs.) için daha çok tercih edilmekle beraber, kişisel yaşam alanları için de alana özel tasarımlar ve uygulamalar yapılmaktadır.

Adını, değişik renklerdeki ahşap kaplamaların kesilerek iç içe yerleştirilmesi ile yapılan oyma sanatından almaktadır. 17. Yüzyılda Fransa’da, özellikle Versailles Sarayı’nda kullanılmasıyla tanınmaya başlamıştır.


  1. Dendro Atelier Döşeme

yer, iç mekan, bina, oda içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Zemin için özel tasarlanmış özgün desenlerimizdir.


Farklı formatları, şekilleri, ebatları ve renkleri tamamen yeni bir yaklaşımla birleştirip, tasarım yelpazemizde sunuyoruz. Bu tasarımları (üretimin el verdiği koşullarda) hayal ettiğiniz desen ve tarzda değiştirebilir hatta yepyeni bir deseni siz de tasarlayabilirsiniz.


yer, iç mekan, pencere, bina içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Bu yazımızda yalnızca sıklıkla tercih edilen parke görünümlerinden bahsederek, parke çeşitlerini sınırlı olarak ele almış olsak da Dendro Parke olarak; doku, desen ve renk konusunda sonsuz ürün gamımız ile sizlere aradığınız ürünü sunuyoruz. Yaşam alanlarınızda parke çeşitleri konusunda kararsız kaldığınız alanlarda uzmanlardan oluşan ekibimizden danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Dendro’nun en sık tercih edilen ürünleri ve daha fazlası için tıklayınız.


Kaynakça:

www.teskamimarlik.com

www.deccors.com

www.dendro.com.tr

www.janestreetclayworks.com

www.furnishingnewfrance.org

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene