Yapay Zekâ ve Mimarlık | DENDRO Parke Sanayi A.Ş.
Bayi Giriş
Yapay Zekâ ve Mimarlık
29/08/2022

İnsan, sürekli bir değişim ve gelişim halinde olan, yaratma gücüne sahip ve meraklı bir biyolojik varlıktır. Yapay zekâ ise çok katmanlı donanıma sahip, doğal zekâyı taklit eden ve makineler tarafından görüntülenen teknolojik bir zekâ çeşididir ve oldukça geniş kapsamlı bir bilgisayar bilimi dalıdır. Yapay zekâdan (kısa adıyla AI) beklenen ise eldeki verileri kullanarak, insanların yapabileceği çeşitli hataları sıfırlayan, kusursuz işler geliştirmesidir. Son zamanlarda ise geniş çalışma alanlarında kullanılan yapay zekâ, mimarlık ve yapı sektörüne çeşitli yenilikler getirmiş ve sektöre dâhil olmaya başlamıştır. 



Teknolojinin yüksek ivmeli gelişme hızı, yapay zekâ ve makine öğretisinin farklı sektörlerde yer almasını gerektirmiştir. Mimarlık gibi multidisipliner bir sektör de bu gelişmelerden faydalanmış ve yapay zekâ ile ilişkili değişimler yaşamaya başlamıştır. Bunun sonucu olarak akıllı bina tasarımı anlayışı yaygınlık göstermiştir. Yapay zekânın çalışma prensibi; eldeki verileri işleme koyarak optimum sonuca ulaşmaktır ve birçok farklı sektörde kullanımı sektör profesyonellerini cezbetmektedir. Bunda yapay zekânın hızlı şekilde, günlük hayata entegre olması ve geleneksel iş modelinde uzun vakit alan çalışmaları daha kısa sürede tamamlanmasının payı büyüktür.



ADA / Görsel jennysabin.com adresinden alıntılanmıştır.


İlk AI İçerikli Pavyon: Ada

Adını ilk bilgisayar programı ‘’Ada Lovelace’’dan alan pavyon, edimsel bir ortam sunan yapay zekâ destekli yapıdır. Microsoft’un bir parçası olan ve Artist in Residence programı kapsamında hayata geçirilen yapı, aktif olarak renk değiştirmektedir. Pavyon içerisine dâhil edilen yapay zekâ, ziyaretçilerin verilerini değerlendirerek, kişiye özel farklı renkte ışıklandırma sağlamaktadır. Ziyaretçilerin ses tonu ve yüz ifadelerinden aldığı verileri değerlendirerek işleyen kabuk, dinamik renk dalgaları oluştururken fotolüminesans deneyimi yaşatmaktadır.


Daedalus Pavyonu

Yapay zekâ, yakın geçmişte mimarlığın da birçok farklı alanında yer almaya başlamıştır. Özerk bir inşaat sistemleri üreticisi olan, Londra bazlı girişim merkezi AI Build, ‘’Daedalus Pavyonu’’ projesini hayata geçirmiş ve mimarlık camiasında dikkat çekmiştir. Projenin ana fikri yapay zekânın gelecekte inşaat sektörünü nasıl etkileyebileceğini duyurabilmektir. Pavyonun inşasında, olası hataları saptayan ve doğaçlama çözümler üreten yapay zekâ ve makine öğrenimi algoritmaları kullanılmıştır. 3B Baskı ile inşa edilen ve kelebeği anımsatan pavyon, 5x5 metrelik bir alan üzerine kurulu olup izleyicilerde uçacakmış izlenimi yaratmaktadır. 



Deadalus Pavyonu / Görsel parametrichouse.com adresinden alıntılanmıştır.


Kent Ölçeğinde Yapay Zekâ

2019 yılında Sidewalk Labs adlı firma, yapay zekâ destekli makine öğrenimi ve hesaplamalı tasarım araçlarını kullanarak, kentsel ölçekli planlama varyasyonları oluşturdu. Bunu gerçekleştirmek için tasarım önerisi yaratan bir özel araç geliştirdiler. Yazılım aracı; lokasyon, sokak düzeni, bina yükseklikleri, yönlendirme, hava durumu verilerini kullanarak çalışmakta, kentsel planlama ve mimari tasarıma kolaylaştırıcı, olası senaryolar sunmaktadır. Ayrıca makine öğrenimi kullanılmasının, ileride bilgi ve deneyim sayısının artması ile daha faydalı sonuçlar almayı garanti ettiği ifade edilmiştir.



Yapay Zekânın Faydalı Olabileceği Diğer Alanlar

İnsanlık değiştikçe ve geliştikçe teknoloji de yenilenerek hayatımıza daha çok müdahil olacaktır. Karşılıklı olarak etkileşim halinde olduğumuz bu serüvende mimarlığın yolu daha açık şekilde şekilleniyor. Farklı birçok alanda yapay zekâ entegre edilebilir ve aşağıda yer alan maddeler mimarlığın gerçekleşme şeklini beklemediğimiz bir şekilde değiştirebilir.


1- Daha fazla varyasyon ile tasarım fikri sunarak mimarın ön çalışma sürecini kısaltabilir. 


2- Algoritmik süreçlerin çıktısı ile parametrik tasarımın inşası daha da yaygınlaşabilir.


3- Yapay zekânın elde ettiği bilgiler ile normal şartlarda hesaplaması uzun süren iş akışı ve maliyet gibi hesaplamaların daha kısa sürede tamamlanması sağlanabilir ve bu da inşaatın gidişatını optimize ederek proje sürecini kısaltabilir.


4- Artan nüfus ve değişen yaşam koşulları nedeniyle insanoğlunun yaşam tarzının sürekli olarak yenilenmesi gerekmektedir. Değişen yaşam koşullarının, kent ihtiyacını artırması sonucunda bu ihtiyacı faydalı şekilde çözecek olan akıllı şehirler yapay zekâ desteği ile daha kısa sürede tamamlanabilir. 


Yeni teknolojileri iyi anlamak ve doğru şekilde kullanabilmek adına, öncelikli olarak o gelişmeyi anlamak gerekmektedir. DENDRO Lamine Parke A. Ş. olarak; yenilikçi, ilham verici güncel teknolojik gelişmeleri yakından takip edebilmenizi sağlıyoruz. Diğer yazılarımızı okumak veya geniş ürün gamına sahip olduğumuz lamine parke ürünlerimizi incelemek için www.dendro.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.


Kaynakça:

yapidergisi.com

interestingengineering.com

archdaily.com


© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene