Bayi Giriş
Çevre İçin Yenilikçi Ormancılık Anlayışı
11/07/2022

Ahşap, dünyadaki en iyi sürdürülebilir yapı malzemesidir. Doğal ve sürdürülebilir bu yapı malzemesinin doğru şekilde kullanılabilmesi için mevcut kaynakların, yani ormanların önemi büyüktür. Ahşabın döngüsel ekonomide sürdürülebilir yapısını korumak ve binalarda daha verimli şekilde yer almasını sağlamak ve de küresel iklim krizi ile dünya genelinde artan orman yangınları ve hızlı nüfus artışıyla hammadde ihtiyacındaki talep artışına cevap verebilmek için yeniden yetiştirilmesi gerekir.



Çevresel yıkıma yol açmadan ve mevcut kaynakların dengesini bozmadan, yeni ağaçların yetiştirilmesinde yenilikçi ormancılık anlayışının benimsenmesi ve yaygınlaşması önemlidir.



Ağacı Doğru Kullanmak

Ahşap endüstrisinde atıksız şekilde kaynakların kullanılması için bir ağaçtan elde edilen boyutlar önem kazanan bir konu olmaktadır. Genel olarak bir ağaçtan üç farklı boyut edilir. Hasat edilen ağaçlardan elde edilen keresteler, çeşitli kullanım alanlarına ayrılmaktadır. Mobilya, merdiven, doğrama, döşemeler yani parkeler, kaplama, pencere ve kapılar gibi yüksek dayanımın gerekli olduğu alanlarda ‘’yüksek kaliteli keresteler’’ kullanılmalıdır. ‘’Yapısal kalitede kereste’’ olarak sınıflandırılan ağaçlar ise çerçeveleme ve kafes kirişler için kullanılırken, ‘’artık sınıf keresteler’’ genel kullanıma uygundur ve yakacak ya da kağıt ürünler için kullanılmalıdır.



Yeniden Büyüyen Orman

Ormanların yeniden yetişemeyeceği kanısı yanılgıdan ibarettir. Birçok örnek çalışmanın yapıldığı yenilenmiş orman çalışması mevcuttur. Sürdürülebilir şekilde hasat edilmiş bir orman doğru bir ormancılık anlayışı ile yeniden orman olacak boyuta gelecektir. Doğal ekolojik sisteme dahil olacaktır. Önemli olan kriter, doğru şekilde yapılmış hasat sonrası doğru tohumlamadır.



Bir Ormanın Yeniden Yetişmesi Nasıl Sürdürülebilir Olur?

Ağaçlar en iyi karbon tutucu biyolojik varlıklardır. İyi bir yönetimle hasat edilmiş orman ileride doğru bir şekilde yetişmeye açık olan alanlara, ormanlara dönüşmesini sağlayacaktır. En iyi sürdürülebilir yapı malzemesi olan ahşabın elde edilebilmesi için ormanların da sürdürülebilir yöntemlerle işlenmesi gerekmektedir. Ne kadar çok ağaca ihtiyaç duyulursa o kadar çok ormanın var olması gerekir ve o kadar çok bu yaşam kaynağı habitatlara gereken önemin ve özenin verilmesi sağlanmalıdır. Yetişen her bir ağaç potansiyel karbon tutucu kanal demek olduğundan, her bir ağaç küresel ısınmanın sebebi olan karbon ayak izini azaltacaktır. Karbon ayak izini azaltmayı sağlayan her bir adım, dünyanın doğal dengesinin sürdürülebilir olmasına katkı sunacaktır.



Yenilikçi Ormancılık Anlayışı Nasıl Gerçekleşir?

Doğru ve yenilikçi bir ormancılık anlayışında uzmanlar; uygun tohum yatağını hazırlamak, tohumlamada başarılı olmak için elle veya helikopterle tohumlama yapmak ve son olarak kullanılan tohumların daha önce var olan türlere uyması bakımından mevcut ağaç tohumlarından seçim yapmak gerektiğini belirtmektedirler. Hasat edilmeye elverişli ormanların, kesim ve istiflenmesi işleminden sonra doğru bir ormancılık anlayışı ile tohumlama adımların izlenmesi yenilikçi ormancılık anlayışın temelini oluşturmaktadır.



Sonuç olarak dünyanın oksijen kanalı ağaçların, doğru ve bilinçli işlemlerden geçmesi adına geliştirilen yenilikçi ormancılık anlayışı, sürdürülebilir bir dünya ve gelecek için gerekli olan adımlardan birisidir. DENDRO olarak, parke üretiminde gerekli ve ahşabın ihtiyacı olan önem ve özeni göstererek ürünlerimizi üretiyoruz. Türkiye’de büyük projelerin döşemelerini doğayı gözeten ürünlerimizle buluşturuyoruz. Ahşap ve parke ile ilişkine diğer yazılarımızı incelemek için www.dendro.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.


Kaynakça:

www.sgp.undp.org

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene