İç Mekanda Eklektik Stil: Farklılıkların Getirdiği Uyum | DENDRO Parke Sanayi A.Ş.
Bayi Giriş
İç Mekanda Eklektik Stil: Farklılıkların Getirdiği Uyum
26/01/2024

Eklektik tarz, farklı zamanlardan, kültürlerden ve stillerden öğeleri bir araya getirerek benzersiz ve kişisel bir iç mekan oluşturmayı amaçlayan bir tasarım yaklaşımıdır. Bu tarz, sınırlamalardan bağımsız, özgürce farklı öğeleri bir araya getirerek yaratıcılığı ön plana çıkarır. Bu yazıda eklektik tarzın ne olduğu, nasıl uygulandığı ve iç mekandaki yansımalarını irdeleyeceğiz.

 

Görsel thespruce.com sitesinden alındı.

Mimaride, sanatta veya tasarımda bu terim, çeşitli tarihsel tarzlardan unsurların kombinasyonunu tanımlamak için kullanılır. Bu nedenle eklektik iç mekanlar, farklı etkilerin ve estetiğin bir temsilidir. Temelde, yaşam alanınızda kişisel ilgilerinize göre, farklılıklardan beslenen ahenkli bir uyum oluşturmakla ilgilidir. En sevdiğiniz dekorasyon stilinin hakkında kararsızsanız ya da her şeyin çok "uyumlu" olduğu steril görünümlerden hoşlanmıyorsanız, eklektik tarz, mekânı kendinize göre ve özgün bir biçimde dekore etmenin harika bir yolu olabilir.

Sözlük anlamına göre eklektik, tüm sistemlerin en iyi unsurları olarak kabul edilenleri seçmek ve kullanmak demektir. Aynı şey eklektik iç tasarım için de geçerlidir. Benzersiz bir şekilde bir araya getirilmiş bir görünüm için farklı stillerin ve unsurların bir karışımı ve eşleşmesidir. Fakat farklılıkların birlikteliğinden uyumlu bir estetik bütün ortaya koymak, göründüğü kadar kolay değil! Yazının devamında, yaşam alanlarınızda eklektik tasarımı yansıtabilmeniz için size ilham olacak 4 farklı ipucuna yer veriyoruz.


1. Renk Paleti Seçimi


Görsel houzz.com sitesinden alındı. 

Bir renk paleti, mekânın farklı unsurlarını birbirine bağlamaya yardımcı olabilir. Tasarım şemanız boyunca tekrarlamak için birkaç renk seçebilirsiniz. Bu renkleri, özellikle farklı tasarım ekollerinden geliyorlarsa, mobilyalarınızda, halınızda, kırlentlerinizde, yan sehpalarınızda veya aydınlatma elemanlarınızda tekrarlayabilirsiniz.


2. Bir Odak-Alan Tasarlamak


Görsel decorilla.com sitesinden alındı. 

Her mobilya ve dekorasyon parçasının bir hikayesi olabilir, ancak odanıza mükemmel bir son dokunuş katacak olan şey gösterişli alanlar veya nesnelerdir. Vurgulu bir duvar, bir galeri duvarı veya gösterişli bir mobilya parçası gibi bir odak noktası belirlemek, gözlerin odanızda istenilen yere çekilmesine yardımcı olabilir. Bu parçanın stilini odanızın geri kalanı için yapılmış dekoratif tercihlere yönlendirmek için de kullanabilirsiniz. Heykeller, vazolar, avizeler, masa lambaları ve lambaderleri düşünün. Mükemmel eklektik dekor düzenini yakalamak için, bir öğe seçip ona odada kendi başına durabileceği ve başrol olabileceği özel bir yer verebilirsiniz.

 
3. Farklı Desen ve Dokuları Bir Araya Getirmek


Görsel eclectictrends.com sitesinden alındı.

Birbirinden uzak dönemlere ve kültürlere ait unsurların yan yana gelmesi nedeniyle eklektik iç mekanlar genellikle desenlerin, dokuların ve malzemelerin bir arada olmasıdır. Fas yonca motifinin yanında Akdeniz akantus süslemesi, Fransız balıksırtı yanında ise İskoç ekosesi yer alabilir.

Benzer bir prensip hammaddeler için de geçerlidir. Egzotik ahşap meşe döşeme ile, dişbudak plakalar bambu jaluzilerle kombine edilebilir. Farklı malzemeleri bir araya getirmek, bir alanın görünüşü ve verdiği his üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Görsel bir uyum hissi yaratmaya yardımcı olmak için aynı uyumsuz desen ve dokuları odanızın her yerinde tekrarlayabilirsiniz. Döşemeler bu bütünü tamamlamak için önemli bir mekansal bileşen olarak ele alınabilir. Dendro’nun Marküteri Koleksiyonu bünyesindeki ürünlerin benzersiz desenleri, eklektik tarzda döşenecek bir iç mekan için göz alıcı ve özgün sonuçlar doğurabilir!


Dendro Marküteri (Squares) Koleksiyonu – Halikarnas – D11 & Walnut Natural

4. Stil Türlerini Karıştırmak


Görsel decoraid.com sitesinden alındı. 

Eklektik stil, bir dizi varsayıma katı bir şekilde bağlı kalmayan, ancak birçok fikir, akım ve teoriden yararlanan kavramsal bir yaklaşımdır. Trendlerin gerektirdiklerine doğrudan bağlı olan bazı stillerin aksine, eklektik görünümün çok fazla gereksinimi yoktur. Çeşitlilik ve öngörülemezlik ile karakterize edilir. Eklektik tarz, farklı dönem ve tarzlardan parçaları bir araya getirmeyi içerir.

Eklektik stiller, farklı mobilyaları ve sizin için anlam ifade eden benzersiz zanaatkar parçalarını sergilemek için mükemmeldir. Sadece eskiyi yeniyle birleştirmek değil, aynı zamanda farklı kıtalardan ve kültürlerden mobilyaları, dekoratif bileşenleri bir araya getirmekle ilgilidir. Eklektik bir oturma odasında, Eero Saarinen imzalı bir Fin sandalyesi, Çin'den gelen antika bir gardırobun yanına yerleştirilebilir. Bu estetikte, uzak dönemlere ait mobilya ve aksesuarların yan yana getirilmesi, cesur ve alışılmadık bir iç mekân yaratılmasına olanak tanıdığı için hoş karşılanan bir olgudur.

Genellikle karma stil olarak adlandırılan eklektik stil, yeni ifade biçimleri denerken belirgin olmayan kombinasyonlar yaratmakla ilgilidir. Alışılmadık, kendine özgü ama aynı zamanda tutarlı ve kaostan uzak bir iç mekân yaratmanın oldukça eğlenceli bir yoludur.

 

Kaynaklar

https://blog.balticwood.pl/styl-eklektyczny-aranzacje-salonu-i-sypialni/

https://www.decorilla.com/online-decorating/eclectic-interior-design-tips/

https://www.masterclass.com/articles/eclectic-style-guide

 

 

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene