Bayi Giriş
Lamine Parke Döşeme İşleminden Önce Dikkat Edilmesi Gereken Ortam Koşulları
08/08/2022

Lamine parkeler masif parke döşeme sistemlerine kıyasla çevre koşullarına daha dayanıklı yapıda tasarlanmışlardır. Mühendislik teknolojisi ile üretimi yapılan lamine parkeler de masif parkeler gibi doğal malzemeden üretildikleri için uygulama öncesi ortam koşullarına uyumluluk önemli bir faktördür. Lamine parkelerin döşeme işleminden önce dikkat edilmesi gereken ortam koşullarını sizler için derledik.



Döşeme yüzeyinin önemi

Döşemenin gerçekleşeceği yüzey durumu ve malzeme cinsi parkeler için önemli etmenlerden biridir. Zemin, yerde alçı vs. kalmayacak şekilde pürüzden arındırılmış, kuru ve temiz bir halde olması önemlidir. 

Lamine Parke uygulanacak alanda şap kotunda ve terazisinde olmalı, şap içerisindeki bağıl nem miktarının %30‘u (CM 2,0), yere yapıştırmada %25’i (CM 1,7) aşmaması gerekir.  Yüzer sistem uygulama yapılması durumunda 2 mm kadar kot farkları tolare edilebilir. Ancak yere yapıştırma uygulama yapılması durumunda ise şapın son derece düzgün olması veya tesviye şapı uygulaması ya da şap üzerine kontrplak konularak uygulamaya geçilmesi gerekir. 


Nem Tutucu:

Zeminden herhangi bir şekilde bağıl nem gelmesi riski içeren mekanlarda şap üzerine nem tutucu bariyer kullanılması gerekir. Nem tutucu olarak yüzer sistem uygulamada 0,2 mm kalınlığında naylon örtüyü, ek yerlerinden 20-30 cm bindirip ve duvar kenarlarından taşacak şekilde zemine serilmelidir. Yapıştırma sistem uygulamada ise yere nem bariyeri veya astar sürmek gerekmektedir. 


Ses/Isı İzolasyonu:

Yüzer sistem lamine parke uygulamasında ses ve ısı izolasyonu sağlamak ve panellerin doğrudan zemine temasını engellemek amacıyla 2 mm polietilen şilte/ 3mm sert polistren köpük /mantar izolasyon levhası vb. malzemeler kullanılabilir. Polietilen şiltenim 2mm’den daha kalın olması zamanla şilte üzerinde çökmeler olabileceğinden tavsiye edilmez.



Önerilen Ortam Koşulları

Genellikle odanın 18-22 °C ve %45-60 oranında nem aralığında olması önerilir. Yeni binalarda nem oranının daha yüksek olabileceği düşünülerek, oluşabilecek aşırı nemi yok etmek amacı ile mekânı ısıtmak veya havalandırmak bir çözüm olabilir. Mekânın ve şapın kurutulabilmesi için kurutma makinaları kullanılabilir. 

Döşeme yüzeyi uygun nem oranına ve yüzey düzgünlüğüne sahip olduğunda parke döşeme işlemine başlanabilir.


İklimlendirmenin Önemi

Yeni satın alınmış parkelerin uzun ömürlü olması ve uzun süre kondisyonunu koruması için en önemli adım iklimlendirmedir. Yeni satın alınmış parke, üretimi yapıldığı alandan depoya, depodan uygulama yapılacağı alana getirilinceye kadar farklı ortam koşulları ile karşılaşacaktır. Depoda uzun süre bekleyen parkelerin formları o ortamın iklim koşullarına uygun olacak şekilde fiziksel olarak şekillenecektir. Uygulama yapılacak yeni mekânın sahip olduğu ortam koşulları büyük farklılık oluşturabileceği için öncelikle parkelerin bu yeni mekâna alıştırılması gerekmektedir. Parkelerin oda üzerinde, paketlerinin ucu açık şekilde ve tavsiye edilen sürelerde odanın iklim koşullarına alıştırılması gerekir.


Ahşap parkelerin doğal olması sağlığımız için her ne kadar önemliyse doğru ortam koşulları da parkelerin sağlığı için önemlidir. Döşeme iklimlendirmesi gerçekleşmemiş parkeler döşeme sırasında veya sonrasında eğilebilir, çatlayabilir, bükülebilir veya en istenmeyen sonuç olan bölünme gerçekleşebilir. Bunun sebebi doğal malzemenin neme ve ısıya karşı gösterdiği şekil değişimidir. Özellikle masif parke ve lamine parke bu konuda diğer parkelere kıyasla daha duyarlıdır.


yer içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu


Parkeler sıkça değişiklik yapılamayan ve uzun süre kullanım ömrü sunması beklenilen döşeme sistemleridir. Bunun için doğru parke tercihi kadar doğru uygulamanın yapıldığından da emin olmak gerekir. Uygulama öncesi deneyimli kişilerden doğru bilgi elde etmek önemlidir. Uygun renk, desen, ahşap ve uygulama tercihinde; parke uygulamasında lider bir marka olan DENDRO Parke Sanayi A.Ş. olarak sizlere sunduğumuz kaliteli hizmetten yararlanabilirsiniz. Ahşap ve lamine parke ile ilgili diğer bilgilendirici yazılarımızı okumak ve sahip olduğumuz geniş ürün gamından lamine parke ürünlerimizi incelemek için www.dendro.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene