İç Mekan Tasarımında Duvar Dekorasyonu | DENDRO Parke Sanayi A.Ş.
Bayi Giriş
İç Mekan Tasarımında Duvar Dekorasyonu
12/01/2024

Duvarlarda oluşturulan dekoratif yüzeyler, günümüzde popülerliğini artırmaya devam ediyor. Bugün, birçok iç mekanda karşılaştığımız bu tasarım dili, yaşam alanlarını kişiselleştirmenin ve yeni bir atmosfer yaratmanın etkili yollarından biri olarak görülüyor.


Görsel thespruce.com sitesinden alındı.

Duvarlara yerleştirilen ilk heykeller ve dekoratif ögeler Antik Roma’da ortaya çıktı. O dönemde, sıva işleri hem iç mekanları hem de binaların cephesini süslemek için kullanılıyordu. Orta çağ mimarisinde ise, Romanesk ve Gotik dönemler hariç olmak üzere, bu dekorasyon biçiminden vazgeçildi. Ardından, özellikle Rönesans, Barok ve Klasizm dönemlerinde, sıva işçiliği yeniden gündeme oturdu. Özellikle Klasizm, antik kültüre atıfta bulunduğu dekoratif motifleri ön plana çıkardı.

Modernizm ise süslemelerin karşısında duran ve minimalist çözümleri benimseyen bir yaklaşımda olmuştur. Ancak tarihin tekrarları sevdiği bilinen bir gerçektir. Bugünün iç mekan tasarımlarında tekrar keşfedilen duvar süslemeleri ve yaşam alanlarında kullanılan duvar dekorları da bu durumu doğruluyor.

Duvar Dekorasyonunda Öne Çıkan Malzemeler

Günümüzde, duvar dekorasyonunda ince kum, alçı, kireç ve mermer tozu dolgu karışımı yerine daha hafif ve ekonomik hammadde ve bileşenler kullanılıyor. Yoğunluklu olarak alçıpan, poliüretan köpük ve koruyucu kaplamalı polistiren öne çıkıyor.


Görsel blog.balticwood sitesinden alındı.

Alçıpan kullanılarak yapılmış duvar dekorlarının asil görünümü, oluşturduğu hacimlerin belirgin yüzeyler oluşturabilmesinden ileri geliyor. Çok çeşitli bir desen ve şekil oluşturma imkanı sunan malzeme, estetik bir bütün ortaya koyuyor. Ancak maliyeti, onu dezavantajlı kılıyor. Yüksek maliyet ve montaj süreci gibi durumlar sebebiyle, bu tür dekoratif bileşenlerin yerine genellikle polistiren ve poliüretan alternatifleri tercih ediliyor.


Görsel nataliegisborne.com sitesinden alındı.

Hafif, sert ve sıcaklığa dayanıklı bir plastik malzeme olan polistiren; genellikle köpük formunda bir ürün olup çeşitli amaçlar için kullanılıyor. Polistiren duvar dekorlarının avantajları düşük fiyatları, hafiflikleri ve montaj kolaylıkları olarak sıralanabiliyor. Hasara karşı yüksek hassasiyetleri ise dezavantaj olarak biliniyor.

Poliüretan ise anti-bakteriyel olmalarının yanı sıra, ısıya, neme, her türlü hava şartına dayanıklı yapısı, uzun ömürlü ve çevre dostu olması nedeniyle dekorasyon alanında da yaygın olarak kullanılıyor. Bu özellikleri sayesinde poliüretan köpük dolgular, banyo ve mutfaklarda da kullanılabiliyor.

Duvarla Uyumlu Döşeme Seçimi

Bu gelenek antik Roma ve Yunanistan estetiğine dayandığı için, duvar dekorları bir ihtişam akla getirir ve öncelikle zarif iç mekanlarla ilişkilendirilir. Fakat duvar dekorları, modern iç mekanlarda da giderek daha fazla uygulanmaktadır. Bu tür mekanlarda tercihi katmanlı balıksırtı döşeme biçiminden yana kullanmak, mekanın stil duygusunu bir üst segmente taşır. Duvar ve döşemenin hareketi, gücünü kontrasttan alan bir uyum ve dinamik bir atmosfer yaratır. Dendro’nun Chevron& Herringbone serisi, otantik ve dinamik bir atmosfer yaratmak için uygun seçenekler sunar. Bu koleksiyon kapsamındaki Yesemek-D72 adlı ürünün, örnek vermek gerekirse, duvar dekoruna yer verilen mekanlar için uygun bir tercih olacağı söylenebilir.


Dendro – Yesemek – D72

Klasik balıksırtı desenli doğal ve bal rengi meşe plakalar, stilize dairelerin döşemeleri için uygundur. Bu özelliklere sahip varyantlar arasında, aynı koleksiyon ürünü olan Olympos-D11 ürünü de sade ve çarpıcı bir alternatiftir.


Dendro – Olympos – D11

 

Kaynaklar

https://blog.balticwood.pl/sztukateria-scienna-do-jakich-wnetrz-pasuje-i-z-czym-ja-laczyc/

https://www.thespruce.com/how-to-install-wall-paneling-5443003

https://www.craftyapi.com/bilgi-bankasi

https://www.metpordekor.com/blog



© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene