Bayi Giriş
Doğal Renkler, Hareketli Desenler: 2024 Yılının Trend Parke Modelleri!
14/12/2023

Döşemenin herhangi bir iç tasarım üzerinde yarattığı etki, bütünleyici ve belirleyicidir. Mekanın genel görünümünü, atmosferini, tonunu etkileyen parkeler, malzeme, renk, şekil ve dokularıyla tasarımda kritik bir önem teşkil eder. 2023 yılının sonuna yaklaşırken, bu yazıda, 2024 yılında sıkça karşılaşacağımız parke tercihlerine, öngörülen popüler modellere ve trendlere göz atıyoruz! 


Dendro Marküteri (Squares) Koleksiyonu / Galata - D11 & Walnut Natural

 Sürdürülebilir Zeminler

Tasarımcılar, sürdürülebilirliğe verilen değerin önümüzdeki yıl döşeme seçimimize ilham verecek temalardan biri olduğunu söylüyor. Tüketiciler ve tasarım profesyonelleri evleri ve projeleri için aktif olarak temiz, yenilenebilir ve sürdürülebilir malzemeler ararken, yenilikçi biyo-bazlı döşeme alternatifleri listelerin en üstüne ulaşıyor.

 

Dendro Planks – Country Koleksiyonu / Zeleia - D30

Parke döşemede sürdürülebilirlik, ahşap ürünlerin tedariki ve üretimine kadar uzanıyor. Birçok üretici artık sorumlu ormancılık uygulamaları konusunda kararlı bir noktada konumlanıyor. Eski ahırlardan ve yapılardan elde edilen geri kazanılmış ahşap döşeme, kereste kaynaklarını koruyor ve çivi delikleri ve yıpranma gibi benzersiz özelliklerle döşemeye karakter katıyor. Sürdürülebilir ve çevre dostu zemin kaplamalarının tercih edilmesi çevresel değerlerle uyumlu bir duruş sergiliyor.

2024 yılında, sürdürülebilirlik parke döşeme trendlerinde önemli bir husus. Ev sahipleri, çevresel ayak izlerini azaltmak için giderek daha fazla çevre dostu ahşap döşeme malzemelerini tercih ediyor. Örneğin bambu döşeme, hızlı büyümesi ve yenilenebilir doğası nedeniyle popülerlik kazanıyor. Bambu, geleneksel parke ağaçlarından önemli ölçüde daha hızlı büyüyor ve bu da onu çevreye duyarlı bir seçim haline getiriyor. 2024’te daha fazla sürdürülebilir malzemenin piyasaya çıkması bekleniyor.

Doğal Renkler ve Rustik Cazibe

Sürdürülebilirliğe ve iç mekanlarda doğal renkleri kullanma yollarına daha fazla odaklanılmasıyla birlikte, doğal renklere eğilim bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Doğal ahşabın sadeliği ve konforu, çoğu insanın aradığı rahatlatıcı lüksü karşılıyor. Ev sahipleri, çevreyle uyum ve bağlılık hissi yaratan sıcak, toprak tonlarına sahip ahşap döşemelere giderek daha fazla ilgi duyuyor. Doğal zemin renklerine yönelik bu rağbet, eko-bilinçli yaşam yaklaşımını yansıtıyor.

Doğayla bağ kurma arzusu, ahşap döşemede doğal dokuların takdir edilmesine yol açıyor. Rustik ve modern çiftlik evi tarzı 2024 yılında da hakimiyetini sürdürecek gibi görünüyor. Mohawk'ın ahşap ve laminattan sorumlu kıdemli tasarım direktörü Adam Vester, "Yaşam alanlarının, günlük hayatımızdan uzaklaşıp enerji toplayabileceğimiz, yumuşak dilli inziva yerlerine dönüşme arzusunu görüyoruz" diyor. "Çiftlik evi tarzı, İskandinav tasarım etkileriyle sıcak minimalizme doğru evrilen istikrarlı bir dekorasyon trendi olmaya devam ediyor."

 

Dendro Planks – Country Koleksiyonu / Smyrna - D76

Rustik parkeler, ahşabın doğal dokusunu ve kusurlarını ortaya çıkararak yaşam alanlarına sıcaklık ve özgünlük katıyor. Bu stilin ham dokuları ve organik formları, daha az budak ve ayırt edici karakteriyle iç mekanlar için bir cazibe hissi yaratıyor.

Açık Renkler ve Hafif Yüzeyler

Parkelerde doğal ve açık ahşap tonları birkaç yıldır trend ve tasarımcılar bu durumun 2024 yılında da değişmeyeceği konusunda hemfikir. Açık renk ahşap döşeme, minimalist şıklığı temsil eden bir trenddir fakat aynı zamanda kapsayıcı bir uyumluluk gösterir ve iç tasarım çalışmalarınız için çok yönlü bir zemin görevi görür.  Meşe, akçaağaç veya huş ağacı gibi ince, narin ahşap tonları her türlü yaşam alanına sofistike bir hava katar. Havenly'de tasarım direktörü olan Heather Goerzen, "Birçok müşterinin, minimalist tarzdan geleneksel stile kadar çeşitli tasarım estetiğini sorunsuz bir şekilde kucaklayabilen doğal, nötr bir alan için beyaz meşeleri benimsediğini görüyoruz" diyor. Nötr bir tuval işlevi gören açık renkler, İskandinav minimalizminden şık dekorasyonlara kadar çeşitli dekor stillerini denemenize olanak tanıyor.

 

Dendro Planks – Pure Line Koleksiyonu / Akalissus - D70

Açık renk ahşap döşemenin bir diğer önemli özelliklerinden biri, odalarda aydınlık ve havadar bir atmosfer yaratma kabiliyetidir. Açık renk ahşap döşeme, yaşam ortamınızı dekore etmek ve kişiselleştirmek için sınırsız olanaklar sunarken, doğal ışığı yansıtarak evinizdeki tazelik ve huzur hissini güçlendirir.

Daha Geniş Plakalar ve Daha Güçlü Yüzeyler

Yıllar geçtikçe daha da genişlediğini gördüğümüz ahşap döşemeler, 2024 yılında daha da genişleyecek. Dorling Design Studio'nun sahibi ve baş tasarımcısı Jessica Dorling, ekstra geniş 10 inçlik tahta döşemelerin yeni yılda daha popüler hale geleceğini öngörüyor. Dorling, “Bu çağdaş tasarım, Avrupa tasarımından ilham alıyor ve iç mekanlara doğal bir tazelik hissi katıyor" diyor.


Dendro Planks – Pure Line Koleksiyonu / Hydas - D85

Geniş parke zeminlerin popüler geri dönüşü, ahşabın doğal damarlarını ve çeşitliliğini daha fazla sergileyebilme imkanı yaratıyor. Pürüzsüz ve çağdaş bir görünüm elde etmek için cilalanabiliyor veya daha karakterli bir görünüm için rustik bir yüzeyle bırakılabiliyorlar. Ticari ve konut ortamları için uygun bir kullanım alternatifi yaratan geniş plakalar, geleneksel dar plakalara kıyasla döşemenin genel görünümü üzerinde ciddi bir etki gücü barındırıyor ve tasarım için güçlü bir nitelik sağlıyor.

Desenlere Yer Açın!

Eğer evinizdeki alanlardan birine benzersiz bir dokunuş katmayı düşünüyorsanız, seçenekler arasına desenli ahşap döşemeyi de ekleyebilirsiniz! Çünkü balıksırtı ve chevron desenleri 2024 yılında parke döşemede sağlam bir geri dönüş yapıyor. Bu karmaşık ve göz alıcı desenler, her alana zamansız bir zarafet duygusu getiriyor. Ahşap plakaların farklı düzenlenişi, oturma odalarına, yemek odalarına ve hatta yatak odalarına sofistike bir dokunuş ve görsel nitelik katıyor.

 

Dendro Chevron Koleksiyonu / Hamaxia - D53

New Orleans, Louisiana'daki Reed & Acanthus'un kurucusu Katharine Rhudy, chevron ve balıksırtı desenleri sıklıkla göreceğimizi söylüyor ve bu estetiğin sunacaklarından memnun görünüyor. "Desenli ahşap zeminler mutfakta, koridorda veya yemek odasında cesur bir ifade yaratmanın klasik bir yoludur." Özellikle çağdaş ve geçişli ev tasarımlarında popüler olan bu desenler, geleneksel ahşap döşemelere yeni bir bakış açısı kazandırıyor.

 

Dendro Atelier (Patterns) Koleksiyonu / Teos - D28 & D80

Dendro’nun Marküteri ve Atelier koleksiyonları, alternatif döşeme biçimleri üzerine düşünmek için yeni bir alan sağlıyor! Farklı geometriler ile farklı desenler yaratan bu koleksiyonlar, spesifik üretimler barındırıyor. Atelier Koleksiyonunda, aynı parke kullanılarak oluşturulan desenlerin yanı sıra, plaka kalınlığı değiştirilerek hareket katılan üretimler veya farklı renklerle yakalanan uyumlu birliktelikler göze çarpıyor. Dinamik bir mekan yaratımı için oldukça elverişli olan bu koleksiyondaki her üretim bir enerji yayıyor. Marküteri Koleksiyonunun desenleri ise ilhamını mekanların atmosferinden, sanat ve sanatçılardan alıyor ve seçkin bir tasarım bileşeni olarak öne çıkıyor. İç tasarımın stil duygusunu artıran desenler, mekansal deneyimi zenginleştiriyor ve görsel bir şölen yaratıyor! Farklı renk ve dokuları bir araya getirebilme imkanı yaratarak çeşitlilik üreten Marküteri ve Atelier koleksiyonları, 2024 yılında adını sıkça duyuracak gibi görünüyor!

 

Dendro Marküteri (Squares) Koleksiyonu / Efes - D11 & Walnut Natural

Kaynaklar

https://www.southernliving.com/2024-flooring-trends-8410939#

https://www.thespruce.com/flooring-trends-2024-8406430

https://www.bhg.com/2024-flooring-trends-8400494

https://www.elmwoodreclaimedtimber.com/blog/hardwood-flooring-trends/

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene