Bayi Giriş
Açık veya Koyu Ahşap Döşemeye Nasıl Karar Verilir?
02/05/2022

Ev dekorasyonunda, tasarımcılar ve kullanıcılar için öncelikli unsur, renk uyumu olmuştur. Malzemelerin dokusuna canlılık veren renkler, yer döşemelerinde de önemli bir tercih kriteri olmaktadır. Uygulaması yapıldıktan sonra uzun yıllar kullanılan parkelerin seçiminde, renk konusunda kararsız kalanlara, karar vermelerinde yardımcı olacak unsurları açıkladık.



Ev Dekorasyonunda Kullanılan Mobilyaların Rengi ile Uyumu

Ev dekorasyonunda kişiliğinizi ve tarzınızı yansıtan mobilyalarınız, parke seçiminde büyük yol gösterici olur. Sahip olduğunuz özel tasarlanan mobilyalar varsa onları ön plana çıkartacak, rengi ve dokusuyla mobilyanızın önüne geçmeyecek sade bir parke seçimi daha doğru olacaktır. Tam tersi bir durum olarak, sade ve tek renk mobilyalarınızın olduğu bir ortamda daha cüretkâr davranarak parkenizi öne çıkarıp, mekâna zenginlik kazandırabilirsiniz.

Daha aydınlık bir ortamı tercih edenler için açık renkli parkeler daha doğru bir seçim olacakken, daha sıcak bir atmosfer yaratmak isteyenlerin sıcak orta kahve tonlarında parke seçimi yapmaları mantıklı olacaktır.



Parkenin Yer Alacağı Alanın Kullanıcı Trafik Oranı

Renk seçiminde etkili olacak bir diğer unsur ise kullanıcının ne sıklıkla temizlik yaptığı ve temiz görünüme ne kadar önem verdiğidir. Temizlik sonrası uzun süre temiz görüntü sunan açık renkli parkeler, üzerinde biriken tozun hemen fark edilmemesini sağlar. Buna karşın koyu renkli parkeler oluşturduğu kontrasttan dolayı üzerine düşen toz tanelerinin daha belirgin görünmesine sebep olur. Bu nedenle temizliğe önem veren fakat temizlik yapmaya vakit bulamayan kişiler veya evcil hayan sahipleri için koyu renkli ahşap döşeme pek doğru bir seçim olmayacaktır.


Görsel www.archdaily.com'dan alıntılanmıştır.


Döşemenin Yer Alacağı Hacmin Boyutu ve Optik Yanılsama

Parkelerin genellikle en sık karşımıza çıktığı kapalı alanlar için mekânın boyutu, parke seçiminde göz önünde bulundurulması gereken bir diğer konudur. Mekânın iç yüksekliği, hacmin basık veya ferah görünmesinde etkilidir. Yaşam alanı sınırlayan yüzeylerin sahip olduğu renkler de farklı perspektif algıları oluşturulmasını sağlar. Örnek olarak küçük bir hacme sahip alanlarda, mekânın olduğundan daha büyük algılanmasını isteyenler için, doğal ışık yansıtarak daha ferah bir ortam sunan açık renkli, meşe ahşap döşeme parke seçilmesi isabetli olacaktır.



Uygulanacak Alanın Direkt Işığa Maruz Kalma Oranı

Ahşap döşemenin uygulanacağı alan doğal gün ışığını alamayacak ve bu nedenle gün boyunca ortalamanın altında aydınlık seviyesine sahip ise, yer döşemesinde en ufak ışığı yansıtıp iç ortamın olduğundan daha aydınlık görünmesini sağlayan açık renkler tercih edilmelidir. Koyu renkli parkelerin bu karanlık koşullara sahip alanlarda tercih edilmesi, iç mekânın daha karanlık ve basık algılanmasına, kullanıcının ekstra aydınlatma gereçlerine ihtiyaç duymasına sebep olabilir. 



Mekânın Kullanım Amacı

İçinde bulunduğumuz ortamı ne amaçla kullanacağımız o mekânın bize hissettireceği atmosferi de o yönde tasarlamayı gerekli kılar. Işığın çalışılan iş ve çalışan arasında toplanmış olduğu bir ortamda işin verimliliği artacaktır. Odaklanmanın gerekli olduğu çalışma mekanlarında ışığın yüzeylerden fazla yansımadığı, kullanılan koyu renkli döşeme ile ışığın absorbe edilmesine olanak sunan ahşap döşemeler bu alanlarda tercih edilebilir. DENDRO’nun sahip olduğu geniş renk seçeneklerinden sadece bir örnek olarak Knidos ürününü ele alacak olursak; koyu renk ve mat yüzey bitişli lamine ahşap döşeme bahsedilen kriterlere uygun bir örnektir. Mat yüzeyi ayrıca ışığın yansımasını önler ve gözde ışık yansımalarının sebep olduğu rahatsızlığın yaşanmasının önüne geçer. 



Knidos koyu renkli yapısında sahip olduğu budaklı yapısı ile zengin bir görünüm elde etmenizi sağlar. Huzurlu, dingin toprak rengi ile kullanılan alanda sakin bir atmosfer yaratır. Yerden ısıtma sistemi ile birlikte kullanım imkânı da sunan DENDRO Knidso ve diğer DENDRO ürünlerinin tamamını incelemek için www.dendro.com.tr adresini ziyaret ediniz.


Kaynakça:

www.dendro.com.tr

archdaily.com

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene