Bayi Giriş
Lamine Parkede Katmanlar: İki Katmanlı ve Üç Katmanlı
29/05/2023

Lamine parkeler, şıklığı ve dayanıklılığı ile ön plana çıkan döşeme kaplama sistemleridir. Sahip olduğu katman sayısına göre iki katmanlı ve üç katmanlı parke olarak ikiye ayrılır. Her iki parke türü de kullanıcısına ayrıcalıklı faydalar (dayanıklılık, satın alınabilirlik ve kolay kurulum) sunar. Fakat iki parke arasındaki bazı temel farklılıklar karar vermeyi zorlaştırabilir. Bu zorluğu aşabilmek ve doğru parke çeşidini tercih edebilmek için bazı temel özellikleri bilmeniz yeterli olacaktır. 


Bu haftaki yazımızda iki katlı lamine parke ile üç katlı lamine parkelerin özelliklerini açıklayacağız. 


Lamine parkeler aşınmaya ve yıpranmaya karşı koruma sağlayan çok katmanlı yapıya sahiptir. Doğal ahşap, parkeyi çekici kılar, her parkenin özel olmasını sağlar ve sağlıklı mekanlar yaratır. Uzun kullanım ömrü ve şekil değişikliklerine karşı dayanıklılığa sahip olunan üstün özellikler lamine parkeyi; yoğun trafik alanlarında, ticari mekanlarda ve evlerde kullanılmaya uygun hale getirir.



İki Katmanlı Lamine Parkeler

Lamine parke türlerinden olan iki katmanlı lamine parkeler; üstte yüzeye rengini ve dokusunu veren katman, altta ise parkeye dayanıklılık veren alt katmandan oluşur. İki katman arasında özel reçine yer alır. Reçine, iki katmanı birbirine yapıştırarak parkenin stabilitesini arttırır.


Üç katmanlı lamine parkeden farklı olarak iki katlı lamine parkelerde orta katman yer almaz. Alt katman, üç katlı lamine parkedeki orta katmanın görevini üstlenir. Üst katman ise üç katlı lamine parkedeki üst katman gibi parkeye rengini ve dokusunu verir. 


İki katmanlı parkeler üç katmanlı lamine parkelere göre hafif olup daha esnektir. Esneklik parkenin kontrollü şekilde eğilebilmesini sağlar. Bu sayede, iki katmanlı lamine parkeler eğri yüzeye sahip alanlarda kullanım için daha uygun bir tercihtir. 



Üç Katmanlı Lamine Parkeler 

Üç katmanlı lamine parkeler; üst tabaka, orta tabaka ve alt tabakadan oluşur. İki katlı lamine parkelerdeki gibi benzer üretim aşamalarından geçerek son kullanıcısına ulaşır. Bu parkeler sahip olduğu katmanlar sayesinde yüksek dayanıma sahiptir. 


Üç katlı lamine parkelerin üst tabakasında yer alan katman parkeye dokusunu ve rengini verir. Bu katman ortalama olarak 3-6 mm arasında değişen bir kalınlığa sahiptir. 


Parkenin dayanıklılığını sağlayan orta katman ise diğer katmanlardan daha kalındır. Ortalama olarak 8.5 mm kalınlıkta olan orta katman, yumuşak ağaç malzemelerden üretilir. Üst tabakaya göre çapraz doğrultuda yerleştirilen bu katman, parkeyi esneme ve bükülmelere karşı daha dayanıklı yapar. Parkenin mukavemetini arttırır. 


Üç katmanlı lamine parkenin en altında ise alt katman yer alır. Bu katman diğer katmanlara kıyasla daha ince bir yapıya sahiptir. Ortalama olarak 2 mm kalınlığa sahip olan alt katman, özel olarak üretilir ve lamine parkeyi neme karşı korur.


Sonuç

İki katmanlı ve üç katmanlı ahşap lamine parkeler kendi içinde farklı özelliklere sahiptir. Ancak bütçe kısıtlamaları, ses emme gereksinimleri, nem kontrolü ihtiyaçları vb. gibi farklı ihtiyaçlar iki parke türü arasında tercihinizi belirleyecektir. 


DENDRO olarak, sahip olduğumuz farklı desen ve renk seçenekleri ile en uygun lamine parke seçenekleri sunmaya devam ediyor; iki katlı ve üç katlı lamine parke modellerimiz ile eşsiz mekanların ortaya çıkmasına katkı sunuyoruz. 


Lamine parke çeşitlerimizi keşfetmek ve ahşaba dair farklı yaratıcı konu başlıklarına erişebilmek için www.dendro.com.tr adresini ziyaret edin!

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene