Bayi Giriş
Parke Zeminler İçin Halı Tercihleri
15/08/2022

Halılar iç mekân dekorasyonu için önemli bir yüzey koruyucu, toz tutucu ve ısıl konfor sağlayan dekoratif ev tekstil ürünüdür. Türkiye’nin birçok bölgesinde halılar, kendine has desen ve üretim şekillerine sahiptir. Ayrıca, evlerde önemli bir ev dekorasyon tekstil ürünü olarak da tercih edilen halılar, önemli bir kültürel alışkanlıktır. Peki mühendislik tasarımı parkelerin veya diğer adıyla lamine parkelerin yüzeyini örten halıların, parke kullanım ömrüne olan etkisini hiç merak etmiş miydiniz? Bu haftaki yazımızda, parke zeminler için halı tercihinin önemine değineceğiz.




Parke zeminlerin yer aldığı iç mekânlarda, doğru halıyı tercih etmek için başlıca birkaç önemli konu başlığına dikkat etmek yeterli bir kılavuz olabilir. Doğal ahşap malzemeden üretilen lamine parke yüzeyleri darbelere karşı korunmak ve uzun yıllar kullanım ömrü sunmasını sağlamak için aşağıdaki unsurları dikkate almak yeterli olacaktır.


Sert Yapıya Sahip Halılar Parke Zemin Yüzeylerde Çizilmelere Sebebiyet Verir


Üretildiği Materyale Göre Halı Tercihi

Farklı türde birçok halı, lamine parkeler ile kullanıma oldukça uyumludur. Ancak sert dokulu halılar parke yüzeyinde hasarların oluşmasına sebebiyet verebilir. Halı tercihi yapılırken seçilen halının lateks destekli olmamasına dikkat etmek gerekir. Lateks zamanla lamine parkenin yüzey bitirici kaplama tabakasına etki eder ve parkenin sahip olduğu nem dengesini bozabilir. Bunun sonucunda parke zemin yüzeyi deforme olmaya daha açık olacaktır. Bunun olmasını önlemek için halı pedlerinin kullanılması parkenin kullanım ömrünü uzatır, doğal ahşap yüzey yapısını dış etkenlerden korur ve daha uzun yıllar parke zeminin değiştirilmesine ihtiyaç duyulmaz.



Doğru Halı Pedi Tercihi Nasıl Olmalıdır?

Çoğu halı sert arka yüzeye sahiptir. Halıların sahip olduğu sert dokunun, lamine parkenin doğal yapısına zarar vermemesi için, halı ve parke arasına koruyucu bir katman yerleştirilmelidir. İçerisinde yüksek oranda VOC (Uçucu Organik Bileşik - Volatile Organic Compounds) bulunmayan halı pedlerini tercih etmek tavsiye edilmektedir. VOC içerikli halı pedleri iç mekân hava kalitesini olumsuz etkileyebilir.


Ayrıca, petrol bazlı kimyasallardan elde edilmiş PVC bazlı pedlerden uzak durmak, parke yüzeyi için faydalı bir tercih olacaktır. Yapay hammaddeden üretilmiş pedlerin yerine, uzmanların tavsiyesi ile keçe veya doğal kauçuktan üretilmiş ped türleri kullanılmalıdır. Ayrıca ortalama bir kalınlığa sahip olan pedlere kıyasla, nispeten daha kalın ped tercihinde bulunmak, parkenin çizilme ihtimalini minimize edecektir. Ek olarak, kalın ped tercihi iç mekân hava kalitesini de olumlu etkileyen bir detaydır. Kalın halı pedi, halı ve parke zemin arasında hava boşluğu yaratarak hava sirkülasyonunu engellemez ve halı altında nemli hava birikimi sonucu oluşabilecek bakterilerin önüne geçmeye yardımcı olur.



Doğru Tercih Edilmiş Halı Pedinin Faydaları

Düşük maliyetli polivinil bazlı pedler (PVC), orta fiyat aralığındaki %100 doğal ve çevre dostu kauçuk pedler, ilk kullanım ömürlerinde iyi performans gösteren fakat sonrası için parke zemine zarar verme potansiyeli olan sentetik lateks veya üst seviye ayak altı konfor sağlayan %100 keçe pedler gibi; birçok türü bulunan pedler, halı için de birçok avantaj sunar.


1. Rahatlık: Zemin yüzeyinin daha rahat olmasını sağlayacaktır. Halı altına yerleştirilmiş ince veya orta kalınlıktaki pedler, halıların daha kalın bir dokuda algılanmasını sağlarken halının daha dolgun bir görünüm elde etmesine de yardımcı olur. 


2. Güvenlik: Birçok halı, parke zemin üzerinde kaymaya meyillidir. Günlük hayatta ufak ve büyük çaplı kazalara sebep olabilen bu durum, koruyucu pedler sayesinde engellenebilir. Halı pedi, halı ile parke zemin arasına yerleştirilerek halının sabit kalmasını sağlar ve büyük kazalara karşı ev ortamında güvenlik sağlar.


3. Uzun Kullanım Ömrü: Halı pedi lifli yapıdaki halının baskı sonucunda çabuk şekilde düzleşmesini engeller ve alt yüzeyden koruyucu bir tabaka olarak halının sıkışmasına izin vermez. Bu sayede, halının da parke zemin kadar uzun yıllar kullanılmasına katkı sağlar. 


4. Yüzey Koruması: Halıların sert dokudaki arka yüzeyi, kullanıcıların her bir hareketi ile parke zemin yüzeyinde aşınmalara sebebiyet verebilir. Halının hareket etmesini önleyecek doğru türdeki halı pedinin tercih edilmesi, parke yüzeyini aşınma durumundan kurtararak parke zeminleri deformasyona sebep olacak etkilerden korur. 



Doğal yapısı gereği özel kullanım koşulları gerektiren ve kullanım sırasında püf noktalara sahip bir zemin kaplama malzemesi olan doğal parkeler, doğaya ve kullanıcı çevresine sağlıklı koşullar sunar. Parke zeminlerin daha uzun yıllar kondisyonunu koruması ve uzun yıllar kullanılabilmesi için doğru halı tercihi önemlidir. Parke zeminler hakkında bilgilendirici diğer yazılarımıza ulaşabilmek, geniş ürün yelpazesine sahip olduğumuz lamine parke ürünlerimizi incelemek için www.dendro.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene