Bayi Giriş
Estetiğin Geometrisi: Mekanı Dönüştürecek Parke Desenleri
29/02/2024
Parke döşeme, yaşam alanlarımıza estetik bir dokunuş kazandıran önemli bir tasarım unsuru. Zemin desenlerinin oluşturduğu geometri, mekânsal atmosfere büyük ölçüde yön veriyor. Farklı tasarımlarla yaşam alanınızı daha canlı, daha özgün bir hale getirmek, mekânsal ve estetik niteliği artırmak mümkün! Bu yazıda, yaşam alanınızın görsel çekiciliğini önemli ölçüde artırabilecek ve kalıcı bir izlenim bırakabilecek desen alternatiflerini inceleyeceğiz.


Dendro Atelier/ Orpheus - D41

Zemin desenlerinin mekânsal atmosfer üzerindeki etkisi küçümsenemez. Küçük masif ahşap çıtaların düzenlenmiş bir desene göre yerleştirilmesiyle elde edilen parke döşeme çoğunlukla üçgenler, kareler ve dikdörtgenler gibi tekrar eden açısal ve geometrik şekillerden oluşur. Herringbone ve Chevron gibi popüler desenler, alışıldık bir şıklık simgelerler. Fakat parke zemin desenleri, bu seçeneklerle sınırlı değildir. Alternatif seçeneklere yönelmek isteyenler için, çok daha iddialı ve özgün tasarımlardan söz edilebilir.

Herringbone


Dendro Herringbone/ Olympos - D11

Bu desen, yaşam alanınızın genel estetiğini yükseltebilecek sofistike ve zarif bir görünüm yaratır. En yaygın parke döşeme biçimlerinden biridir. Chevron stiline benzer şekilde, Herringbone da bir tür zig-zag deseninde döşenen eşit büyüklükte plakalar içerir. Bununla birlikte, Chevron'un aksine, Herringbone tahtaları bir açıyla değil dikdörtgenler halinde kesilir. Kalaslar kesildikten sonra, her bir kalasın ucu diğerinin kenarına değecek şekilde düzenlenir. Sadelik ile çarpıcılığın dengesine nitelikli bir örnek oluşturan Dendro’nun Olympos ürünü, mat cilalı yüzeyi, meşenin doğal güzelliğini gözler önüne seriyor.


Dendro Herringbone/ Yesemek - D72

Bu desenin farklı renk alternatiflerinden söz etmek mümkündür. Koyu renkli bir ahşap zemin, karamsar ve sofistike bir atmosfer yaratır ve bu da birçok iç tasarım olasılığının önünü açar. Mobilyaları uyumlu hale getirerek koyu renk bir iç mekân dekoru ortaya koymak, uyumlu bir tasarım atmosferi oluşturmanın zarif bir yoludur. Öte yandan, çarpıcı ve çağdaş bir görünüm için koyu parke zemin ve parlak mobilyalarla kontrast oluşturmak da bir seçenektir.

Chevron

Chevron parke döşeme, güçlü bir şerit etkisi yaratan diyagonal ahşap desenine sahiptir. Chevron plakalar açılı olarak kesilir ve her bir plaka diğerinin ucuyla buluşacak şekilde döşenir. Desen, tercihe bağlı olarak duvara çapraz veya paralel olarak da döşenebilir. Mekânlara hareket katar ve dinamizm kazandırır.

   

  Dendro Chevron/ Priene- D78

Popüler desenlerden ilham alan daha özgün tasarımlardan da söz edilebilir. Örnek vermek gerekirse, Dendro’nun Patterns Koleksiyonu’nda yer alan Ktisis isimli tasarımı, Herringbone ve Chevron desenlerini çağrıştırsa da onlardan ayrışır. Farklı modüllerin bir araya gelmesi ile oluşan Ktisis, yumuşak renk geçişleriyle zarif ve bir o kadar da çarpıcı bir görünüm sunar. Modül dizilimlerini çeşitlendirilerek ve farklı renkler dahil edilerek farklı alternatifler ortaya koymak mümkündür.


Dendro Atelier/ Ktisis - D80&D19

Marküteri

Marküteri, farklı geometrilerdeki ahşap parçaların kare plaka oluşturacak şekilde bir araya gelmesiyle oluşur. Farklı renklerin kontrastıyla oluşturulan desenlerle tanımlanabilir. Çeşitli motifler, yalnızca görsel bir estetik sunmakla kalmaz, aynı zamanda mekanları şık ve zarif bir atmosfere kavuşturur. Marküteri parkeler çeşitli alternatifler barındırır. Her bir ahşap mozaik için daha küçük geometrik levhalar ile, farklı kombinasyonlara yönelik desenler oluşturulur. Her bir ürün, ahşabın doğal dokusu ve yapısı sebebiyle özel ve tekil bir nitelik kazanır. Dolayısıyla, Marküteri parkeler, uygulandığı alanda fabrikasyon algısı yaratmaktan çok uzaktır. Dendro’nun Marküteri Koleksiyonu, bu doğrultuda çok sayıda örnek barındırır. Bergama isimli ürün, bu koleksiyonun etkileyici desenlerinden yalnızca biri olup mekânda iddialı ve seçkin bir atmosfer sağlar. Marküteri parkeler ile, evinizin, ofisinizin zemini adeta bir sanat eserine dönüşebilir.


Dendro Marküteri/ Bergama

Göz alıcı benzersiz parke zemin tasarımları arıyorsanız, geleneksel desenlerin ötesinde yenilikçi tasarımlara yönelmek, aradığınızı bulmanıza yardımcı olabilir. Karışık genişlikte plakalar, özgün ve konsept uygulamalar, çapraz yerleşimler, çoklu renk içeren tasarımlar gibi çeşitli tasarım fikirleri, yaşam alanına orijinal bir atmosfer kazandırma gücüne sahiptir.


Kaynaklar

https://www.indesignlive.com/singapore/segments/parquet-flooring-top-4-parquet-floor- ideas-singapore
https://castlebespokeflooring.com/blog/7-different-patterns-of-parquet-flooring/
https://hudsonhardwood.com/blog/making-the-most-of-your-retail-space-hardwood-floor- patterns-and-designs/
       
© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene