Günümüzde en sık karşılaştığımız dekorasyon anlayışlarından biri İskandinav tarzı tasarım anlayışıdır. Geçmişi 2. Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan modernizm ile yakın tarihlere dayanmaktadır. İskandinav tarzı dekorasyonun kimliğini oluşturan doğal malzeme, sade mobilyalar, beyaz ağırlıklı renk tercihi ve fonksiyonellik önemli konu başlıklarıdır. Bu hafta sizler için “Evinizde İskandinav tarzı dekorasyon nasıl elde edilir?” sorusuna yardımcı olacak başlıkları inceledik.
İskandinav Tasarımın Tarihi
İskandinav tasarımı Danimarka, Norveç, İsveç ve Finlandiya’nın içinde bulunduğu İskandinavya bölgesinden ortaya çıkarak tüm dünyaya yayılmıştır ve günümüzde de en çok tercih edilen dekorasyon anlayışlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarihi 1950’li yıllara dayanan İskandinav tasarımının, 2. Dünya Savaşı bitiş dönemine denk geldiği bilinmektedir. Dönemin hızla gelişen endüstrileşme hareketi Modern Hareketi tetiklemiş ve bunun akabinde ‘şekil fonksiyonu takip eder’ düşüncesi gelişmiştir. Bu nedenle, İskandinav tarzının temelinde herkes için erişilebilirlik ve sadelik yer almaktadır.
İskandinav Tasarımın Öğeleri
İskandinav tarzını evinizde doğru şekilde yansıtabilmek için tasarım anlayışına şekil veren öğeleri iyi kavramak gerekir. Modern ve doğal öğelerin göze çarptığı tasarım anlayışı, 1950’li yıllarda modernizm ile aynı dönemlerde ortaya çıkmıştır ve dünya genelinde hızla yayılmıştır. Günümüze kadar benimsenmesinde etkili olan birçok unsur bulunmaktadır. Doğadan ilham alması, daha çok açık renklerin tercih edilmesi, kullanışlı mobilyalar ile ahşap öğelere öncelik verilmesi evinizin İskandinav tarzı dekorasyona sahip olmasını sağlayacak unsurlardan birkaçıdır.
Doğal Dokuya Sahip Malzemeler
İskandinav tarzı dekorasyonda en önemli tasarım aracı; doğal malzemelerin kullanıldığı mobilyalar ve yapı malzemeleridir. Beyaza boyanmış tuğla duvarlar ve ahşap parke döşemeler ile İskandinav tarzı dekorasyonun sade ve doğal atmosferini yakalayabilirsiniz.
İskandinav tarzı dekorasyona sahip evlerde göze çarpan ilk unsur döşemede tercih edilen ahşap malzemelerdir. Özellikle zeminde açık renkli meşe döşemeleri tercih etmek, istenilen aydınlık görüntüyü elde etmenizi kolaylaştıracaktır. DENDRO’nun sahip olduğu geniş ürün gamından ‘’Akalissus’’ ürünü, evinizin İskandinav tarzına sahip olmasına yardımcı olacak şık bir tercihtir.
Işık
İskandinav tarzı dekorasyonda önemli olan diğer konu başlıklarında biri de ışıktır. İç mekanda ışığın mümkün olduğunca daha çok alana ulaşabilmesi, İskandinav tarzı dekorasyonun temel anlayışlardan biridir. Işığın daha yoğun hissedilebilmesi için açık renkli mobilyalar tercih edilmelidir. Yaşam alanınızdaki karanlık hacimleri ışığa kavuşturmak için evinizin belirli noktalarında ayna kullanabilirsiniz. Açık renkli meşe mobilya ve zemin döşemelerini tercih ederek iç mekanı olduğundan daha ferah algılanmasına yardımcı olabilirsiniz.
Minimalist ve Sade Çizgiler
İskandinav tarzı dekorasyon 1950’li yıllarda modernizm ile yakın zamanlarda ortaya çıkmıştır. Yaklaşık aynı dönemlerde ortaya çıkan bir tasarım anlayışı olduğu için modernizmden etkilenmiştir. Bu nedenle İskandinav tarzı dekorasyona sahip iç mekanlarda modern mobilyalara çokça yer verilir. Böylelikle yaşam alanları daha aydınlık, sade ve fonksiyonel mekanlara dönüşebilir.
İç Mekanda Doğadan Parçalar
Yaşam alanlarımızda, evlerimizde bitkilere yer vermek de İskandinav tarzı dekorasyon için önemli konu başlıklarından biridir. İç mekanda bitkilere yer vererek ormanları, dağları ve gölleriyle ünlü İskandinav manzarasını çağrıştırabilir, yaşam alanlarınızın İskandinav tarzı dekorasyona sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Bitkilerin ahşap ve açık renkli mobilyalarla uyum sağlaması iç mekana doğallık ve canlılık katacaktır.
Bu hafta sizler için İskandinav tarzı dekorasyonda yol gösterici olacak konu başlıklarını derledik. Ahşaba ve tasarıma dair diğer bilgilendirici yazılarımıza ulaşmak, ahşap döşemede sahip olduğumuz geniş ürün gamımızı incelemek için www.dendro.com.tr adresini ziyaret edebilir, üstün hizmet kalitemizden yararlanmak için bizimle iletişim kurabilirsiniz.