Mimarlık diğer meslekler gibi kutsal, icra edilmesi zor, belirli bir deneyim ve yetenek gerektiren bir meslektir. Uzun bir eğitim hayatı gerektiren mimarlıktan mezun olan mimarlar, mevcut problemlere en şekilde cevap vererek çevremizi şekillendirir, barınma alanları yaratır ve kentlerin kimliğini oluşturur. Tüm bunları ve daha fazlasını yapabilmek için mevcut problemi en iyi şekilde analiz eder, akılcı ve yaratıcı çözümler oluşturarak yapıları tasarlarlar. Bu nedenle ki her sene Uluslararası Mimarlık Birliği (UIA) farklı bir tema ile Dünya Mimarlık Gününü kutluyor. Birlik bu yılın temasını ‘’Sağlık için Tasarım Yılı’’ olarak açıkladı. Bizler de bu haftaki yazımızda Türkiye’yi ve dünyayı değiştiren mimarları yakından inceliyoruz.
Murat TABANLIOĞLU, Görsel thecircle-o.com adresinden alıntılanmıştır.
AKM, Görsel akmistanbul.gov.tr adresinden alıntılanmıştır.
Murat TABANLIOĞLU
Murat TABANLIOĞLU 1960 yılında, İstanbul’da doğmuştur. Mimar babasının izinden TABANLIOĞLU, Viyana Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünü bitirmiştir. 1990 yılında babası Dr. Hayati TABANLIOĞLU ile Tabanlıoğlu Mimarlığı kurmuşlardır. 1995 yılında ise Melkan GÜRSEL gruba ortak olarak dahil olmuştur. Bu zamana kadar aralarında Çankaya Camii, Atatürk Kültür Merkezi, Türkiye’nin ilk alışveriş merkezi olan Galleria, İstanbul’un çarpıcı yapılarından Kanyon ve daha birçok önemli ulusal ve uluslararası projeye imza atmıştır. Mimar birçok ödüle sahip olup çalışmalarına Doha, İstanbul, Dubai ve New York’ta devam etmektedir.
Emre AROLAT, Görsel fortuneturkey.com adresinden alıntılanmıştır.
The Museum Hotel Antakya, Görsel themuseumhotelantakya.com adresinden alıntılanmıştır.
Emre AROLAT
Emre AROLAT 1963 yılında, Ankara’da doğmuştur. Mimarlık geçmişine sahip bir aileden gelen Emre AROLAT, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde Mimarlık eğitimi almış daha sonrası yine aynı üniversitede yüksek lisansını tamamlamıştır. Aralarında Mies van der Rohe Avrupa, Ağa Han ve RIBA Uluslararası Mimarlık Ödülü olan prestijli birçok ödülün sahibi olmuştur. Sancaklar Camii, Dalaman Havalimanı, The Museum Hotel Antakya, Prag Türk Elçiliği gibi ulusal ve uluslararası projelere imza atmıştır. Çalışmalarına 2004 yılında Genco Paşolar ile kurdukları EAA - Emre Arolat Mimarlıkta devam etmektedir.
Bjarke INGELS, Görsel wired.co.uk adresinden alıntılanmıştır.
Sluishuis Konut Binası, Görsel archdaily.com adresinden alıntılanmıştır. / © Ossip van DUIVENBODE
Bjarke INGELS
Bjarke INGELS 1974 yılında, Danimarka’da doğmuştur. 1997 yılında Barselona Teknik Mimarlık Okulundan mezun olmuştur. Bir süre dünyaca ünlü mimarlık ofisi OMA’da çalışmıştır. En büyük hayalinin çizgi-roman çizmek olduğunu söyleyen mimar, 2001 yılında Julien De SMEDT ile ‘PLOT’ mimarlık ofisini kurmuştur. 2006 yılına kadar bu firmada işlerine devam ettikten sonra şu anda da çalışmalarına devam ettiği BIG - Bjarke Ingels Group mimarlık ofisini kurmuştur. Birçok ödüle sahip yenilikçi mimar, dünyanın farklı yerlerinde heyecan uyandıran çalışmalarına devam etmektedir.
Zaha HADID
MAXXI Müzesi, Görsel archdaily.com adresinden alıntılanmıştır. / ©Iwan BAAN
Zaha HADID
Zaha HADID 1950 yılında Bağdat’ta doğmuştur. Irak asıllı İngiliz mimar eğitim hayatına Matematik alanında lisans eğitimi alarak başlayıp daha sonrasında London Architectural Association’da mimarlık eğitimini tamamlamıştır. Mimarlık camiasında ileri gelen bir konumda olan HADID, Pritzker Mimarlık Ödülü’nü kazanan ilk kadın mimardır. Dünyanın gelmiş geçmiş en önemli mimarları arasında yerini alan mimar, parametrik tasarım temelli çalışmaları ile fütüristik işlere imza atmıştır. 2016 yılında vefat etmiştir.
Bu hafta sizler için Dünya Mimarlık Gününe özel olarak Türkiye’den ve dünyadan, alanında öncü olan dört farklı mimarı yakından inceledik. Tasarıma dair diğer bilgilendirici yazılarımıza ulaşmak, ahşap döşemede sahip olduğumuz geniş ürün gamımızı incelemek için www.dendro.com.tr adresini ziyaret edebilir, üstün hizmet kalitemizden yararlanmak için bizimle iletişim kurabilirsiniz.