Bayi Giriş
İstanbul Bienali: Bir Sanat Etkinliğinden Fazlası
12/09/2022

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, 1987 yılından bu yana 35 yıldır devam eden ve her iki yılda bir düzenlenen İstanbul Bienali, bu sene 17. kez sanatseverlerle bir araya geliyor. Sanat serüveninin önceki bienallerden farklı olacağını küratoryal metninden de görebildiğimiz 17. İstanbul Bienali, 17 Eylül’de açılacak olup İstanbul’un birçok farklı mekanlarında 20 Kasım tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Gelin hep birlikte bizleri nelerin beklediğine göz atalım!


Andrián Villar Rojas, Tüm Annelerin En Güzeli, 2015, Fotoğraf: Jorg Baumann


1987 tarihine kadar ‘’Uluslararası İstanbul Festivali’’ bünyesinde, plastik sanat sergileri kapsamında düzenlenen etkinlik, bu tarihten sonra daha kapsamlı ve etkileşimli bir sanat programına dönüştürülerek Beral Madra’nın genel koordinatörlüğünde İstanbul Bienali olarak düzenlenmeye başlanmıştır.


Sam Samore, Sihirli Yatak, 1999, Fotoğraf: Serkan Taycan


1987 ve 1989 yıllarında Beral Madra’nın genel koordinatörlüğünü yaptığı İstanbul Bienali, bugüne kadar birçok farklı ulustan küratör ile koordine edilmiştir. Farklı kültürlerden sanatçı ve ziyaretçileri ağırlayan bienal, bu yönü ile İstanbul’da bir buluşma noktası da oluşturmaktadır. Etkinlikte yer alan sanatçılar, ulusal bir temsil şeklinden ziyade, yapıtlarının aracılığı ile birbirlerinin ve izleyicilerin diyalog kurmasını sağlayan sergi modeline dâhil olmaktadır. Sergilenecek çalışmalar, bienal küratörleri tarafından belirlenip o yılki kavramsal çerçeveyi yansıtacak sanatçıların davet edilmesi ile gerçekleşmektedir.


Esra Ersen, Karşılaşma, 1995, Fotoğraf: Muammer Yanmaz, Aylin Özmete


Her seferinde ziyaretçilerde büyük merak uyandıran büyük çaplı etkinlik, belirlenen dikkat çekici/çekilmesi gereken bir konu başlığı etrafında yeni sanatçılar ile yeni eserleri şehrin farklı noktalarında keşfedilmeye açık rotalar oluşturuyor. İstanbul’un farklı noktalarında sergilenen eserler, ziyaretçileri fiziki olarak bir araya getirirken zihinsel olarak da merak uyandıran bir diyaloğa davet ediyor.


Monster Chetwynd, Hibrit Yaratık Serisi, 2019


17. İstanbul Bienali’nin küratörleri Ute Meta BAUER, Amar KANWAR ve David TEH, bu seneki bienalin kavramsal çerçevesine, yayınladıkları metin ile bir giriş yapıyorlar: 

“Bu bienal tatlı, olgun meyvelerle kaplı ulu bir ağaç olmak yerine kuşların uçuşundan, bir zamanların bereketli denizlerinden, yerküreyi yavaşça yenileyen ve besleyen kimyadan bir şeyler öğrenme arayışında. Belki bu bienal büyük bir toplanma ya da tek bir zaman ve mekânda yapılan planlı bir buluşma değil, bir dağılma, gözden uzak bir mayalanmadır. İplikleri bir araya gelir, çoğalır, ayrılır, gürültülü bir zirveye ya da nihai bir düğüme ulaşmadan yer yer kesişir. Bırakın bu bienal de kompost olsun. Vaktinden önce başlayabilsin, bittikten çok sonra da devam edebilsin.”


Bu yılki bienalde bizleri, 23 farklı kamusal program ve öğrenme programı da bekliyor. Programda yer alan çalışmalardan en çok merak uyandıranı, Amerikan radikal kukla tiyatrosu ‘’Bread and Puppet Theater’’ olacak gibi duruyor. Bienal öncesi sanatsal gösteri için gönüllülere çağrı yapan İKSV, çalışmalarını İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde gruplar halinde gerçekleştirdi. Ekip ve gönüllüler, atık malzemeler ve kâğıt hamuru kullanarak dev kuklaları yaptılar ve gösterilerin koreografisini hazırladılar. Program bilgilerine İKSV resmi internet sitesinden ulaşmak mümkün.


Bread and Puppet, Görsel bienal.iksv.org adresinden alıntılanmıştır.


En son 2019 yılında gerçekleşen ‘’Yedinci Kıta’’ temalı 16. İstanbul Bienali’ni, 3 farklı mekânda toplamda 451.387 kişi ziyaret etmişti. Bu yıl ise bienal, Metro İstanbul Yaklaşım Tüneli Taksim, SAHA Stüdyo, Merkez Rum Kız Lisesi, Müze Gazhane, Barın Han, Çinili Hamam ve Büyükdere35 gibi çeşitli 12 mekânda ziyaretçilerini ağırlayacak.


İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği ve Koç Holding’in sponsor olduğu 17. İstanbul Bienali’ni gelin hep birlikte keşfedelim. Pandemi nedeniyle 1 yıl ertelenen etkinliğin büyük bir çalışmaya ev sahipliği yapacağını ve hafızalarda uzun süre yer edecek yeni deneyimlerin bizleri karşılayacağını biliyoruz. DENDRO olarak bizler de sanatsal ve kültürel haberleri derlemeye, ahşaba dair önemli bilgileri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Sanata ve ahşap ürünlere dair gelişmeleri konu aldığımız yazılarımıza erişebilmek için www.dendro.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.


Kaynakça:

bienal.iksv.org

© 2023 DENDRO Parke Sanayi A.Ş.Tüm hakları saklıdır.
  Çek Yükle Dene